Автор Тема: Битолска тема  (Прочитано 5439 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43712
  • Il Moderatore
Одг: Битолска тема
« Одговори #30 на: 03 Јануари 2015, 18:49:24 pm »
Кај беше она сличено „онак...“ ;D ;D ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43712
  • Il Moderatore
« Одговори #32 на: 03 Јануари 2015, 19:07:13 pm »
Имаш право, таму ја најдов ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29666
    • CARclub.mk
« Одговори #33 на: 03 Јануари 2015, 19:33:53 pm »
ниеден збор не е фиктивен ако се употребува..

Точно.

тоа што ти е си го слушнал, не значи дека не се употребува..

И тоа е точно.

Хауевер.. Ете, се дрзнав да удрам еден гугл срч за „изопатор“ и освен темата со зимски гуми од форумов, на друго место не постои. Односно, постои во некоја семинарска што гугл ми ја најде, као печатна грешка на „изолатор“.

Можам само да претпоставам дека зборот ти е изведен од „изопачува“, односно дека „изопатор“ е некој што изопачува нешто. Ама не успеав да најдам именка изведена од „изопачува“ никаде.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #34 на: 03 Јануари 2015, 19:54:21 pm »
Гарант според онак "Бахаладовиолааалович" е збор во македонскиот јазик, кој што како што кажаа на К-15 пред повеќе години, значи "човек што се качува на дрвото, ги симиња гнездата на птиците, паѓа доле и се понаша као ништо да не се десило". Гарант и они го користат по дома, па следствено на тоа, и според безгрешната логика на онак, зборот е дел од македонскиот јазик.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #35 на: 04 Јануари 2015, 01:35:06 am »
^^ ;D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #36 на: 05 Јануари 2015, 13:13:40 pm »
Гарант и они го користат по дома, па следствено на тоа, и според безгрешната логика на онак, зборот е дел од македонскиот јазик.

дома не го користам ни тој ни било кои такви зборови пред децата.. има причина зашто...

а и не реков дека е дел од македонскиот јазик како редовна и секојдневна раширена употреба, туку реков дека е збор кој се употребува, бидејки во околината во која се ДВИЖАМ зборот се употребува...

и не ми бутај ни мисли ни зборови во уста... знам убаво што кажав. ако ти незнаеш, прочитај го мојот пост пак.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13931
« Одговори #37 на: 05 Јануари 2015, 13:48:51 pm »
ОК, ...

Кабадаја е исклучиво користено за МАШКИ. Тие што го користат за жени не го знаат вистинското значење на кабадајлуко.
За жените нема некое посебно освен, освен пуфла, шмизла, ...што секаде се користи.

Во Битола, има нешто што е збир на повеќе карактеристики, кои во другите градови се гледаат одделно.

Пример за кабадајлук е, да правиш постапки преку кои се прикажуваш дека си некој и нешто, а уствари си никој и ништо :)

Тоа е преку начин на говорење, постапување, реплики и сл.

Кабдајлукот е за сите што имаат пари и што немаат пари (голич кабадаи).

Има многу вистински приказни за кабадајлук.

Убаво е да го гледате филмот за кабадаите во Битола. Смешното е што сите оние што ги гледате во филмот важат за најголемите кабадаи во Битола :)

Е сеа има и позитивни некои карактертики. Тоа е оној битолскиот шмек, мајтап и сл.

Ако ептен не разбирате :) целата работа е да бидеш кул, во основа е тоа :) колку си кул, јак, ебач и имаш пари...а уствари не си :)

Една од причината зошто има најмногу BMW-а по глава на жител во Битола, е токму заради тој кабадајлук и ништо повеќе.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16719
  • Keep it 100
« Одговори #38 на: 05 Јануари 2015, 15:17:43 pm »
A шанкуре? ;D

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5547
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #39 на: 05 Јануари 2015, 18:51:37 pm »
Ova so BMWnjata mi e mnooogu interesno.

Ne sum znael deka BMW e cool kola  :D
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14290
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #40 на: 05 Јануари 2015, 19:30:15 pm »
Jas neznam od kade e izlezeno ova so bmw I bitolcani ama sum siguren deka vw I audi se daleku pozastapeni niz gradot.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D