Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 1917412 пати)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #5190 на: 16 Септември 2017, 11:35:09 am »
Мој совет пре про цит прво да се јавиш или да поминеш во цилаз.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #5191 на: 16 Септември 2017, 11:48:04 am »
Ај овде да покушам:

Момци, една молба до поскусните, да ми препорачате моторно уље и уље за во мењач за моето моторче - Osherk 110cc.
Имам поминато околу 200км ама чисто превентивно сакам да сменам и во мотор и тоа во мењач, да си бидам раат.
На Макпетрол забележав на Motul некои уљиња ама незнам кое да го одберам, разни имаше.
И би ми било од корист ако има некој информација колку собира масло, да знам колку ми е потребно. Благодарам однапред.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5831
« Одговори #5192 на: 16 Септември 2017, 11:56:42 am »
Ај овде да покушам:

Момци, една молба до поскусните, да ми препорачате моторно уље и уље за во мењач за моето моторче - Osherk 110cc.
Имам поминато околу 200км ама чисто превентивно сакам да сменам и во мотор и тоа во мењач, да си бидам раат.
На Макпетрол забележав на Motul некои уљиња ама незнам кое да го одберам, разни имаше.
И би ми било од корист ако има некој информација колку собира масло, да знам колку ми е потребно. Благодарам однапред.
10-40 синтетика,би требало да е 400+мкд,загреј го прво моторот,одоздола имаш штопна,исцади го,ставаш 800г и шибаш 1000-1500км,за менувачот нема шо да менуваш

Sent from my Lenovo K33a48 using Tapatalk

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #5193 на: 16 Септември 2017, 15:38:15 pm »
Јес да e 10w-40 ама има десет вида на Motul, или едно те исто уље е а различна налепница или?
Ќе ги разгледам сите баш и кое ќе ми фати око тоа ќе го земам. Едно шишенце од 1л ќе ми стигне значи.

Уљето во менувачот сакам да го сменам оти кога го отворив тоа штрафот одозгора, немаше ич уље.
А и заебава на моменти, кога сум застанат од прва не сака да избаци само ако го изгасам моторот, тогаш можам да сменам во neutral.
Има и тоа штопна одоздоле, така да за +- 1000мкд двете работи, да си бидам раат сакам.  :D

Голема благодарност, момче!  ;)

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5831
« Одговори #5194 на: 16 Септември 2017, 15:52:27 pm »
Значи имаш 10-40 минерално поевтино,затоа ти пишав 400+денари полусинтетичко,фулл синтетиката би требало да биде нешто поскапо,не верувам дека има 10 вида 10-40 мотул на макпетрол 😊,а менувачот се подмачкува од моторното уље колку шо знам

Sent from my Lenovo K33a48 using Tapatalk

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #5195 на: 16 Септември 2017, 16:10:59 pm »
Тоа десет вида така го кажав, дека имаше повеќе типови ако добро сум загледал.
А за 10w-40 не сум знаел дека има различни. Во тој случај ќе гледам поскапото да го земам.

Менувачот си има посебно уље, кај педалата за менување одоздоле има штопна а од горе има штраф за долевање на ново уље.
Ќе видам ако има и за менувач уље на Макпетрол ќе го сменам и тоа.

Присутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4199
« Одговори #5196 на: 16 Септември 2017, 20:37:50 pm »
Мој совет пре про цит прво да се јавиш или да поминеш во цилаз.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

на времето на татко ми му шитнаа дел со сомнителен квалитет,да не речам кинески.Мајсторот не се нафати да го монтира, па му ги вратија парите, отиде во цилаз го купи за иста цена,барем оригинал.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6214
« Одговори #5197 на: 16 Септември 2017, 21:24:09 pm »
Тоа десет вида така го кажав, дека имаше повеќе типови ако добро сум загледал.
А за 10w-40 не сум знаел дека има различни. Во тој случај ќе гледам поскапото да го земам.

Менувачот си има посебно уље, кај педалата за менување одоздоле има штопна а од горе има штраф за долевање на ново уље.
Ќе видам ако има и за менувач уље на Макпетрол ќе го сменам и тоа.
Ако не се лажам едно исто уље користи и за менувачот и за моторот.Motul 5000 4T 10W40 ќе ти брка работа,глеај и било кое друго да го земеш да е компатибилно со ламелите да не ти направи проблем.
« Последно менување: 16 Септември 2017, 21:33:27 pm VLATKO Џентлменот »

Отсутен bazemkd

• Почетник
  • *
  • Пораки: 17
« Одговори #5198 на: 17 Септември 2017, 18:14:12 pm »
Здраво се работе за Сеат толедо 3 генерација 1.9 тди 105кс... кога ја возам колата при повисоки вртежи се осеќа многу дека тресе не е битно во која брзина... дали го имал некој истиот проблем фала ви однапред

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 774
  • .
« Одговори #5199 на: 18 Септември 2017, 10:46:23 am »
знам дека некој член од тука сменил заден дифузер заедно со лонецот на голф 5-ка, и добил гт изглед.....прелистувам насекаде но не можам да ја најдам таа хирушка интервенција.....а баш би ме заинтересирал процедурата околу средувањето на лонецот
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3601
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #5200 на: 18 Септември 2017, 11:30:49 am »
знам дека некој член од тука сменил заден дифузер заедно со лонецот на голф 5-ка, и добил гт изглед.....прелистувам насекаде но не можам да ја најдам таа хирушка интервенција.....а баш би ме заинтересирал процедурата околу средувањето на лонецот

@Leon-cist Jas!. Sreduvanje na lonecot nemase nikakva, osven sto morase da se stavi reducir od f50 na f65 bidejkji lonecot e od scirocco. Zadniot difuzer e kupen od porsche i edinstveno nesto sto ne se poklapa se zadnite kalnici (ima mala lufta poradi razlicniot oblik).
Sliki ima kaj mene u temata, ama oskudno... ako te interesira podetalno kje ti objasnam :)

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 774
  • .
« Одговори #5201 на: 18 Септември 2017, 14:28:29 pm »

@Leon-cist Jas!. Sreduvanje na lonecot nemase nikakva, osven sto morase da se stavi reducir od f50 na f65 bidejkji lonecot e od scirocco. Zadniot difuzer e kupen od porsche i edinstveno nesto sto ne se poklapa se zadnite kalnici (ima mala lufta poradi razlicniot oblik).
Sliki ima kaj mene u temata, ama oskudno... ako te interesira podetalno kje ti objasnam :)
Аха, значи се работело за твојата кола...мајсторо лонецот професионално и милиметарски го наместил во самиот дифузер...а па самиот дифузер така ли стои? не треба да е на иста вертикална линија со самиот браник?
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #5202 на: 18 Септември 2017, 19:04:59 pm »
Имам проблем со хонда акорд 2.0td. Во вожња се пали чек енџин и колата инстантно гаси. Нит тресе/сецка/вибрира/губи снага туку веднаш се гаси. И не може одма да се упали, треба да се чека едно 10-15сек.
Сменето е филтер за гориво, но се си е исто. Решение или чаре.
Благодарим
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
« Одговори #5203 на: 18 Септември 2017, 19:48:14 pm »
Компјутерска дијагностика ќе каже кој сензор (радилица или брегасти) откажува. И тоа ти е единствено решение или чаре. Сервис со комп. дијагностика.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3601
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #5204 на: 18 Септември 2017, 22:49:13 pm »

Аха, значи се работело за твојата кола...мајсторо лонецот професионално и милиметарски го наместил во самиот дифузер...а па самиот дифузер така ли стои? не треба да е на иста вертикална линија со самиот браник?
Kakva vrska ima lonecot so difuzerot? Oni nemaat nikakva dopirna tocka, a lonecot nemozes da biras kako kje stoi, si ima drzaci na koi se obesuva i tolku e.

Sent from my iPhone using Tapatalk