Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2236294 пати)

Отсутен mac_mk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 85
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #7815 на: 17 Октомври 2019, 16:37:43 pm »
Сликај ми го штрафот да видам, ноже ќе ти помогнам сам да средиш

Sent from my SM-G973F using Tapatalk
Еве

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #7816 на: 17 Октомври 2019, 16:53:02 pm »
И тука да прашам.

Ќе пречи ли нешто ако се стави семеринг на радилица со помал внатрешен дијаметар?
Конкретно, внатрешниот дијаметар треба да е 71mm, а семерингот што го најдов е 70mm.
Неколку одговори што ги добив беа дека нема гајле и дека е уште подобро да се стави со 70mm, со оглед на големата помината километража и дека сигурно е малку изедена радилицата во делот кај семерингот.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #7817 на: 17 Октомври 2019, 16:56:52 pm »
Ако успееш да го натнеш... ;D :D

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #7818 на: 17 Октомври 2019, 18:14:55 pm »
Наводно не било проблем да се натне :)

Да не се истрошат меридијаните или како се викаат, па по кратко време да почне да пушта уље.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #7819 на: 17 Октомври 2019, 20:29:04 pm »
Ke pocne za brzo da pusta ako ne i odma. Baraj si originalen.

Sent from my SNE-LX1 using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #7820 на: 17 Октомври 2019, 21:42:20 pm »
Da, Kje bide frka pomal semering, e sega ti stariot ako si go merel moze da pustil so tek na vreme, ako e po katalog baraj original.
Nel ako stajs pomal semering kje bide postegnat, i uljeto megju semeringot i radilicata kje bide istisnato, shto znaci kje pocne da se trie ditektno bez podmackuvanje i ako ne odma na po visoki rpm od trienjeto kje se zagree ili kje se izabi. Mene taka mi gleda logikata, pa ako ne ti e zort da otvaras pak probaj i so pomaliot. Inace prasaj crc i imase edna prodavnica za lageri i semerinzi sproti skopjanka, moze kje najs soodveten.
Mac_mk mene mi izgleda kako imbus so sitni zabi, imam gledano po mehanicarive, osven ako nema razlika vo zabite, ali mozes da mu nabies i imbus, ali posle to da go smenis. Pa inso torx moze da se otstafi. Inace tie strafovi po prakticno e da se stegaat so raka, i toa kolku shto mozes od mesto, bez da skokas na klucot ili  da se besish na klucot, kako bi go stegnal jako, znaci treba da e po labav, zbog shto imaat pomala povrsina kaj shto se prenesuva silata.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #7821 на: 17 Октомври 2019, 23:19:05 pm »
Чисто како инфо, прееска видов дека отвориле/ќе отвораат дуќан (сервис) Турбо сервис Ужице на Теодосиј Гологанов, одма до Еуро Тулс. Би требало да е поедноставена работата за репарирање на турбини.

Некој да не има повеќе инфо на кој принцип работат, дали ги праќаат во Ужице или тука ги репарираат?
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #7822 на: 17 Октомври 2019, 23:52:53 pm »
Da, Kje bide frka pomal semering, e sega ti stariot ako si go merel moze da pustil so tek na vreme, ako e po katalog baraj original.
Nel ako stajs pomal semering kje bide postegnat, i uljeto megju semeringot i radilicata kje bide istisnato, shto znaci kje pocne da se trie ditektno bez podmackuvanje i ako ne odma na po visoki rpm od trienjeto kje se zagree ili kje se izabi. Mene taka mi gleda logikata, pa ako ne ti e zort da otvaras pak probaj i so pomaliot. Inace prasaj crc i imase edna prodavnica za lageri i semerinzi sproti skopjanka, moze kje najs soodveten.

Се појави дилема по неколку посети на мајстори и продавници за семеринзи.
Мајсторите предлагаа скратување на федерот од постоечкиот семеринг. Истото би го направиле превентивно и на новиот семеринг поради најверојатна изеденост на радилицата (над 300.000 или 400.000км).
Или да се најде семеринг со помал внатрешен дијаметар но не прецизираа колку помал.
Слична приказна имаше и од автоделови.
По каталог семерингот треба да е 88mm надворешен, 71mm внатрешен дијаметар, висина 8mm. Таков не најдов досега.
Најблизу што најдов е 88mm / 70mm / 8mm
Прашав двајца мајстори и сите рекоа не е проблем да се монтира 70mm, ама некако шубе со сите варијанти што предлагаат, не е мала работа бидејки е од страната кај мењачот.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #7823 на: 18 Октомври 2019, 00:01:19 am »
Не мооже од овластен да се нарача семеринг? За што возило се работи?
Друга варијанта е лежиштето на радилицата кај што „лежи“ семерингот да се доведе на дребонг на 70,2mm и тогаш ќе немаш гајле со 70mm семеринг :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #7824 на: 18 Октомври 2019, 00:04:50 am »
И да си купи уште два-три од истите 70 милиметарски, да не ги снема и тие ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #7826 на: 18 Октомври 2019, 00:16:30 am »
Симка крајслер 1307

Прашав во Пежо, бидејки истиот мотор го носеше пежо 309.
Прво ми шитна приказна као не Пежо не се занимава со делови за постари коли од 15 години. Потоа ми напомена дека може пак да тече и со нов семеринг и да земам во обзир со помал дијаметар.

Тој од 70 е уникат, последен, немет повеќе ;D

Симо, еден куп сајтови најдов за порачка на семерингот, не е проблем, сепак дилемата останува...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7827 на: 18 Октомври 2019, 00:20:15 am »
Стај си оригинал димензија, ене ти ја на ејеб corteco не се лоши, со испорака за 15-тина евера, и свиркај си. За 10тина дена у сандаче ќе ти стигне...
Која дилема? Измери ја радилицата кај што е семерингот, ја не верувам дека е „отидена“, а 1мм не е малце...

Отсутен Indigo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 455
« Одговори #7828 на: 18 Октомври 2019, 00:25:38 am »
препорачајте бренд или продавница за делови каде можам да набавам квалитетни држачи за мотор?

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #7829 на: 18 Октомври 2019, 00:27:59 am »
Стај си оригинал димензија, ене ти ја на ејеб corteco не се лоши, со испорака за 15-тина евера, и свиркај си. За 10тина дена у сандаче ќе ти стигне...
Која дилема? Измери ја радилицата кај што е семерингот, ја не верувам дека е „отидена“, а 1мм не е малце...
Не е за брзање работата, туку мајсториштата што се прават паметни ;D
Додуше и по други форуми читам се соочувале со повторно течење уље, и повторно исти муабети као кратење федер, изедена радилица итн

И мене не ми се верува за толку да е изедена :)