Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2231678 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #6930 на: 03 Јануари 2019, 21:41:39 pm »

На крај се сведува работата да се користи квалитетно гориво, нешто што кај нас не може никој да ти го гарантира.
Има ли некој адитив кој може да помогне да се подобри работата на дизните и моторот или џабе фрлени пари ќе биде?

Во корисничкото упатство за мојата кола го пишува ова:

Јас лично, не би ставал адитив.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #6931 на: 03 Јануари 2019, 21:50:50 pm »
Секако дека има адитиви, и е далеку подобро решение од мајсторското „оче наш“ таканаречен двотактол. Во Хубо (и по некои пумпи, некој спомна), има адитиви од програмата на Wynn`s што според мене се едни од подобрите адитиви на пазаров и општо, што може да се најдат.

Сепак, гаранции нема, може и да нема ефекти, но во секој случај нема да „одмогнат“ како што тоа може да се деси со двотактол, пошто се тестирани и нивните компоненти не содржат состојки кои може да наштетат на системите за довод на гориво и вбризгување.

Има и адитиви кои се ставаат во горивото, за подобрување на неговите карактеристики, како лубрификација, цетанска вредност, апсорбција на вода и слични ефекти.
Види го нивниот сајт и пролистај по адитивите, има нешто вакво за редовно користење: https://www.wynns.eu/product/wynns-diesel-additive/ не сум сигурен дали го има по пумпиве и у хубо, имаше вакво и од Castrol, TDA се викаше, последен пат го имам видено на Макоил во аеродором пред 100 години.

@velestrumf, тоа е заштита на производителот од мајстори кои препорачуваат бутање на несоодветни глупости во моторот, како разреџивач у бензин и двотактол у нафта :) Адитиви од реномирани производители не би требало да предизвикаат било каков проблем. Самите квалитетни горива (Shell V-Power на пример) содржат купишта адитиви во себе, кое инхибитори на влага, кое појачувачи на октанска/цетанска вредност, кое агенси за прочистување, па не штетат на моторот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #6932 на: 03 Јануари 2019, 23:06:15 pm »
Za engine oil pisuva aditivi vo maslo

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #6933 на: 03 Јануари 2019, 23:44:23 pm »
Прав си Нуме, за адитиви во масло пишува, не за гориво... Ама кој да види :P
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
« Одговори #6934 на: 03 Јануари 2019, 23:48:36 pm »
Помага ли воопшто двотактол? Една дизна ми се кочи изгледа на аудито и ми напомена мајсторов да земам двотактол од пумпа. Земав ама никаков ефект не видов

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #6935 на: 03 Јануари 2019, 23:56:50 pm »
 Diznite se potrosen material, ako e zapusena od nasata losa NAFTA, aditiv ili izduvavanje bi ja oprailo, ako ne, si bara menuvanje, ne e nisto strasno, strasno e sto tipovive sto rasturaat sakaat da se zbogatat na brzina, pa polovna dizna bez garancija ti sitka za 75% od cena na nova...mkd  I se e obratno...

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #6936 на: 04 Јануари 2019, 08:55:30 am »
Помага ли воопшто двотактол? Една дизна ми се кочи изгледа на аудито и ми напомена мајсторов да земам двотактол од пумпа. Земав ама никаков ефект не видов
Пробај, ќе видиш. Јас си дојдов од Австрија до тука со скоро закочена дизна на тдци мотор. Двотактолот ја ресетираше буквално. Сега друг муабет е ако си некој напукан со паричка, вработен во криминална институција каде што можеш да лапаш преку неа потрошни материјали па да одиш на поскапи варијанти.

Отсутен MilfHunter

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 123
« Одговори #6937 на: 04 Јануари 2019, 15:46:06 pm »
Ako na nekoj mu treba od wynns aditivite slobodno neka pise ke mu kupam i ispratam po kargo.Gi ima site aditivi

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 517
« Одговори #6938 на: 04 Јануари 2019, 17:09:03 pm »
Ako na nekoj mu treba od wynns aditivite slobodno neka pise ke mu kupam i ispratam po kargo.Gi ima site aditivi
Каде ги има?

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Отсутен PijsikavePijsitutun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 67
« Одговори #6939 на: 04 Јануари 2019, 18:24:51 pm »
По колку пари е пакување?
Од која држава ако не е тајна?

Ќе побарам јас во мкд прво, мислам од Wurth дека имало по продавниците вакви адитиви, или можеби е грешно инфо, колега на работа денес ми спомна дека земал некаков адитив од Wurth пред 2-3 години.

• Јуниор
  • **
« Одговори #6940 на: 04 Јануари 2019, 18:26:52 pm »
Diznite se potrosen material, ako e zapusena od nasata losa NAFTA, aditiv ili izduvavanje bi ja oprailo, ako ne, si bara menuvanje, ne e nisto strasno, strasno e sto tipovive sto rasturaat sakaat da se zbogatat na brzina, pa polovna dizna bez garancija ti sitka za 75% od cena na nova...mkd  I se e obratno...
Колку пари оди грубо промена на дизни? Променува некој дизни без да прави комплет ремонт на моторот? Не сум запознаен со оваа проблематика, дури и да треба би одел со нови, за половните немаш никаква гаранција дека ќе функционират, или можеби грешам?
На нови дизни даваат гаранција? За ваков зафат, претпоставувам дека и работната рака не е под 100евра.

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
« Одговори #6941 на: 04 Јануари 2019, 18:44:29 pm »
Колку пари оди грубо промена на дизни? Променува некој дизни без да прави комплет ремонт на моторот? Не сум запознаен со оваа проблематика, дури и да треба би одел со нови, за половните немаш никаква гаранција дека ќе функционират, или можеби грешам?
На нови дизни даваат гаранција? За ваков зафат, претпоставувам дека и работната рака не е под 100евра.
Нема потреба од ремонт на моторот, дизните само прскаат гориво во цилиндрите. Генерално се распоредени по една дизна на секој цилиндар, се вадат секоја одделно. Се проверува која од нив не работи. Најчесто може да се промени само една дизна доколку е само една дефектна. Може да се репарира, има луѓе што ги прават ама не знам колку е ефикасно. Промена на дизна не е некој сложен процес и не е којзнае каква филозофија, мислам дека не би требало да кошта работната рака толку многу. Како и да е дизните се доста скапи, доколку се нови и оригинални. Меѓутоа има повеќе решенија, ако сакаш можам да ти дадам бројче од мојот мајстор во Велес, ќе му кажеш за каква кола се работи, а он ќе ти објасни што како и колку кошта..

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6942 на: 04 Јануари 2019, 18:47:16 pm »
Па убаво си пишува човекот. Го сменил целиот систем за кочење и ставил силиконски глицерин. Смени го целиот кочионен систем, и слободно стави му силиконски ДОТ 5 глицерин.

Погоре ти напишав каков излегол твојот голф од фабрика и ако не сакаш да менуваш ништо по него, силиконски глицерин со ДОТ 5 и не е најпаметната идеја. Ако му смениш се по системот за кочење (пумпи резервоари црева, шепи/клипчиња) слободно стави му ДОТ 5.

Сега разбирам, треба да се смени целиот систем за кочење...  :-\

Отсутен MilfHunter

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 123
« Одговори #6943 на: 04 Јануари 2019, 18:57:33 pm »
Gi ima vo drzava Makedonija grad Prilep.Cena zavisi koj aditiv za koja nema go zemas.Jas zedov od wyns za injektori cisto onaka da go stavam a ne deka imam nekoj problem>plateno 350 den.A gi imas i onie crnite profesional bas prasuvav deckoto kaza cena 1000 den.Toa ke se stavam koga se odi na odmor na podolga relacija.Znaci jas ne zarabotuvam i pravam pecalba cisto na nekoj ako mu treba da mu zemam i ispratam po kargo zaedno so fiskalna smetka

• Јуниор
  • **
« Одговори #6944 на: 04 Јануари 2019, 19:41:20 pm »
Gi ima vo drzava Makedonija grad Prilep.Cena zavisi koj aditiv za koja nema go zemas.Jas zedov od wyns za injektori cisto onaka da go stavam a ne deka imam nekoj problem>plateno 350 den.A gi imas i onie crnite profesional bas prasuvav deckoto kaza cena 1000 den.Toa ke se stavam koga se odi na odmor na podolga relacija.Znaci jas ne zarabotuvam i pravam pecalba cisto na nekoj ako mu treba da mu zemam i ispratam po kargo zaedno so fiskalna smetka
Сполајти побратиме, во кој дуќан во Прилеп ги земаш? Чунки и јас сум од тој крај :)