Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2362975 пати)

Отсутен Oliver^^

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 88
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #3360 на: 09 Декември 2016, 13:11:08 pm »
...
Да си се надоврзам на муабетот, денес бев во Ред Ауто во Битола, му кажав за проблемот, и еден од дечките ми рече можно е само сензорот да не е во ред и да се мени само тој, па стаивме  лаптоп во кола и возевме, температурата на компјутер нормално се зголемуваше и намалуваше во зависност од стискањето на колата,си отвараше да лади кога има потреба , на успони на шал табла седи на средина, а веднаш кога ќе се вратам на удолница паѓа сказалката одма, непропорционално спрема то шо гледав на компјутер , после некое време уште двајца сервисери се качија ја возеа, исто нормално се качува и слегва температурата на лаптоп, неточно на шал табла.. и на крајот ми беше донесен заклучок дека не бил сензорот, термостатот бил "прикрај" и дека пожелно би ми било да го сменам...Мене ми е малце нелогично термостат да е прикрај, или работи или не работи,...иначе 5200 ден е термостат... го немам менато уште, би сакал да слушнам мислење ако има некој.

Смени само сензор, па ќе можиш да си ја пратиш потоа ти температурата како игра. Ако не игра како што треба ќе смениш и термостат, ако е по старо ќе си тераш...

Како бе фати ладново и на сите им се сјебаа сензориве?? Не троши пари џабе, директ смени термостат. Требале одма тие експертите со дијагностиките да ти кажат, а не да те мафтаат ко којзнае што да решаваат :)
Има повеќе членови кои им се расипаа сензорите од времето или само неколку случаи?
koa ke porasnam ke si go kupam - https://goo.gl/RdUpGL

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #3361 на: 09 Декември 2016, 13:37:25 pm »
Ако си сериозен со прашањево, да ти одговорам. Се сомневаат во сензор, меѓутоа најчесто се работи за неисправен термостат, а температурата точно покажува.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44591
  • Il Moderatore
« Одговори #3362 на: 09 Декември 2016, 14:32:00 pm »
прашање

купив кола што е во скопје а е на дечлевски таблици

дали може да се извадат пробни таблици во скопје и со нив да се однесе во кочани?

Ако е регистрирана, одвези си ја со делчевските до кочани и прати му ги на тој во делчево по карго да ги одјави, и онака таму треба да се одјават.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Oliver^^

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 88
« Одговори #3363 на: 09 Декември 2016, 21:52:06 pm »
Ако си сериозен со прашањево, да ти одговорам. Се сомневаат во сензор, меѓутоа најчесто се работи за неисправен термостат, а температурата точно покажува.
Сериозен убитачно:) па доколку има членови кои го разбираат проблемот во дубина би можеле да дадат одговор.А мене прашањето погоре ми е зошто баш на зима се расипуваат најчесто сензори и термостати?
koa ke porasnam ke si go kupam - https://goo.gl/RdUpGL

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17845
« Одговори #3364 на: 09 Декември 2016, 22:02:03 pm »
Се расипуваат во било кој период од годината, но во зима проблемот се манифестира до степен да покажува на стрелка, од следниве причини:

индикаторите за температура на поновиве коли се далеку потолерантни на температурни промени (температурата на вода може да биде од *пример* 70 до 90 степени, а индикаторот да стои на вообичаено место најчесто на средина).
Во зима, бидејќи воздухот надвор е многу поладен, побрзо ја лади водата во радијаторот/ладилникот и ја спушта под онаа граница на толерантност (во нашиов случај под 70 степени) при што покажува пониска температура и на индикатор.

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #3365 на: 09 Декември 2016, 22:39:36 pm »
Доколку термостатот е заглавен на отворено, зимно време работната температурата тешко се постигнува, а многу лесно паѓа.
Ако возиш на подолга долнина(мислам на неколко километри) со моторно кочење и да е исправен термостатот не е чудно да падне температурата до одреден степен.
Доколко не е исправен сензорот за температура тогаш покажува погрешна температура.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5341
  • Пиши лаже
« Одговори #3366 на: 10 Декември 2016, 01:32:42 am »
Има ли начин да се провери дали ми се во ред греачите?
Нешто многу ми вергла на палење. Сумњам на нив, акумулаторот мислам дека е океј.

Sent from my Redmi Note 3 Pro using Tapatalk.

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2654
« Одговори #3367 на: 10 Декември 2016, 03:39:52 am »
Мене многу ми верглаше и се посомневав на греачи.
Отидов на елетричар и мислам прво ги проверуваа некако (незнам како) па ми кажа да тие се. Ги смени и оттогаш немам проблем.
Оди на електричар ќе ги провери

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #3368 на: 10 Декември 2016, 11:49:11 am »
Има ли начин да се провери дали ми се во ред греачите?
Нешто многу ми вергла на палење. Сумњам на нив, акумулаторот мислам дека е океј.

Sent from my Redmi Note 3 Pro using Tapatalk.

Откачи ги доводните жици од нив, земи мултимер или инструментче за мерење отпор. Со едниот крај допри кај што се штрафи греачот(масата), а со другиот крај на делот од греачот каде што се приклучува кабелот. Ако мрдне стрелката, или кај дигитален инструмент ако покаже некој конечен отпор значи исправен е греачот. Ако не мрда стрелката,или кај дигитален покаже бесконечен отпор значи не е исправен греачот.

Барем јас така мислам дека може да се проверат. 

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3052
« Одговори #3369 на: 10 Декември 2016, 13:47:21 pm »
Ili pusti masa (zica) od - klemata na mestoto kade se strafi greacot a kade sto doagja kabelot za greacot pusti druga zica do + klemata. Ako frla iskri dobri se.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6312
« Одговори #3370 на: 10 Декември 2016, 14:35:11 pm »
Со фазомер.. Греачот на -.. Акумулаторот  +..

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #3371 на: 10 Декември 2016, 14:52:32 pm »
Каков фазомер бе Бузуки ?

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6312
« Одговори #3372 на: 10 Декември 2016, 14:54:08 pm »

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20281
« Одговори #3373 на: 10 Декември 2016, 15:06:04 pm »
Некој искуство со Мапа сетови ламела? Турски биле.

Отсутен Alex.mkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 159
« Одговори #3374 на: 10 Декември 2016, 19:56:35 pm »
MAPA ne se losi za cenata sto se prodavat, inaku deka se daleku ponekvalitetni od Sachs i Valeo se.
Do sega poznavam 3ca koi imaat Mapa na VW passat (samo lamela) VW Golf 4 (lamela i potisna) i Reno clio (lamela i potisna)  ovie nemaat nisto problemi ama gi imaat pomalku od godina dena (< 10 000km ) za ponatamu neznam :D