Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2232185 пати)

Отсутен Zamisli

• Почетник
  • *
  • Пораки: 31
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #6900 на: 31 Декември 2018, 19:09:48 pm »
Гледам дека цревото се замрсило со уље. Доле кај турбото си е стандард мрсно, до сега не сум приметил да троши уље. Дали е нешто сериозно да знам дали веднаш да реагирам. Се работи за фиеста 1.4 тдци. Поздрав

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен BandiT

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
« Одговори #6901 на: 31 Декември 2018, 20:21:35 pm »
Тоа е цревото за ПЦВ(positive crankcase ventilation),најверојатно треба да смениш само 2 гумички(o-rings) за да дихтува.Претпоставувам ова е на Пежо моторот,јас го имам 1.6 хди и го имав истиот проблем.

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #6902 на: 31 Декември 2018, 20:41:29 pm »
Треба да го извадиш цел ПЦВ систем и да го исчистиш штом ти мрси

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #6903 на: 01 Јануари 2019, 09:07:48 am »
Клабери,

Некој сервисер за Тојота, конкретно Јарис 1.4 дизел?

И каде обично зимате делови, ќе требаат сет каиши, плочки, незнам за дискови, здрацје може и нешто од подвозје?
Мики во Кисела Вода. Доста фер момче, има работено  во Тојота. Од кај него земи си и филтри и уље (Тојота). ОК е со цени.
Тел. 078299736

Отсутен PijsikavePijsitutun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 67
« Одговори #6904 на: 02 Јануари 2019, 14:56:29 pm »
Здраво на сите,

среќна новата, здрави живи, повеќе бериќет и помалку сервисирање на колите :)

Едно прашање, на рено сценик 1.9дци 75кв 102коња наутро последно време ми вади повеќе бел чад од вообичаено, како може да откријам кој е проблемот? Апла сум зафатен следните 2 недели и немам време да ја носам по механичари, ми треба колата постојано, па да направам некој брз тест самиот?

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #6905 на: 02 Јануари 2019, 14:59:29 pm »
Ти троши разладна течност?

Sent from my MI 6 using Tapatalk

• Јуниор
  • **
« Одговори #6906 на: 02 Јануари 2019, 15:18:12 pm »
Ти троши разладна течност?

Sent from my MI 6 using Tapatalk
Не сум забележал деновиве, али досега не сум имал таков проблем.
Баш ќе го проверам после казанчето и ќе обележам, претпоставувам дека за 2 денови ќе се осети ако троши.

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 314
  • МАЗДАШ
« Одговори #6907 на: 02 Јануари 2019, 15:33:49 pm »
Некој ми спомна во пржино имало некој дечко мајстор што бил експерт за мазди, порано во мазда сервисот работел. Да не има некој од вас бројче или па да ми предложите некој друг за јапонецов да го ѕирне?
Mazda's never die, they just get faster.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #6908 на: 02 Јануари 2019, 18:30:51 pm »
Здраво на сите,

Едно прашање, на рено сценик 1.9дци 75кв 102коња наутро последно време ми вади повеќе бел чад од вообичаено, како може да откријам кој е проблемот? Апла сум зафатен следните 2 недели и немам време да ја носам по механичари, ми треба колата постојано, па да направам некој брз тест самиот?
Дизна

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1016
« Одговори #6909 на: 02 Јануари 2019, 18:33:29 pm »
Само оваа зима така или општо. Бидејќи нормално е на ладно време да има бел чад.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

• Јуниор
  • **
« Одговори #6910 на: 02 Јануари 2019, 20:56:20 pm »
Здраво на сите,

Дизна
Чаре? Промена или има можност со некаков адитив да се потсреди? Не би сакал да се изложувам на голем трошок околу ова возило со оглед на тоа што планирам на пролет да го продадам и да купам некое поново.

• Јуниор
  • **
« Одговори #6911 на: 02 Јануари 2019, 20:57:48 pm »
Само оваа зима така или општо. Бидејќи нормално е на ладно време да има бел чад.

Па знам дека е нормално, но колку време, околу 3-5 минути знае некогаш да вади бел чад додека возам.
Последнава година забележав како да е повеќе.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #6912 на: 02 Јануари 2019, 21:06:08 pm »

Па знам дека е нормално, но колку време, околу 3-5 минути знае некогаш да вади бел чад додека возам.
Дизна дефинитивно, заглавува додека е ладна. Пробај за почеток со адитив или двотактол пол литро на цел резервоар.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #6913 на: 02 Јануари 2019, 21:11:35 pm »
Не си играјте со двотактол на Common Rail мотори, пошто и да не е до дизните - ќе биде.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Јуниор
  • **
« Одговори #6914 на: 02 Јануари 2019, 21:40:04 pm »

Дизна дефинитивно, заглавува додека е ладна. Пробај за почеток со адитив или двотактол пол литро на цел резервоар.
Двотактол минатата година ставав по 300 мл на еден резервоар, тоа ми го препорача бошистот Стојче (во Влае што има сервис), тогаш бев само на дијагностика кај него, али испадна друг дефект со електроника не беше до бошот и дизните, последниве 6-7 месеци не сум ставил двотактол.
Е сега адитив немам никогаш ставано, да препорачате некој и по колку се става, или пак да ставам гориво на друго место, сега мешам лук оил и макпетрол, од овие две бензиски имам блиску до дома и како ќе се погоди ставам и таму и таму.