Автор Тема: Храна  (Прочитано 1368628 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
Одг: Храна
« Одговори #6915 на: 11 Ноември 2018, 12:43:24 pm »
Што е проблемот во кремовите? (доста билдаш постови со една реченица, ко мудрец некој :) )

Еве ја да кажам, ако може...

Палмино/палмово (не знам како е точно) масло, кое го ставаат во све живо и диво, не само во кремовите.
Не е толку страшно палминото масло (само Van да не ја види дискусијава, отидовме јабана) :) Ништо пострашно од сончогледов зејтин, дури некои кажуваат дека има хелт бенефитс за срце и мозок. Мислам дека проблемот е при пржење, користење во фритизери и слична обработка. Мислам дека медиумите знаат да бидат многу безобразни и да фрлаат анатеми врз разни продукти, без некоја реална поткрепа на нивните пишувања. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1139/palm-oil#
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #6916 на: 11 Ноември 2018, 12:48:29 pm »
Како не е страшно палминовото масло. Многу е поевтино и понездраво. Земи прочитај состав на чипс од некој локален производител (балкански) и прочитај состав на принглс чипсот на пример. Кај првиот е палмино масло кај вториов сончогледово. Не дека едниот чипс е поздрав од другиот, него процесот на обработка кошта повеќе. 

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6917 на: 11 Ноември 2018, 12:54:05 pm »
Па затоа земав линк од вебемди, а не од декларација на чипс. А во мојот пост ваљда примети дека реков пржењето е проблем, а чипсот е пржен. Проблемот е, при готвење со палмино масло, при пониски температури незаситените масти стануваат заситени, за разлика од, да речеме маслиново масло.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8347
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #6918 на: 11 Ноември 2018, 14:00:46 pm »
Свинска маст

Sent from my LLD-L31 using Tapatalk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6919 на: 11 Ноември 2018, 14:34:56 pm »
 Добро би било лепче со свинска маст, и одозгора нутелче ;D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6039
« Одговори #6920 на: 11 Ноември 2018, 14:58:59 pm »
Бљак

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #6921 на: 11 Ноември 2018, 15:07:42 pm »
Добро би било лепче со свинска маст, и одозгора нутелче ;D
Стсриот рецепт е пипер врз салото или шекер

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #6922 на: 11 Ноември 2018, 16:25:14 pm »
Што е проблемот во кремовите? (доста билдаш постови со една реченица, ко мудрец некој :) )

Еве ја да кажам, ако може...

Палмино/палмово (не знам како е точно) масло, кое го ставаат во све живо и диво, не само во кремовите.
Не е толку страшно палминото масло (само Van да не ја види дискусијава, отидовме јабана) :) Ништо пострашно од сончогледов зејтин, дури некои кажуваат дека има хелт бенефитс за срце и мозок. Мислам дека проблемот е при пржење, користење во фритизери и слична обработка. Мислам дека медиумите знаат да бидат многу безобразни и да фрлаат анатеми врз разни продукти, без некоја реална поткрепа на нивните пишувања. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1139/palm-oil#

Не ми беше поентата за дали и колку е хранливо палминото масло, туку повеќе за тоа колку природа се уништува за да се прават плантажи со палми, токму поради хипер-убер-ултра консумеризам.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10583
« Одговори #6923 на: 11 Ноември 2018, 16:35:39 pm »
Израснав со Нутела во Франција. Тогаш беше потечна, како мед.

Потоа, Еурокрем во Југославија. Исто беше потечна. Уште ги памтам мини пакувањата со пластично лажиче. Додека црпнеш, не останало ништо на лажичето, а лажичето рамно како даска :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6924 на: 11 Ноември 2018, 16:43:17 pm »
Не си ги јадел во зима, затоа ;D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #6925 на: 11 Ноември 2018, 19:58:14 pm »

Потоа, Еурокрем во Југославија. Исто беше потечна. Уште ги памтам мини пакувањата со пластично лажиче. Додека црпнеш, не останало ништо на лажичето, а лажичето рамно како даска :)
Колку пензија земаш?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10583
« Одговори #6926 на: 11 Ноември 2018, 22:05:59 pm »

Колку пензија земаш?

Има за кремче за правнуците :)

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9179
  • Пичлеме
« Одговори #6928 на: 13 Ноември 2018, 09:45:01 am »
Околу Нутелчето :)

Отсутен Festool

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 164
  • woodworker
    • Drvodelec.mk
« Одговори #6929 на: 13 Ноември 2018, 12:20:00 pm »
Најголем проблем е тоа што при производство на кремовите се користат ХИДРОГЕНИЗИРАНИ масти (транс масти, маргарин, се е тоа едно исто). За жал на многу малку од кремовите пишува дека се ХИДРОГЕНИЗИРАНИ, а само растителни масти, или палмина маст. Хидрогенизираните масти (реално јадеш пластика), се можеби број еден причина за срцеви и заболувања на крвните садови, а од друга страна истите се број еден причина за хронична смрт во светот.

Целата работа започнува пред околу 100 години, кога целата индустрија со помош на медицинската мафија, започнуват една јака кампања, да тврдат дека путерот и животинските масти се штетни за вашето здравје, еве ние измисливме нешто ново, што е здраво - пластика за јадење (маргарин, хидрогенизирани масти).

Кој следи, знае дека во последните 10 години, плочата се обраќа, и овие сега тврдат, извините, грешка било, путерот и животинските масти се ок, но хидрогенизираните масти, се најштетното нешто. Опс, згрешивме.

Но тоа така не оди лесно, затоа што ако одиш во супермаркет, 50% од производите содржат хидрогенизирани масти (обични зборот хидрогенизирани се пропушта намерно). А можеби 100% од производите што се како колачи, бисквити, разни благи, разни солени, содржат хидрогенизирани масти. Бидејќи тоа е пластика, не се расипува, и може на полиците да стои со години и ништо да не му е.