Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 1928736 пати)

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3760
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #14220 на: 12 Ноември 2024, 20:28:32 pm »
Дечки, ако се земе Гранде 2007 1,3 со 90 кс (6 брзини), како на лице место да се провери менувачот (за таа фамозна 6 брзина, плитко лежиште на лагерот и сл) и евентуално што после да се направи (ако е ок моментално) во смисла на превентива (да се провери количина на масло во менувачот, колку треба да има, да се досипе масло на макс и преку макс), @MartinAlfista @Simo - Carrier159 и некој друг со искуство или познавање на проблемот, фала однапред

Тресе рачката. Најчесто во 4/5/6-та брзина.
Ако тресе, нема лек, освен нови запчаници, или комплет ремонт во Србија за 320евра.
Во врска со моторот, барај 1.3 мултуџет со 75кс. Овој новиов со 90кс, мислам дека е еуро5, и малку "у*ран".
Имаш на фиат-ланчиа форумот, цели теми за моторите, ама на кратко, стариот мотор го фалат сите.
1.3 во фиат добло до сеа без проблеми, со првото ланче си е на 150.000км од кој 120.000 се градска

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен nikoloskim23

• Почетник
  • *
  • Пораки: 43
« Одговори #14221 на: 12 Ноември 2024, 20:31:35 pm »
Прво реши си го проблемот со течењето. Потоа на чистење на системот. Кај мене исто така правеше парното, само над 2000 вртежи дуваше топло, откако го исчистија еве 2 години немам проблем. Неколку пати направив и прочистување на системот за ладење и немам проблем. Ако клукал адитиви претходниот газда со здравје да си го носиш, внатре е како цемент направено сега, баш имаше некој таксист сликано глава од Мерцедес на фб.
баш сакам да ми биде средено али не можам да најдам мајстор за водата се испошетав натака навака и не се најде а во врска со греењево ако е хладњаче идам 2000 ден е во крис и том сега повеќето ке кажат монтажа дека е 100е и се расклопува цела кола ке згрешат пошо кај мене полесно е да сменам хладњак за парно од сијаличка ;D

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6703
  • Бенве сие бенве
Прашања и одговори.
« Одговори #14222 на: 12 Ноември 2024, 22:42:07 pm »
Ако ти ги магли стаклата внатре и се како мрсни казанчето за парно е дупнато.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен nikoloskim23

• Почетник
  • *
« Одговори #14223 на: 13 Ноември 2024, 00:29:57 am »

Ако ти ги магли стаклата внатре и се како мрсни казанчето за парно е дупнато.

Држи вода ке проверам фала ти, инаку не сум заприметил ке отворам ке го извадам ке го испитам во принцип би се осетило по теписонот влага или миризба можда не сум приметил нешто такво али не му се знае :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5765
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #14224 на: 13 Ноември 2024, 02:29:53 am »
Теписонот ќе биде влажен на толкава количина.

Отсутен nikoloskim23

• Почетник
  • *
« Одговори #14225 на: 13 Ноември 2024, 07:42:07 am »
Да единствено ако нема некоја дупка/канал нешто па да се слева под кола што не верувам кај мене хладњакот е до папучата за гас. Инаку кај тебе која била причината за така над 2000 вртежи да има парно а под тоа не?

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6390
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #14226 на: 13 Ноември 2024, 07:50:20 am »
1.5L на две недели се многу, кај мене на истиот мотор по месеци фалеше толку и со „обична пумпица“ во Бис-Ауто набија притисок на резервоарот за антифриз и се гледаше каде линее,
кај тебе треба да прска шо се вика зборот. Оди кај некој „специјализиран“ сервис за ВАГ, треба без проблем да ти откријат каде течи, ако си од Скопје ете Митревски тука го фалат.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #14227 на: 13 Ноември 2024, 12:51:57 pm »
Инаку кај тебе која била причината за така над 2000 вртежи да има парно а под тоа не?
Затнато казанчње за парно, се реши со машинско чистење - 2500 ден. Но, кај тебе има и воздух во системот од губење толку течност и затоа немаш парно.

Отсутен nikoloskim23

• Почетник
  • *
« Одговори #14228 на: 13 Ноември 2024, 13:26:51 pm »
1.5L на две недели се многу, кај мене на истиот мотор по месеци фалеше толку и со „обична пумпица“ во Бис-Ауто набија притисок на резервоарот за антифриз и се гледаше каде линее,
кај тебе треба да прска шо се вика зборот. Оди кај некој „специјализиран“ сервис за ВАГ, треба без проблем да ти откријат каде течи, ако си од Скопје ете Митревски тука го фалат.
фала ке си барам чаре гледам и сервис ваг на инстаграм делуваат за доста добри па ке си бркам работа некаде веќе ми е преку се

Присутен jacke0708

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 100
« Одговори #14229 на: 16 Ноември 2024, 21:31:07 pm »
Каде во Скопе можам да надам вулканизер ко поправа гуми со воздух и има „Базука" за висок притисок?

Денес отидов да ги сменам зимските гуми, но вулканизерот не можеше да наполни воздух во една од гумите и рече дека е дефектна. Но, откако се јавив кај човекот од кој ги купив гумите, то ми рече да го сменам вулканизерот и да одам ка поискусен, ко би можел да ja поправи со „Базука" коа има многу поголем притисок.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #14230 на: 16 Ноември 2024, 21:50:22 pm »
Каков бандаж имаш што толку не може да се монтира и какви гуми имаш?

Присутен jacke0708

• Јуниор
  • **
« Одговори #14231 на: 16 Ноември 2024, 23:05:39 pm »
Каков бандаж имаш што толку не може да се монтира и какви гуми имаш?

17 VW OE Gumi Bridgestone Blizzak 5 , Една од гумите не можеше да држи воздух затоа што не се запечати добро околу фелната, и кога го повикав продавачот, ми рече дека треба да се употреби една од тие техники со “базука,” како на сликата.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #14232 на: 16 Ноември 2024, 23:52:36 pm »
Пробај кај друг вулканизер, ако димензијата на гумата е фабрички пропишана и немаш некој широк бандаж нема потреба од такви егзибиции. Јас имав малку поширок бандаж на кола и гумите изгледаа развечени па никогаш не барав вулканизер со “базука”, а не знам ни некој да има.

Присутен jacke0708

• Јуниор
  • **
« Одговори #14233 на: 17 Ноември 2024, 00:45:29 am »
Пробај кај друг вулканизер, ако димензијата на гумата е фабрички пропишана и немаш некој широк бандаж нема потреба од такви егзибиции. Јас имав малку поширок бандаж на кола и гумите изгледаа развечени па никогаш не барав вулканизер со “базука”, а не знам ни некој да има.

Не знам како се бика на македонски али на англиски проблемот шо е кај мене се вика “reset a tire bead”

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 302
  • МАЗДАШ
« Одговори #14234 на: 17 Ноември 2024, 21:45:16 pm »
Здраво,  дали некој посесува vLinker fs да не го чекам да стигне од кина ми треба за Upgrade на модул.
Old Mazda's never die, they just get faster.