Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 1917418 пати)

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #2955 на: 28 Септември 2016, 21:51:10 pm »
Имам таква од работа, каде да испитувам и колку треба да покаже? На каблите од акумулаторот треба да ја ставам кога колата и се останато е изгасено?

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #2956 на: 28 Септември 2016, 21:57:14 pm »
Да. Види што ќе покаже па ќе пресметаме за колку време ќе го троши.
Под 30mA би било нормално да речеме. Зависи од опремата што ја има колата.

Ако видиш дека ти е сумљиво, тогаш стави ја клештата и некој нека ја прати. А ти вади еден по еден осигурач и враќај го. На тој кај што ќе падне највеќе струјата тој ти е најголем потрошувач. Или пак направи си листа од сите ако те интересира.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2957 на: 28 Септември 2016, 21:57:39 pm »
Мислам дека преку волтажата. Кога е се во ред акумулаторот би требало да дава накај 14 волти. Ако има потрошувач ќе падне волтажата. Затоа и има индикатор на некои возила за вредноста на волтажата. За што кола станува збор?

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #2958 на: 28 Септември 2016, 22:00:05 pm »
1. Полн акумулатор има 12.7 волти.
2. Празен има 12 волти.
3. Мала струја од 500мA нема да направи пад на напод од оптеретување, а ќе го потроши акумулаторот за неколку дена без проблем.

Толку мали струи неможе преку напон да се откријат. Мора да се измери такот на струјата, а штом може да најде клешта тоа е најпросто.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2959 на: 28 Септември 2016, 22:17:43 pm »
У право си уствари, само така може да се провери кој дел точно влече струја.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3253
« Одговори #2960 на: 30 Септември 2016, 12:18:40 pm »
Дечки, дали некој знае каде се наоѓа отворот за дополнување AdBlue на Пасат 2013 караван. Во гепек нема никаде отвор под тапацири и резервна гума кај капачето за гориво нема.

Се убив од барање неможам да го најдам.

Отсутен Mk-nik

• Почетник
  • *
  • Пораки: 40
« Одговори #2961 на: 30 Септември 2016, 12:30:52 pm »
Дечки, дали некој знае каде се наоѓа отворот за дополнување AdBlue на Пасат 2013 караван. Во гепек нема никаде отвор под тапацири и резервна гума кај капачето за гориво нема.

http://imgur.com/a/Rapm7

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
« Одговори #2962 на: 30 Септември 2016, 12:32:27 pm »
Имам таква од работа, каде да испитувам и колку треба да покаже? На каблите од акумулаторот треба да ја ставам кога колата и се останато е изгасено?
Колата изгасната, заклучена, хауба дигната, со поставена клешта. Некогаш треба и до 2 миннути да си отиде колата во „стенд бај“, така да биди трпеллив.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3253
« Одговори #2963 на: 30 Септември 2016, 12:32:47 pm »

http://imgur.com/a/Rapm7

Нема ниту таму проверив.

Отсутен masterwu

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #2964 на: 30 Септември 2016, 20:16:15 pm »
Зошто Mann филтри за кабина имаат толку висока цена во споредба со други брендови? За мојата кола, во Мега Ауто Партс, Mann 1620 денари. Лани земав од Солид (Ashika ако добро се сеќавам), 560 денари.

anyone?
Honda Civic 1.7 CDTI '05

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20632
« Одговори #2965 на: 30 Септември 2016, 20:21:05 pm »
Веројатно ради името и пошо се карбонски.
Пред пар години, карбонски за Лансерот, марка Нипонпартс беше околу 900 денари. Во Мега Ауто лани го земав за околу 1400 денари.
Обичните филтри беа околу 500-600 денари.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен masterwu

• Јуниор
  • **
« Одговори #2966 на: 30 Септември 2016, 21:05:39 pm »
Фала Веле. Вреди ли за цената? Не сум пробал претходно.
Honda Civic 1.7 CDTI '05

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20632
« Одговори #2967 на: 30 Септември 2016, 21:35:40 pm »
Не знам што да ти кажам, дали вреди или не... Да си правиш бајрам на паметот, да си мислиш дека вреди поише пошо е поскап, ајде де, ќе си се убедиш некако дека подобро филтрира миризби...
Да бидам искрен, не сум бил во состојба да приметам разлика во работата на сегашниот филтер (МАН), во однос на претходниот (Нипонпартс), или тој пред него (Филтрон).
Не знам дали вреди или не. Доплатата е голема во однос на другите, но стварно не би можел да кажам дали има поента или не.
Со било кој филтер ќе си осетиш миризба унутра, доколку е доволно силна надвор :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен masterwu

• Јуниор
  • **
« Одговори #2968 на: 30 Септември 2016, 22:21:58 pm »
Ок :). Не ми се фрлаа +1000 денари, така да фала ти за искрениот одговор!
Honda Civic 1.7 CDTI '05

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29603
    • CARclub.mk
« Одговори #2969 на: 01 Октомври 2016, 09:22:00 am »
Разлика меѓу обичен и карбонски филтер има, и разликата е многу лесно забележлива, особено ако заглавиш во сообраќај позади некој стар дизелаш. Јас секогаш би избрал карбонски пред обичен.