Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2239382 пати)

Отсутен Blue

• Почетник
  • *
  • Пораки: 11
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #7335 на: 25 Април 2019, 01:44:13 am »
Да, уште да најдам половен исправен за проба,или мојот да пробам да го извам и исчистам.

078353789 Гоце - Еве ти број од човек што продава половни делови од Прилеп. Има неколку алфи растурено би требало да го има тој сензор. Јас имам купувано некое делови од истиот човек фер работи и има реални цени односно не е скап.  ;)

Отсутен G.P.

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #7336 на: 25 Април 2019, 08:34:38 am »
Здраво на сите. Имам опел мерива 1.7cdti 2004 год.
Вчера ми засвети сијаличката за електроника на моторот и почна да трокира. Се случува само во лер. Кога ќе тргнам нема никаков проблем или не го чувствувам. При палење сите сијалички нормално се гасат и оваа засветува после 15-20 секунди. Вчера во ваква состојба возев низ град, ама сакам да тргнам на пат утре :)
Најдов некакво упатство на интернет, освен за проблем со електроника може да биде проблем и со филтерот за нафта (сменет пред месец дена, оттогаш сум поминал околу 1000км). 10-15 минути пред да се случи ова, на тргнување, ја прскав шофершајбната, ама едно од цревата на прскалките е откачено и свиткано надолу па се сомневам и од него да не отишло некаде по некој кабел, иако не ми се верува дека е можно такво нешто.

Освен совет за сервис... дали може да се направи поголем проблем ако тргнам на пат? Колку е паметно да пробам да ја „издувам“?
« Последно менување: 25 Април 2019, 08:46:30 am G.P. »
Кола од баба не купувам

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #7337 на: 25 Април 2019, 08:43:26 am »
Здраво дечки, некој дали има бр мобилен од сервис Митревски? Плав дим ми излага од ауспух, тресе на палење, трокира и не влече баш, губи сила, гаси под мала гас... Не знам дали е до филтри, свеќици или нешто полошо...
Фала многу!

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

@Oliverco777 Влатко Митревски 070/ 219-086
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Oliverco777

• Почетник
  • *
  • Пораки: 20
« Одговори #7338 на: 25 Април 2019, 09:08:12 am »
Здраво дечки, некој дали има бр мобилен од сервис Митревски? Плав дим ми излага од ауспух, тресе на палење, трокира и не влече баш, губи сила, гаси под мала гас... Не знам дали е до филтри, свеќици или нешто полошо...
Фала многу!

@Oliverco777 Влатко Митревски 070/ 219-086
Фалааа најмногу Filip MK!!!

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1140
« Одговори #7339 на: 27 Април 2019, 20:24:44 pm »
Да, уште да најдам половен исправен за проба,или мојот да пробам да го извам и исчистам.
Тие се хал сензори, нема што да му чистиш, работат и со многу ѓубре на нив. Нема зијан да пробаш, секако, ама не се надевај дека ќе се опраи..
Simo во право беше, нема шо да се чисти а и чист беше ко го извајв.

Ме изнамачи дури го извам беше запечен ама со многу WD40 и пополека да не го скршам успеав на крајот.Му сменав сега друг половен засега не свети ABS,нека помини време ке видиме.
И секако беше растурена на таја страна имав за менвање назад една чаура ја извајв старата и ја споредвам со новата различни,ваљда има два типа.Старата е 38мм а новата е 40мм (а ја порачваја по каталог) и пак назад ја вратив старата  ::)

@Blue фала веке имав порачано , кај сите шо се јавив како договорени по 1000 ден ги продаваја, овој го зедов за 500 ден.
Вака така и занает механичарски ке научам со алфата  ;D

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #7340 на: 27 Април 2019, 22:37:09 pm »
Тие се хал сензори, нема што да му чистиш, работат и со многу ѓубре на нив. Нема зијан да пробаш, секако, ама не се надевај дека ќе се опраи..
Simo во право беше, нема шо да се чисти а и чист беше ко го извајв.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ме изнамачи дури го извам беше запечен ама со многу WD40 и пополека да не го скршам успеав на крајот.Му сменав сега друг половен засега не свети ABS,нека помини време ке видиме.
И секако беше растурена на таја страна имав за менвање назад една чаура ја извајв старата и ја споредвам со новата различни,ваљда има два типа.Старата е 38мм а новата е 40мм (а ја порачваја по каталог) и пак назад ја вратив старата  ::)

@Blue фала веке имав порачано , кај сите шо се јавив како договорени по 1000 ден ги продаваја, овој го зедов за 500 ден.
Вака така и занает механичарски ке научам со алфата  ;D
Alfa Romeo - turning owners into mechanics since 1910.

Отсутен Blue

• Почетник
  • *
« Одговори #7341 на: 29 Април 2019, 00:03:58 am »
@vladimir_1 Нема за што :) . Иначе како викаат купи алфа за да научиш занает (мала шега). А тие чаурите и кај мене се за менување кажи ми како ги извади пошто нема баш место за штрафот да излези оти му пречи дискот и зашитата од дискот. Се мислам и што ќе биди доколку тој истиот штраф биде наместен обратно свртен дали ќе прави некаков проблем.  ;D

Отсутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #7342 на: 29 Април 2019, 19:53:32 pm »
@vladimir_1 Нема за што :) . Иначе како викаат купи алфа за да научиш занает (мала шега). А тие чаурите и кај мене се за менување кажи ми како ги извади пошто нема баш место за штрафот да излези оти му пречи дискот и зашитата од дискот. Се мислам и што ќе биди доколку тој истиот штраф биде наместен обратно свртен дали ќе прави некаков проблем.  ;D
Мене ми е појке кеф сам ко ке ја растурам одколку на мајстор да ја носам, додуша имам помош од чичко ми ако заглавам и тој е мерак на чепкање  ;D
Јас ко ја растурив не извадив ни диск ни заштита на диск, значи го вадиш штрафот и излегват двете да ги наречам  "шипки на кои шо стојат чаурите", не пробав да го наместам обратно затоа што нема потреба.Само види пред да порачваш измери ги чаурите ( kај мене лесно излегоја) со шублер за да знајш која големина ти се да не ти излези ко кај мене два пати да растураш.Еве и слика како оди де монтажата.

Пробај сам да ја растуриш не вервам да заглавиш, пошто едноставно е  :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #7343 на: 29 Април 2019, 20:02:26 pm »
Ако имаш среќа да не е рѓосан дугачкиот штраф :)
Инаку, за надолжното рамо може да треба вадење диск и заштита, ама не сум сигурен ни за тој штраф.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #7344 на: 29 Април 2019, 20:10:00 pm »
Ќе прска во сите процепи со WD 40 како јас шо праев и можи ке има среќа со лесно да помини :D

Отсутен Blue

• Почетник
  • *
« Одговори #7345 на: 29 Април 2019, 20:16:28 pm »
Мене ми е појке кеф сам ко ке ја растурам одколку на мајстор да ја носам, додуша имам помош од чичко ми ако заглавам и тој е мерак на чепкање  ;D
Јас ко ја растурив не извадив ни диск ни заштита на диск, значи го вадиш штрафот и излегват двете да ги наречам  "шипки на кои шо стојат чаурите", не пробав да го наместам обратно затоа што нема потреба.Само види пред да порачваш измери ги чаурите ( kај мене лесно излегоја) со шублер за да знајш која големина ти се да не ти излези ко кај мене два пати да растураш.Еве и слика како оди де монтажата.
Фала за вака убаво објаснето. Ама изгледа не добро сме се разбрале затоа што јас мислев дека станува збор за чаурата што стој на самата главина каде што низ таа чаура поминува штраф и на истиот штраф се стега шипката што е обратно свртена од другите 2 шипки. Поточно кажано на самата слика што ја постави се гледа каде што ти е бележано десното црвено кругче одма под него се гледа штраф со мутер е и измеѓу има чаура. :)

Отсутен Blue

• Почетник
  • *
« Одговори #7346 на: 29 Април 2019, 20:24:45 pm »
Ако имаш среќа да не е рѓосан дугачкиот штраф :)
Инаку, за надолжното рамо може да треба вадење диск и заштита, ама не сум сигурен ни за тој штраф.
Да за надолжното рамо мислев затоа се думам дали ќе биди во ред тој штрф да го наместам обратно за наредно менување да ми биди многу полесно. Стариот штраф само ќе го пресечам и така ќе излези без да вадам диск па потоа нов штраф само обратно свртен. Само незнам дали ќе биди во ред така.
Инаку за долгиот штраф полесно е и да е запечен со греење и со WD40 би требало да пушти. Во најлош случај следува сечење.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #7347 на: 29 Април 2019, 20:31:08 pm »
Фала за вака убаво објаснето. Ама изгледа не добро сме се разбрале затоа што јас мислев дека станува збор за чаурата што стој на самата главина каде што низ таа чаура поминува штраф и на истиот штраф се стега шипката што е обратно свртена од другите 2 шипки. Поточно кажано на самата слика што ја постави се гледа каде што ти е бележано десното црвено кругче одма под него се гледа штраф со мутер е и измеѓу има чаура. :)
Mмм за кај велиш за таму не знам немам растурано ке видиш ти ко ке растуриш и ке пишиш   :D Како и да е види на youtube гарант има видео како се вади најлесно.

Отсутен Blue

• Почетник
  • *
« Одговори #7348 на: 29 Април 2019, 20:41:51 pm »
Да кога ќе отворам ќе пишам обавезно што сум направил и како само да поминат еве празнициве. Инаку мислам дека убавo ќе биде да направиме една тема специјално за алфа ромео 147 со туторијали за менување на делови. Мислам дека ќе му биде корисна на многу луѓе :)

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #7349 на: 01 Мај 2019, 23:51:22 pm »
Колку драхми би коштало (цена од ракав) за промена на комплет издувен систем со све работна рака?
Во зависност од возилото нормално, али еве конкретно за vw passat b5, некој искуство што менувал?