Автор Тема: Храна  (Прочитано 1480877 пати)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8386
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Одг: Храна
« Одговори #5610 на: 19 Октомври 2016, 09:43:48 am »
Не е битно како се хранети кокошките и колку е јак петелот, јајцата имаат магична моќ да развијат салмонела ако не се УВ третирани.
Домашна ракија е супер, ама ако ја погреши комши перо, па ја напраи метиљава, може незгодно да биде.

Поголеми се шансите да се заебеш од нешто „домашно и природно“, отколку од индустриски контролирано.
Не дека нема да им „викнам“ и ја, ризик не ризик, јебеш му матер, вкусно е, ама for the facts sake, од домашно и природно полесно може да се сјебеш.
Не е дека не се сложувам но не и комплетно дека се сложувам.

Прашање, јајцата можат да развијат Солмонела додека не се скршат или развиваат од кога ќе се скршат, недоволно зготват во некои слатки или слично? Ова сериозно, не сум толку стручен за да знам.

Ракијата не мора да е згрешена за да се затруеш.
Моите не го вадат метил алкохолот (мислам се викаше) во процесот на варење на ракијата, едноставно на 52 степена ја вади. Ракијата си е тип топ, сум ја претерал безброј пати. До душа не познавам поинаков начин на правење ракија (има препечување) а сакам да кажам дека не гледам како некој би ја згрешил ракијата, треба ептен да си тапанерија во кој случај и нема што да бараш на казанот. Не е па дека тука сум многу стручен, кажувам што ме нашло во животен пат.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5611 на: 19 Октомври 2016, 09:46:25 am »
Прашање, јајцата можат да развијат Солмонела додека не се скршат или развиваат од кога ќе се скршат, недоволно зготват во некои слатки или слично? Ова сериозно, не сум толку стручен за да знам.

Јајцата можат да имаат све и свашта унутра пред да се скршат. Извор: другар ми ветеринар. Он прв ми има кажано „да не си се осудил да купуваш домашни јајца кога ќе ти нудат“. Тоа ми беше чудно, бидејќи и јас мислев дека чим е домашно е боље, па се заинтересирав и читав лево-десно и - стварно, у право бил.

Идејата е дека, навистина, ризикот да фатиш нешто е многу мал, но ако недајбоже фатиш, може да фатиш нешто толку гадно што господ нека ти е напомош. Затоа - боље не!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #5612 на: 19 Октомври 2016, 09:51:51 am »
Освен ако не ги зготвиш, така? :D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #5613 на: 19 Октомври 2016, 10:05:21 am »
Освен ако не ги зготвиш, така? :D

Зависи колку.

За да елиминираш, напр, салмонела, жолчката треба да се стврдне. Ако е течна - ништо не си напраил.

А некои други поегзотични срања (напр приони) не се елиминираат ни со готвење.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15255
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5614 на: 19 Октомври 2016, 10:05:23 am »
Цитат
Извор: другар ми ветеринар. Он прв ми има кажано „да не си се осудил да купуваш домашни јајца кога ќе ти нудат“. Тоа ми беше чудно, бидејќи и јас мислев дека чим е домашно е боље, па се заинтересирав и читав лево-десно и - стварно, у право бил.
А шо е разликата меѓу кокошка која шета низ двор и кокошка од фарма?Дали таа во фармата нема шанси да снесе ‘заболено‘ јајце?

Во принцип не ти кажувам анегдоти(освен ти така ако ги ссваќаш),туку ако беше така опасно и ризично како што вие кажувате пола па и повеќе од Македонија требаше да биди отруена или нешто слично,па за Србија и нивните традиции со прасечко да не збораме.
На крај се се сведува на личен избор,па јас секогаш ке изберам домашно сирење,месо и сл. пред купечко,барем знам дека јадам сирење и месо,а не прашак,соја и сл...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #5615 на: 19 Октомври 2016, 10:06:40 am »
Цитат
Извор: другар ми ветеринар. Он прв ми има кажано „да не си се осудил да купуваш домашни јајца кога ќе ти нудат“. Тоа ми беше чудно, бидејќи и јас мислев дека чим е домашно е боље, па се заинтересирав и читав лево-десно и - стварно, у право бил.
А шо е разликата меѓу кокошка која шета низ двор и кокошка од фарма?Дали таа во фармата нема шанси да снесе ‘заболено‘ јајце?

Разликата е што кокошката у фарма е највероватно кљукана со антибиотици. Инаку, да, има шанса и таа да снесе бош јајце, само што шансата е многу помала.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #5616 на: 19 Октомври 2016, 12:08:24 pm »
Не е битно како се хранети кокошките и колку е јак петелот, јајцата имаат магична моќ да развијат салмонела ако не се УВ третирани.
Домашна ракија е супер, ама ако ја погреши комши перо, па ја напраи метиљава, може незгодно да биде.

Поголеми се шансите да се заебеш од нешто „домашно и природно“, отколку од индустриски контролирано.
Не дека нема да им „викнам“ и ја, ризик не ризик, јебеш му матер, вкусно е, ама for the facts sake, од домашно и природно полесно може да се сјебеш.
Не е дека не се сложувам но не и комплетно дека се сложувам.

Ракијата не мора да е згрешена за да се затруеш.
Моите не го вадат метил алкохолот (мислам се викаше) во процесот на варење на ракијата, едноставно на 52 степена ја вади. Ракијата си е тип топ, сум ја претерал безброј пати. До душа не познавам поинаков начин на правење ракија (има препечување) а сакам да кажам дека не гледам како некој би ја згрешил ракијата, треба ептен да си тапанерија во кој случај и нема што да бараш на казанот. Не е па дека тука сум многу стручен, кажувам што ме нашло во животен пат.

Сега баш пред печење ракија читав и закључив дека само кај нас се пие со една дестилација. Сегде се иде на препечување. А за метилот се става шише со вода и во него да тече ракијата ..

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4103
  • MadaFunker
« Одговори #5617 на: 19 Октомври 2016, 13:03:44 pm »
Кичевo и околина строго препек се прави. 50+c

Пред некое време не излезе видео дека се што е старо од маркетите се врака во Јухор, Гавриловиќ или таму кој беа се преработува во хемикалии и пак на рафт..
http://www.jutarnji.hr/arhiva/video-tajne-snimke-iz-tvornice-mesa-sve-sto-smrdi-cemu-je-istekao-rok-trajanja...-sve-se-melje-i-rade-se-hrenovke/95866/

СТО пати ми е посигурно да јадам домашни јајца од селски кокошки и месо од прасе што сам су го ранел него да земам од маркет..за ракија да не зборам :D
« Последно менување: 19 Октомври 2016, 15:15:22 pm Принц »
New blood of old school

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #5618 на: 19 Октомври 2016, 14:03:53 pm »
Препек не би идел над 50, 45 ладна мислам дека е идеална..

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4103
  • MadaFunker
« Одговори #5619 на: 19 Октомври 2016, 14:16:03 pm »
Тоа за лоза, шљивка 52-3 е тамам ..барем за мое непце :)
New blood of old school

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15255
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5620 на: 19 Октомври 2016, 14:22:19 pm »
Дедо ми испод 52 неќе да ја намириса.Јас за среќа не пијам воопшто. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22378
« Одговори #5621 на: 19 Октомври 2016, 14:38:38 pm »
Препорачувам да си седнете во Backyard, во спортскиот центар Мондано позади Јосип Броз и да си порачате ПАБЛО сендвич со пилешко...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #5622 на: 19 Октомври 2016, 14:48:46 pm »
Баш денес ќе пројдев, ама во краен момент во Гнездо седнавме. :)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #5623 на: 19 Октомври 2016, 14:55:10 pm »
Дедо ми испод 52 неќе да ја намириса.Јас за среќа не пијам воопшто. :)

Намерно ја прават појака за да не им мрчат многу си испил :D

Вака 52 ка две чашки и го достигнал зенот ...

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22378
« Одговори #5624 на: 19 Октомври 2016, 15:13:00 pm »