Автор Тема: Авијација  (Прочитано 165982 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Air crash investigation
« Одговори #480 на: 18 Април 2015, 13:52:43 pm »
Ту може да суперкруза со брзина од 1.5 маха и домет од 2000км. Фино убаво ти пишува во спецификациите.

Ту-160 не може да суперкрузира со ниту една брзина. Ту-160 не е суперкрузинг авион. Крузинг брзината на Ту-160 е подзвучна, а не надзвучна.

Тоа што го пишува во спецификациите ти погрешно го толкуваш.

http://en.wikipedia.org/wiki/Supercruise

Тука пишува кои авиони можат да суперкрузираат (надзвучно без форсаж).

http://en.wikipedia.org/wiki/Supercruise#Aircraft_with_supercruise_ability

Eве и кои авионо можат да крузираат подолго време со упален форсаж без да им се стопи N2 стејџот на моторот.

http://en.wikipedia.org/wiki/Supercruise#Aircraft_designed_to_cruise_on_afterburner

Tу-160 не спаѓа ни во едните ни во другите.

Да не ме разберете погрешно, моето воодушевување од Ту-160 е бескрајно. Не знам дали знаете дека е најголемиот борбен авион на светот. Но, дека е побрз од Тајфун и дека може да му избега во реалистично тактичко сценарио е просто неточно.

Да беше навистина така тоа ќе беше огромна дупка во одбраната на британските острови и за тоа ќе пишуваше на долго и на широко на милион места, а не само на некои си петпарачки дејли меил.

Никакви мотори нема да се стопат.

Доколку моторот не е специјално дизајниран да работи подолго време под форсаж, тогаш ќе прегрее многу брзо и ќе се напраи каша унутра, спремно за у ѓубре. Ту-160 нема такви мотори.

Интересно е како толкав камион е побрз и подолго влече од купето.

Не е побрз, напротив, поспор е. Едниот е суперкруз, другиот не е.
« Последно менување: 18 Април 2015, 13:58:19 pm filipv »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #481 на: 18 Април 2015, 14:02:34 pm »
Сакаш да кажеш дека е неточен податокот од википедиа дека Ту може да се движи 2000км при брзина од 1,5 маха без оглед на тоа дали е со афтербурнери или не?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #482 на: 18 Април 2015, 14:02:50 pm »
Вејрон е побрз и подолго влече од картинг. :)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Каков Вејрон, поголема е разликата. Повеќе накај Тамче заудара. :)

http://planes.axlegeeks.com/l/352/Tupolev-Tu-160

Сликава и текстот до неа ни го одговараат прашањето за брзината на крузање на Tu-160. 2200kmh нормална, 960kph најефикасна и 2500kph максимална.
« Последно менување: 18 Април 2015, 15:05:48 pm Deni »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43709
  • Il Moderatore
« Одговори #483 на: 18 Април 2015, 14:45:30 pm »
Вејрон е побрз и подолго влече од картинг. :)

Ова е најбитната слика. Може на бензинска да застане у сред мисија. После пак гас до даске!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #484 на: 18 Април 2015, 15:03:26 pm »
Сакаш да кажеш дека е неточен податокот од википедиа дека Ту може да се движи 2000км при брзина од 1,5 маха без оглед на тоа дали е со афтербурнери или не?

Википедија никаде не го вика дека „Ту може да се движи 2000км при брзина од 1,5 маха“. Тоа е твое лаичко и погрешно толкување на ова:

Цитат
Combat radius: 7,300 km[58] (3,994 nmi, 4,536 mi,) 2,000 km (1,080 nmi, 1,240 mi) at Mach 1.5[21]

Прво и основно, борбен радиус од 2000 км не значи пат од 2000 км туку пат од 2*2000 (идење и враќање) км + дејствувањето околу целта.

Второ, борбен радиус од 2000 км при м1.5 значи дека бомбардерот крузира субсонично до целта, во терминалната фаза се спушта ниско и надзвучно на околу М1.5 (кога е доле му е многу битно да е брз за да биде што пократко време изложен на пво) па откако ќе џитне тоа што треба да џитне - се враќа назад во стратосфера и почнува подзвучен крузинг накај дома. Тоа е карактеристичниот „Hi-Lo-Hi" профил на мисија.. Значи, тупољевот лета надзвучно само во близина на целта, а патот до и над целта му е подзвучен. Но, дури и таа краткотрајна екскурзија во надзувчните брзини, поради тоа што не е суперкрузинг авион, го чини толку гориво што вкупниот радиус на дејство му е симнат од 7300 на 2000 км.

Со други зборови, како и 99% од надзвучните авиони, така и Ту-160 е способен за суперсоничен лет, но само во кратки "emergency" интервали - кога лета длабоко низ противничката пво или кога треба да кидне од некој ловец. Токму заради ваквите бомбардери се измислени „суперкруз“ ловци кои можат да ги добацат надзвучните брзини и без форсаж, а со цел да можат да ги фатат сите, па дури и овие надзвучниве бомбардери.

Брзина на крстарење е константна брзина која може да се одржи арбитрарно долго време (дур има гориво) и таа кај Ту-160, слично на скоро сите надзвучни авиони, е ПОДзвучна и е М0.9. Да можеше да крузуира надзвучно немаше да пишува секаде дека крузинг спид му е M0.9. Надзвучен крузинг можат само суперкрузинг авиони. Русите сеуште немаат таков, ама ќе имаат наскоро - PAK FA. Суперкрузинг моторите за PAK FA уште не ги направиле, ама ќе ги направат во иднина па и тие ќе имаат суперкрузинг авион. Сега за сега немаат.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #485 на: 18 Април 2015, 18:31:59 pm »
:)

Дај ти фактичка и точна информација. Немој да пробуваш да не правиш будали тука. :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43709
  • Il Moderatore
« Одговори #486 на: 18 Април 2015, 18:35:09 pm »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #487 на: 18 Април 2015, 19:14:59 pm »
Симо безобразен колку си...

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #488 на: 18 Април 2015, 23:02:16 pm »
Што бе, ниеден авион не падна деновиве?
 Пак тоа масоните се на одмор изгледа, Сорос не ги платил кемтрејлс дисперзерите, Германија платила на Унгарија воени репарации и во Малезија откриле нафта.

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1406
« Одговори #489 на: 18 Април 2015, 23:26:11 pm »
Им напраиле вонреден лекарски на пилотиве па ги држат под контрола тие со бубачки у глава.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #490 на: 20 Април 2015, 10:51:42 am »
Дај ти фактичка и точна информација.

Во мојот пост нема ништо друго освен факти.

Немој да пробуваш да не правиш будали тука. :)

Ја не пробувам ништо такво. Ако ти, сепак, така се осечаш, тоа си е твоја работа... (патем, немој! ти си паметен дечко, само треба да си ги изоштриш критериумите според кои одлучуваш што е а што не е). Јас само можам - доколку дискутираме за тема која ми е позната - другарски да ти укажам ако некаде грешиш, а ти како сакаш сфати си го.

До администрација: предлагам оваа тема да се преименува од "Air crash investigation" во "Авијација" или нешто слично, бидејќи така повеќе ќе соодветствува на содржината на пишуваното во неа.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
Одг: Авијација
« Одговори #491 на: 20 Април 2015, 22:52:24 pm »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #492 на: 20 Април 2015, 23:37:06 pm »
Дај ти фактичка и точна информација.

Во мојот пост нема ништо друго освен факти.

Какви факти бе? Дали си ти нормален? Во твоите постови има само обиди темата на разговор да се проголта онака на гладно.
Јас тврдам дека немаш поима пшто збориш и дека си сосем некомпетентен да зборуваш во врска со темата. Тоа е твој стил. Докажи дека тоа што го зборуваш е точно, затоа што фактите говорат дека не е.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #493 на: 21 Април 2015, 12:40:50 pm »
ок како сакаш миле терај

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #494 на: 21 Април 2015, 14:10:34 pm »
Обично тупиш со разни извори, студии, линкови, ѓаволи-бесови.... Овој пат камо? Оставаш на мене како сакам? Колку нетипично за тебе.