Автор Тема: Lancia Lybra, 2.4jtd.  (Прочитано 47849 пати)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
Одг: Lancia Lybra, 2.4jtd.
« Одговори #180 на: 29 Јули 2022, 21:08:21 pm »
Ај контакт од типчето... Во Кавадарци е сервисот? И локација нема да е лошо...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #181 на: 29 Јули 2022, 21:16:23 pm »
Симо ти па ко ќе рокниш некој оглас, ко од злато да се праени. .да фрли 15 000€ за Алфа стара 11 години  :-X You must be joking
Ич не се шалам. Сите сакате да возите добири и јаки алфи, ко нови, за 3000 евра. Е па нема брат. За 3000 евра куп железо, што свртело 10 пати околу екватор се добива.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2205
« Одговори #182 на: 29 Јули 2022, 21:17:16 pm »
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
« Одговори #183 на: 29 Јули 2022, 21:22:34 pm »
Викаш го бива, а?

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #184 на: 29 Јули 2022, 21:26:26 pm »
Во Кавадарци според мене е најдобар за авто клими и системите за греење на возила.Од мај до октомври работи само клими,од октомври до мај со парна,менување ладилници за парно,лептири,моторчиња и слично.

Првиот пат дишеше некаде фреон,ја носев кај двајца мајстори,ја доплонуваа и за недела пак немав клима.Кај него ја однесов и 3год немав дополнето.
Пред месец два кога изгубив клима,ја провери ми рече фреон има,ременикот е отиден.Го смени и си лади топ сега.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8124
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #185 на: 29 Јули 2022, 22:34:51 pm »
Добар се покажа, наполни фреон и на изгореното моторче на едната страна му го сврте лептирот за да дува ладно. 2000мкд.

Рече проблем нема засега.
Го прашав за дилемата ни, рече ако е се во ред, без разлика на годините, грам фреон нема да изгуби, ниту пак уљето вискозност ќе изгуби.

Ми објасни неколку работи и  ми потврди тоа што еден тетин од Австрија пред години ми го кажа: Прво палиш кола, па палиш клима. Пред да гасиш кола, прво гасиш клима.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8124
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #186 на: 29 Јули 2022, 22:36:20 pm »
159 Ti 2.4 jtdm q-tronic Sportwagon. Само некое со помала километража да си најдеш, и тоа е тоа.

Повели: https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=342293554
Памтиш декс треба бела да биде

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2217
« Одговори #187 на: 29 Јули 2022, 22:50:38 pm »
Ми објасни неколку работи и  ми потврди тоа што еден тетин од Австрија пред години ми го кажа: Прво палиш кола, па палиш клима. Пред да гасиш кола, прво гасиш клима

За првото и јас бев скептик и ова дефинитивно важи за постари коли (меѓу кои и твојата), но на Леонот кај мене мислам климата/компресорот не уклучува ако имам само дадено контакт во бравата.
А за гасење - секако ја гасам и пуштам да дува без рециркулација пред да стигнам на дестинацијата за да превенирам бактерии, мувла и глупости да се нафаќаат на кондензаторот.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
« Одговори #188 на: 29 Јули 2022, 23:22:57 pm »
Ми објасни неколку работи и  ми потврди тоа што еден тетин од Австрија пред години ми го кажа: Прво палиш кола, па палиш клима. Пред да гасиш кола, прво гасиш клима

За првото и јас бев скептик и ова дефинитивно важи за постари коли (меѓу кои и твојата), но на Леонот кај мене мислам климата/компресорот не уклучува ако имам само дадено контакт во бравата.
А за гасење - секако ја гасам и пуштам да дува без рециркулација пред да стигнам на дестинацијата за да превенирам бактерии, мувла и глупости да се нафаќаат на кондензаторот.
Мислам дека на ниедна кола нема да уклучи клима ако колата не е запалена т.е да има дадено само контакт.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #189 на: 29 Јули 2022, 23:34:05 pm »
И радиото треба да се исклучи пред гасење, и вентилаторот од кабината, и светлата, немој случајно некој жмигавец да останал ;D

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #190 на: 29 Јули 2022, 23:35:53 pm »
Истото и мене ми го рече,палиш кола со исклучена клима,гасиш кола со исклучена клима без разлика што е климатроник.
Ми рече во зима чат пат да ја вклучувам климата на минута две колку да проциркулира фреонот.
Ми рече кога е многу жешко времето да се вклучи климата и опцијата за рециркулација додека не излади внатре во кабината.

Пред две недели зедов на Мишелин некој спреј кој врши дезинфекција на клима системот.
Се вклучува климата на макс вентилатор и рециркулација и така со затворени прозори да врти 15мин.Ставив и едно термометарче да видам до која температура ќе стигне,сондата беше ставена на централниот отвор,добив некаде околу 9.7С.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6445
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #191 на: 30 Јули 2022, 11:35:31 am »

Мислам дека на ниедна кола нема да уклучи клима ако колата не е запалена т.е да има дадено само контакт.

Како да уклучи климата на контакт кога компресорот е вртен од ребрастиот или линискиот.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2217
« Одговори #192 на: 30 Јули 2022, 11:54:10 am »
Па тогаш мајсторот треска глупости и бесмислени работи пошто он дава такви совети, не јас.

Ми објасни неколку работи и  ми потврди тоа што еден тетин од Австрија пред години ми го кажа: Прво палиш кола, па палиш клима.

Зошто би зборел вакви работи ако обратното нема никаков ефект?

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #193 на: 30 Јули 2022, 12:29:37 pm »
Кога го притискаш копчето за клима всушност го активираш магнетот со кој ламелите се лепат и почнува да врти компресорот.Знаеме дека компресорот колку толку ја гуши колата,а при палење имаш вибрации кои и не се така добри ниту за компресорот ниту за ламелите,исто и при гасење.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
« Одговори #194 на: 30 Јули 2022, 12:31:54 pm »
Климата и да е пуштена пред да ја запалиш колата таа не работи. Од кога ќе запали колата и требаат 5 до 10 секунди за да се активира компресорот. Ваљда муабетот е од тука, запали кола па пушти клима.