Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 1918364 пати)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5713
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #14205 на: 11 Ноември 2024, 17:06:47 pm »
Летај тивко галебе опеле мој тажен. Ах тие Французи…
Побарај кај Бојан Пешов.
контакт нешто да споделам?
072 302 117

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3743
« Одговори #14206 на: 11 Ноември 2024, 17:18:49 pm »
Летај тивко галебе опеле мој тажен. Ах тие Французи…
Побарај кај Бојан Пешов.
Да не беа французите уште опел ке го возеше 1.0
Kakva e sostojbata patot stip-svetinikole - skopje
Топ, нов пат е

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #14207 на: 11 Ноември 2024, 17:20:42 pm »
Ќе возеше 3.0 в6 или 2.8 битурбо. Сега може да сонуваме за 1.6.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2324
« Одговори #14208 на: 12 Ноември 2024, 09:03:39 am »
Пријатели совет каде да се бара мотор 1.5 hdi за опел грандланд 2019 нагоре мислам и пежо одговара (се бара друг мотор зошто овој отиде капут на 160к)

Имаш гаранција на мобилност или како и да се вика. Јави се во Аутомакедонија.
Што подразбираш под ова бидејќи е возило од увоз од пред пар месеци не е ново купено од тука
Во ваква ситуација, гаранцијата што ја дава Ауто Милано од 6 месеци не звучи воопшто лошо, а мислам и некои други правни лица што увезуваат и продаваат коли. Ако возилото е одржувано по пропис и овластени сервиси, можно е да има мобилна гаранција, тоа што го спомна @Carpathian Lord . Ако плацот што му ја продал колата му кажал дека му смениле и масло пред да ја одвезе колата, би барал одговорност и од нив, посебно ако има документ за тоа (фактура, ако стои во купопродажен договор). Не е наивна работа ова. Може на секој од нас да ни се случи.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 235
« Одговори #14209 на: 12 Ноември 2024, 10:09:29 am »
Пријатели совет каде да се бара мотор 1.5 hdi за опел грандланд 2019 нагоре мислам и пежо одговара (се бара друг мотор зошто овој отиде капут на 160к)

Не дава веќе никој гаранција. Затоа треба возилото да се однесе на мајстор за проверка пред да се купи. Ако тоа возило било детално прегледано верувам дека ќе се видело дека маслото е веќе смола, па оттука ќе се заштеделе илјади евра за нов мотор. Не сум слушнал за плац кој прави мал сервис на возила пред да ги продава (освен Premium Used - така тврдат, не знам), туку само хемиско и ти викаат треба сервис да си направиш.

Што подразбираш под ова бидејќи е возило од увоз од пред пар месеци не е ново купено од тука
Во ваква ситуација, гаранцијата што ја дава Ауто Милано од 6 месеци не звучи воопшто лошо, а мислам и некои други правни лица што увезуваат и продаваат коли. Ако возилото е одржувано по пропис и овластени сервиси, можно е да има мобилна гаранција, тоа што го спомна @Carpathian Lord . Ако плацот што му ја продал колата му кажал дека му смениле и масло пред да ја одвезе колата, би барал одговорност и од нив, посебно ако има документ за тоа (фактура, ако стои во купопродажен договор). Не е наивна работа ова. Може на секој од нас да ни се случи.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 235
« Одговори #14210 на: 12 Ноември 2024, 10:10:00 am »

Не дава веќе никој гаранција. Затоа треба возилото да се однесе на мајстор за проверка пред да се купи. Ако тоа возило било детално прегледано верувам дека ќе се видело дека маслото е веќе смола, па оттука ќе се заштеделе илјади евра за нов мотор. Не сум слушнал за плац кој прави мал сервис на возила пред да ги продава (освен Premium Used - така тврдат, не знам), туку само хемиско и ти викаат треба сервис да си направиш.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2701
  • Слобода или смрт
« Одговори #14211 на: 12 Ноември 2024, 12:56:01 pm »

Најчесто причината е што дури и да направат никој нема да верува па подобро да не прават трошок кој ионака би ја качил цената. Ионака основно нешто кога купуваш кола е да направиш мал сервис да провериш плочки дискови и ако е пробематичен модел да направиш и голем сервис.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1015
« Одговори #14212 на: 12 Ноември 2024, 16:40:46 pm »
Летово во Грција ме плеснаа од позади, немам голема штета, изгребан браник. Тој што ме удри е од Србија и неговото осигурување Дунав, бара документ:
`specifikaciju troškova, račun/predračun I fotografije oštećenja iz servisa.`

Во кој сервис да се отиде во Скопје што може ова да изработи ? Искуство со официјален дали би се замарале со ова ?

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #14213 на: 12 Ноември 2024, 17:32:35 pm »
Ккво црево да ставам од MAP сензорот до усис? Дали е потрајно гумено или силиконско црево?

Отсутен andrejnaumovski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 942
« Одговори #14214 на: 12 Ноември 2024, 17:38:42 pm »
Летово во Грција ме плеснаа од позади, немам голема штета, изгребан браник. Тој што ме удри е од Србија и неговото осигурување Дунав, бара документ:
`specifikaciju troškova, račun/predračun I fotografije oštećenja iz servisa.`

Во кој сервис да се отиде во Скопје што може ова да изработи ? Искуство со официјален дали би се замарале со ова ?

Да, официјален би требало баш ова да ти го средат без проблем. Не знам дали за БМВто прашуваш ама конкретно на девојка ми татко ѝ исто го удрија во Грција и во М Кар му средија сѐ.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2324
« Одговори #14215 на: 12 Ноември 2024, 18:56:21 pm »
Дечки, ако се земе Гранде 2007 1,3 со 90 кс (6 брзини), како на лице место да се провери менувачот (за таа фамозна 6 брзина, плитко лежиште на лагерот и сл) и евентуално што после да се направи (ако е ок моментално) во смисла на превентива (да се провери количина на масло во менувачот, колку треба да има, да се досипе масло на макс и преку макс), @MartinAlfista @Simo - Carrier159 и некој друг со искуство или познавање на проблемот, фала однапред
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен nikoloskim23

• Почетник
  • *
  • Пораки: 41
« Одговори #14216 на: 12 Ноември 2024, 19:36:07 pm »
Здраво дечки, имам проблем со парното на ауди а4 б7 2005, година првин предпоставував дека е хладњаче и најверојатно тоа и било бидејки во меѓу време ми губи вода  па најверојатно предходниот газда мое мислење клукал адитиви, од како ја купив колата веќе 4 5 месеци барам јунак за да ми го среди проблемот не сум нашол, ги бие лош глас дека е глава али немам ни бел дим а немам ни пена на капаче, со водата еден мајстор мислеше дека е до раскрсницата бидејки беше силиконизирана ја заменив но не се реши проблемот за 100% продолжува на 10-15 дена по 1.5л да изгуби антифриз а еве дојде зима немам ни саглам греење да речеме стаклава ке ми ги одмагли али кабинава ладна доколки на најјако го пуштам да дува до прееска ке го издуваше топлото за неколку секунди и толку беше а од пред некое време* најверојатно делумно го имам одзатнато хладњачето но сеуште не грее саглам а ако му набијам туража и го држам на 2000+ обртаии сипаници вади ако нема туража ништо...ве молам за совети благодарам :)
« Последно менување: 12 Ноември 2024, 20:27:01 pm nikoloskim23 »

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #14217 на: 12 Ноември 2024, 20:08:29 pm »
Прво реши си го проблемот со течењето. Потоа на чистење на системот. Кај мене исто така правеше парното, само над 2000 вртежи дуваше топло, откако го исчистија еве 2 години немам проблем. Неколку пати направив и прочистување на системот за ладење и немам проблем. Ако клукал адитиви претходниот газда со здравје да си го носиш, внатре е како цемент направено сега, баш имаше некој таксист сликано глава од Мерцедес на фб.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 337
  • The best or nothing.
« Одговори #14218 на: 12 Ноември 2024, 20:13:03 pm »
Дечки, ако се земе Гранде 2007 1,3 со 90 кс (6 брзини), како на лице место да се провери менувачот (за таа фамозна 6 брзина, плитко лежиште на лагерот и сл) и евентуално што после да се направи (ако е ок моментално) во смисла на превентива (да се провери количина на масло во менувачот, колку треба да има, да се досипе масло на макс и преку макс), @MartinAlfista @Simo - Carrier159 и некој друг со искуство или познавање на проблемот, фала однапред

Тресе рачката. Најчесто во 4/5/6-та брзина.
Ако тресе, нема лек, освен нови запчаници, или комплет ремонт во Србија за 320евра.
Во врска со моторот, барај 1.3 мултуџет со 75кс. Овој новиов со 90кс, мислам дека е еуро5, и малку "у*ран".
Имаш на фиат-ланчиа форумот, цели теми за моторите, ама на кратко, стариот мотор го фалат сите.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6601
« Одговори #14219 на: 12 Ноември 2024, 20:22:52 pm »

На прва и петта брзина не смее рачката да ја фрла наназад. Исто така во возење да не се слуша метален звук. Пребарај на јутуб M32 gearbox whining и ќе слушнеш за каков звук станува збор.

Ако ништо од ова нема, тоа е, ќе се молиш да е се океј пошо и кај мене беше океј и буквално одеднаш, денес е ок, утредента возам почна да дава звук.

За масло се иде по спецификација, за фиатите е Тутела матрикс 75-80, се додава плус барем 300 мл од препорачаната количина, се крстиш и возиш :D

Еве јас сум со старо-нов М32 менувач, колку км има не знам, сипано Тутела матрикс 2.7 литри (по спецификација е 2.4 литри) и го возам од февруари минатата година.
Стариот менувач го чувам сеуште и веројатно од него ќе ги искористам крстачите на полуосовините оти на сегашниот чукаат кога шалтам брзини, на тој не.