Автор Тема: Храна  (Прочитано 1480776 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
Одг: Храна
« Одговори #5190 на: 22 Ноември 2015, 09:13:27 am »
Важното е што цените се пренабиени секаде во Ск. Затоа е чудно. Иди во куманово види колку е пециво упола од СК. А тек во неготино.
Живо џабе се по 10-15 денара стварите. А исти трошоци имаат со Скопје. Поготово што никој нне плаќа кирии, туку само струја.
Ама ние сме научени да не злоупотребуваат сексуално со 50 денари лиснато, со 70 денари пица на парче или 140 денари чикенбургер. А треба да се упола.

Отсутен Bauer

• Редовен
  • Пораки: 1223
« Одговори #5191 на: 22 Ноември 2015, 09:46:04 am »
Стварно е така ко шо вика дени

Јас живеев скопје 10тина години, а последниве две во дебар. Шок ме мана од овдешниве цени, воопшто не гледам шо нарачувам и колку стварно е џабе особено ако си научен на скопски цени, не само пекари и пицерии кафичи ресторани.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #5192 на: 22 Ноември 2015, 09:48:39 am »
Пресметка за лиснато од прва рака: кило брашно 18 денари плус 600 грама вода за 1.6кг тесто. Од тоа излегуваат 12 лиснати кифли големи, во секоја плус 5 денари за салама и растителен кашкавал и печка дувалка од 15киловати ги пече за 15 минути 8 плехови со по 10 лиснати на плех вкупно 80 лиснати со 4киловати индустриска или во превод 25 денари.  Значи, 80 лиснати коштаат 7кг брашно * 18 денари = 126 денари, 80 лиснати * 5ден мастраф = 400 денари и струја 25 денари,  се вкупно 550 денари 80 парчиња или во превод неверојатни 7 денари парче.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3159
« Одговори #5193 на: 22 Ноември 2015, 09:50:51 am »
Силбо е фабрика за пари. Не верував дека тоооооооооооолку промет ќе имаат, ама ете, затоа јас не сум во тој бизнис, некој друг е.

Сè додека сите работи им се тазе, и вработените им се услужливи ќе купувам таму. Да, не им се ниски цените но им се може, а и локацијата и толкав број на вработени влече многу пари.

Специјал од спротива нема ни 20% од прометот на Силбо, а има и зашто.

Конкретно багет барав, у Силбо требаше да почекам малце, идам до Специјал, го фаќам багетот камен, и викам на таа "само овој багет ви е? Друг да не се пече?" Ладно ме одјеба со "Еднаш дневно печеме багети (шо те ебам)." End of story.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9578
« Одговори #5194 на: 22 Ноември 2015, 09:58:18 am »
. Поскапи се од сите ама незнам дали вреди ниту купувам на други места често ниту кај нив. Дали вреди или не неможам да оценам со споредување. Чат пат кога сум купубал не ми било ништо посебно за ако не ми е во близина да доѓам да купувам.
За разлика од тоа до фурна во чаир сум одел иако не ми е пред нос како силбо

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30819
    • CARclub.mk
« Одговори #5195 на: 22 Ноември 2015, 10:30:43 am »
Coming soon: chicken meat without slaughter

An Israeli foundation is first in the world to research mass production of cultured chicken breast, a real meat product starting from a single cell of a real bird.

http://www.israel21c.org/coming-soon-chicken-meat-without-slaughter/

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5196 на: 22 Ноември 2015, 11:15:50 am »
Не се поскапи од сите. Далеку од тоа! Силбо се супер со леб и со цена на лебот. Во Пастел лебовите кои ги купував беа 75-95 денари, а тука ќе најдам за 35. Иако не е ист далеку од тоа дека е ист, ама врши работа за намената.
Ретко на друго место каде има салам темни лебови.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9231
  • Пичлеме
« Одговори #5197 на: 22 Ноември 2015, 11:17:02 am »
« Последно менување: 22 Ноември 2015, 11:36:33 am Ipkisija Meskosa »

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6220
  • 69
« Одговори #5198 на: 22 Ноември 2015, 11:35:30 am »
И после ке ми каже некој дека сме јаделе нездрава храна...
Точно, ова не е здрава храна.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30819
    • CARclub.mk
« Одговори #5199 на: 22 Ноември 2015, 13:03:46 pm »
Освен што плаќаме повеќе, нема никаков негативен ефект ова. Со години се прави.

Али дека е педерски, педерски е.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #5200 на: 22 Ноември 2015, 15:43:16 pm »
не за друго, туку овде поише пати се спомнува таа крофна која била толку многу полна со крем што човек да не ни верува на свои очи... а мани друго, вкусна, слатка и многу убава... гледам и правшекер има одозгора... и сето тоа за само 20 денари...

сигурни сте дека не е нешто радиоактивна? пошто тој опис што тука се дава за таа крофна, за мене е нелогично испод 100-тина денари да кошта.. или аде, нека биде 70-80...

А ако ти кажам дека иста ваква крофна со толку крем порано беше 10 денари ќе ми веруваш ???

Тоа си е нивна политика, направија бум, а одкога го направија тој бум, они кренаа цени х2, пекарата е претежно ориентирана кон производство на бели пецива за дуќани/маркети, како затворени/отворени пици, баници, гевреци, переци, крофниве се искочени од чисто онака како би се продавале низ маало, па ете се расчу низ цело Скопје, ова ви го кажувам од внукот на газдарицата, која е причината да бидат 100тина денари +/- кога они со мали средства направија грдна пара, колку ќе поебе брашно ??? една канта крем од 5 кила ја купува за неверојатни 130 денари, од кој ја разредува, па он од 10 крофни ја вади цела канта, кај е останатата, шеќер во прав, колку е цело кило бе 100 денари ??? Зашто да набие цена кога секоја вечер има народ, маса народ која купува, а ќе престане ако ја набие цената х3 х4 пати, зашто денес да не земе 150/60 евра плус, и онака печките горат, струјата како и да е ќе се поебе...

И да, ако сте експериментални, пробајте мешана(незнам по кој пат ја спомнувам), најубаво од 25, или пак тркнете ова време, треба да има тазе банички...

јас не реков дека не верувам... верувам... ама ти имаш и една мала заблуда... крофна не се пече во печка, туку се ПРЖИ во фритеза со зејтин.. како помфрит или пирошки...

тоа значи, зејтин, брашно, крем, прав шекер,  адитиви за тестото да расне, мајстор што ке го прави, продавачка што ке го продава, струја, вода, кирија итн итн... инаку јас иако не го работам тоа, јас потекнувам од пекарско семејство.. татко ми, дедо ми, прадедоми итн итн... првата приватна фурна во скопје ја отворил дедо ми, кога во скопје постоело само житолукс... знам се за производство на сите производи од брашно т.е. пекарски продукти... од таа гледна точка и ти зборам дека 20 денари крофна, толку многу наполнета мора да има нешто “радиоактивно“ за да може да се постигне таа цена да биде со профит...

незнам, не сум ја пробал, неможам да тврдам, али дај локација каде е, баш ме заинтересира, ке идам да ја пробам па ке кажам свое мислење...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #5201 на: 22 Ноември 2015, 16:05:05 pm »
Бољи се печени, пржени една и одма те успива ..

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9578
« Одговори #5202 на: 22 Ноември 2015, 17:35:59 pm »
Не се поскапи од сите. Далеку од тоа! Силбо се супер со леб и со цена на лебот. Во Пастел лебовите кои ги купував беа 75-95 денари, а тука ќе најдам за 35. Иако не е ист далеку од тоа дека е ист, ама врши работа за намената.
Ретко на друго место каде има салам темни лебови.

Za lebot da, ama nemoi da mislish deka crniot ili integralen e bash takov. Za Pastel neznam ama vo Silbo ne e toa toa iako za se ostanatata ponuda e kade kade podobar.
Kupuvav nekoe vreme se duri ne mi dadoa domashen integralen a i po recept ednash od Jamie i radoznalost/merak probav doma sam da napravam. Integralno brasno, pcenkarno kupeni od biokult.
Vrska nema lebot od pekara so lebot sam so ke go napravish.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5203 на: 22 Ноември 2015, 17:47:11 pm »
Така е. И јас правев лани, ама затоа викам дека врши работа.

А го проба тоа цилиндарчето од силбо дали е слично со домашен леб? 80 денари мислам дека е. За промена ете малце може да се искористи и тој. Доста блиску до домашен е.

А и лиснатите погачички од 15 денара се топ цена и триаголникот со сирење од 25 денари. Јас тоа јадам обично. И пита со сирење вртена.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3159
« Одговори #5204 на: 23 Ноември 2015, 09:55:17 am »
Бил некој во Воденица 3 - Крива Паланка? Ја бива?