Автор Тема: Совет за бела техника  (Прочитано 642683 пати)

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
Одг: Совет за бела техника
« Одговори #1335 на: 26 Октомври 2020, 21:12:32 pm »
Порано имаше каиш што го врти бубањот, може тој паднал

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #1336 на: 29 Октомври 2020, 19:16:31 pm »
Ko kje menjate greac na boljer, obavezno i magneziumova anoda.
Зедов индукциска од еуро лукс, таман ќе загрее онака убаво, се гаси, тиквиците полни масло. Башка фучит нешто дуват, глата бутин да ти ја напрајт.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45244
  • Il Moderatore
« Одговори #1337 на: 29 Октомври 2020, 20:02:37 pm »
Ko kje menjate greac na boljer, obavezno i magneziumova anoda.
Зедов индукциска од еуро лукс, таман ќе загрее онака убаво, се гаси, тиквиците полни масло. Башка фучит нешто дуват, глата бутин да ти ја напрајт.
Смени тавче за почеток. Веројатно не ти е подобно за индукциска. А и веројатно прилично чкартна е еуролуксот штом толку бучи и се гаси...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1338 на: 29 Октомври 2020, 20:11:33 pm »
Е која не е чкартна ? Ако не е подобно воопшто не се палит. Гасела ради некој заштита, ама нели рингла е да грее, не ладна да стои. Тој вентилаторот бил да ја ладел електрониката. Демек сите бучеле. А и да ја ебам 26к е платив, обични рингли се 5000. Т.е. плотна . Пали вози беше старата, на сите садови функционираше ни гасеше ни бучеше.
« Последно менување: 29 Октомври 2020, 20:39:56 pm Bicikle »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45244
  • Il Moderatore
« Одговори #1339 на: 29 Октомври 2020, 20:36:51 pm »
Не бучат сите, барем не гласно. Те дрви шиткачот. Мене не ми се десило да ми се гаси поради некоја заштита, единствено поради несоодветен сад кој е на граница на детектирање дека постои. Рингла е за да грее, ама индукцискава плотна нема рингла па да грее, грејач е самиот сад во кој се готви.
Осигурај се дека садот ти е компатибилен со индукциски плотни.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1340 на: 29 Октомври 2020, 20:41:56 pm »
Убаво ти вели Симо да смениш тавче, досега три комада имам фрлено од оние со гранит или што ли беа.

Ринглата ми е керамичка и се гледаат гречите кога ќе загреат. Со тие утнатите тави се гледа како еден дел/делумно од грејачите ги гаси термостатот. Ќе ја дигнам тавата се палат веднаш, ќе ја вратам на рингла и за кратко повторно ги гаси.
Ја доближувам дланката на 1цм над тавата, фрижидер :)
Му доаѓа тавата како изолатор, наместо да ја апсорбира топлината и да ја испушта нагоре на месото ја враќа кон ринглата и термостатот регистрира постигната температура.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #1341 на: 29 Октомври 2020, 20:50:42 pm »
Многу лесно се гребат, да ги ебам.

Мојата е одлична, од горење, ама тие првите неколку пати сум изгребал со тавата...

Сака цело упатство читање пред да ја запалиш
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1342 на: 29 Октомври 2020, 20:52:54 pm »
Има знак на него дека е за индукциска. Прегревала внатре електрониката. Не се дешава одма, ама за 15 минс гаси, греело внатре. Или 3 рингли да пушта фуче, на една не. Ко што читав повеќето биле такви . :( зна дека грее тавчето, ама топлината се пренесува на долу, и тоа праело проблем.
Микиус тие керамичките се друг принцип, но ете и тие правеле ист проблем.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1343 на: 29 Октомври 2020, 21:39:31 pm »
Има знак на него дека е за индукциска. Прегревала внатре електрониката. Не се дешава одма, ама за 15 минс гаси, греело внатре. Или 3 рингли да пушта фуче, на една не. Ко што читав повеќето биле такви . :( зна дека грее тавчето, ама топлината се пренесува на долу, и тоа праело проблем.
Микиус тие керамичките се друг принцип, но ете и тие правеле ист проблем.
Не прави проблем ринглата, тавата ми правеше проблем, ја сменив тавата и го снема проблемот.

Со оние од инокс Охрид, на 4ка пржам месо, на 5ка фршти, на 6ка ржи не се држи :)

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2326
« Одговори #1344 на: 29 Октомври 2020, 21:44:02 pm »
Веќе 5 години користам индукциска плотна и ако се користи квалитетна тава/тенџере сум немал проблем.На едно тенџере кое ќе го ставев и пуштев на макс целото дно се дуеше како гума со цицка.Плотната е оваа

https://www.elektropromet.com.mk/index.php/produkti/plotni/indukcioni-plotni/hbei_tc2b_fv-detail

Има 9 нивоа на јачина,на 9 нон стоп  грее без прекин,како се намалува јацината така прекините се почести и подолги.
Земај на Братство и на Металец тави и тенџериња секако кои се наменети за индукциски плотни.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11903
  • Архитект
« Одговори #1345 на: 29 Октомври 2020, 21:53:28 pm »
Е која не е чкартна ? Ако не е подобно воопшто не се палит. Гасела ради некој заштита, ама нели рингла е да грее, не ладна да стои. Тој вентилаторот бил да ја ладел електрониката. Демек сите бучеле. А и да ја ебам 26к е платив, обични рингли се 5000. Т.е. плотна . Пали вози беше старата, на сите садови функционираше ни гасеше ни бучеше.

Три имам индукциски дома.
Две се Горење, една е Еуролукс.
Сите работат добро само со Еуролуксот го имам идентичниот проблем како тебе.
Ако работни релната под неа подолго време и на повисока темп. плотната не работи. Вентилаторите се пребучни. Почнаа да крчат. Среќа не ја користам секој ден таа иначе ќе шизнам.

Горењето ги користиме секој ден, до сега никаков проблем. Спијат.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1346 на: 29 Октомври 2020, 21:57:17 pm »
Микиус Можно е.
Ја зедов оваа за ефиксност, демек да заштедиш на струја, ама париве ќе ги да(дадам, потрошам), по тавчиња, тенџерчиња... или ќе ја врата старата. Едино што грее побрзо. Многу комплицирана техникава нова.
Лоопз, што е поентата со гребењето ?
Осмица е јбг, ове демек поубај биле а и поскапи беа во однос на горење. Може и релната да ја догрева елњктрониката. Горењето да не ти сњ посебни, или со релна се и тие ?

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1347 на: 29 Октомври 2020, 22:02:39 pm »
Едит
Не ја приметив во првите 2 недели, нз овие проблеми дали подлежат под гаранција. Ако не најверојатно со доклавањњ вентилатор ќе се реши еден проблем, ама ќе бучи уште толку

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #1348 на: 29 Октомври 2020, 22:51:15 pm »
Лоопз, што е поентата со гребењето ?

Морон. Сум земал тава со кругови одоздола, како бразди ситни...
Сигурно не сум и запазил ако во некој момент имало насобрано ситна прашина и при загревање и вртење на тавата се изгребало на средина.
Личи некако како слоеви бигор...

Тоа е пред 6 месеци. До сега никаков друг проблем, ама за гребањево се утепав од пцуење колку сум глуп...
Така да, дефинитивно исчитај сè по ред уште пред да купиш. :))

Друг тапа момент, недај боже шеќер да имаш истурено а да не го забележиш.
Наводно, ако го потпечеш, трајно ќе ја оштети каде што загорело.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1349 на: 30 Октомври 2020, 00:15:21 am »
Не си морон, него едноставно старите немаа гајле ни од гребење и од прегревање. Тавчето делимано било.Ене и Осмицана го имал истиот проблем со истата марка. И ја посумљав на дилерот, ама изгледа такви се. Се флекоса и кај мене, провував со сретства, јок не излага, поарно нека стои така да не го до упропаста. Како повеќе да загорува, или можда дека е појака, или па може сугестивно. Јбг, тое  што, следно ако сака некој да зема нека си ја проба среќата со горење, ете имаше по позитивни искуства.