Автор Тема: Што си купивте / сакате да си купите  (Прочитано 2289593 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
Одг: Што си купивте / сакате да си купите
« Одговори #15480 на: 28 Август 2025, 23:10:56 pm »
Браво за дејли 166-ка. Мене ми е како авион голема.  :)
Со ставање на PU, дали стана "покруто" подвозјето?

Не, само беше се попрецизно и подиректно на управувањето. На крутоста многу повеќе влијаеа амортиерите и пружините, ама далеку од неудобно, туку само некако „полесно“ се осеќа колата на промена на правци. Повеќе волја има да те слуша кога управуаш со неа. Колата ако изгледа голема, сепак дури и со V6 под хауба тежи под 1500кг. Со оглед на релативно солидното меѓуоскино и големиот траг и самата платформа, многу добро се однесува на пат.

Димензиите не се страшни, помала е од денешен пасат :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1538
« Одговори #15481 на: 28 Август 2025, 23:27:29 pm »
@Simo - Carrier159 ќе даеш крукчe?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #15482 на: 28 Август 2025, 23:37:39 pm »
Со задоволство! Ти мене крукче, ја тебе две! :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 787
« Одговори #15483 на: 28 Август 2025, 23:46:56 pm »
Јас мислам дека не е болка, туку предност тоа со рамењата и сложеното вешање. Ама средиш еднаш по пропис, и раат си барем 60.000-80.000км. Ако „буџавиш“ со ефтини делови, ќе си имаш проблеми.
Јас ја имав 166-ката, кога дојде време за промена ставив PU кај што можев и мислев, и реално немав проблеми, а со неа поминав повеќе од 100.000км, дејли кола ми беше.
Имав 147-ца која еднаш се среди со TRW делови, и си немаше проблеми сите години додека беше кај нас у фамилија (прво брат ми, па потоа јас ја возев).
На 159-ката е малку подруго, ете првите интервенции на подвозје доаѓаат покасно, некаде околу 180.000-200.000км, ама повторно, стави квалитет и раат си.
Да, поскапи се деловите, но лежењето на пат и удобноста со таков сетап на суспензија е многу посупериорен од прост мекферсон напред и полукрута позади.
Е сега, оваа кола нема да биде дејли, туку ќе се вози во специјални прилики, најчесто викенди. Суспензијата ќе се среди како што треба и ќе трае веројатно мнооогу години :)
Се извинувам однапред ако е малце глупичко прашањето, ама не го разбирам моментот на Викенд возило па ако може малце помош.
Имаш едно возило за низ град, кое е обично малечко, и лесно за паркирање.
И второ возило, најверојатно лимузина, за патување на отворен пат.
Што мене ме буни, е тоа второто возило, ако стои често паркирано и го палиш секој викенд или на секој 2 викенди, и го возиш надвор од град еднаш месечно.
Нема да е проблем со одржување на тоа возило поради неконстантното возење ?

Остави акомулатор, ама зѓосување кочници, искривување на гуми, и нешто слично нема да е проблем ?

Прашувам оти реално проблематично е возењето на Мондео-то низ град, ниско е, паркирање е проблем, вртење 180 на улици и остало, и добро би ми дошло едно градско возило за секојдневно маневрирање низ град, ама се си мислам ако го оставам Мондео-то на паркинг и дека ако не го возам секојдневно, дека почесто ке се расипува.

Што промашувам во размислувањето ?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #15484 на: 28 Август 2025, 23:57:59 pm »
Не им пречи, таман работа. Без проблеми остави си ја две/три недели покриена со церада. Јас 159-ката се случува и неколку недели да не ја запалам, но реетко кога тоа. Воглавно и да не ми треба, во неделата (за викенд) ќе свртам едно крукче со неа.
За 166-ката, секако треба да се води сметка за некои работи, времето си го зема данокот, на пример ремени возел - не возел, треба да ги смениш на 5 години, течности (антифриз, глицерин и сл), секако на 2-3 години, уље годишно, акумулатор редовно полнење, гуми секогаш на соодветен притисок и да не издишат, а и тие возел - не возел, мора да внимаваш на годините.  Ама, мислам дека нема да ми пречи еднаш-два пати во месецот да свртам крукче и со неа, па дури и на подолги патувања да ја изнесам.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8890
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #15485 на: 29 Август 2025, 00:35:40 am »

Имаш шлепер?!
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5659
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #15486 на: 29 Август 2025, 02:01:10 am »
Не им пречи, таман работа. Без проблеми остави си ја две/три недели покриена со церада. Јас 159-ката се случува и неколку недели да не ја запалам, но реетко кога тоа. Воглавно и да не ми треба, во неделата (за викенд) ќе свртам едно крукче со неа.
За 166-ката, секако треба да се води сметка за некои работи, времето си го зема данокот, на пример ремени возел - не возел, треба да ги смениш на 5 години, течности (антифриз, глицерин и сл), секако на 2-3 години, уље годишно, акумулатор редовно полнење, гуми секогаш на соодветен притисок и да не издишат, а и тие возел - не возел, мора да внимаваш на годините.  Ама, мислам дека нема да ми пречи еднаш-два пати во месецот да свртам крукче и со неа, па дури и на подолги патувања да ја изнесам.
Istoto i mene mi se desava so Arteonot, max ne vozen do sega 3 nedeli.
Ne sum primetil nekoja razlika, dodusa bidejki se vozi otvoreno 90%od vremeto akumulatorot si se puni full.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7998
  • Плинаш!!!
« Одговори #15487 на: 29 Август 2025, 07:56:31 am »
Кола што не се вози, почнува сама да се расипува. Не прашувај од каде знам

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6001
« Одговори #15488 на: 29 Август 2025, 10:43:50 am »
Ногу и се тресете,коа бев времето на печалба секој пат стоеа незапалени 3-5 месеца па палеа од прва и никојпат не сум имал проблем со гуми.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #15489 на: 30 Август 2025, 13:23:27 pm »
Сега има trickle charger-и кои ќе ти го одржаваат акумулаторот, ако толку им се тресите за гумите и суспензија, ја ставаш на стубчиња (ако не ја возиш зимно време). Од време на време во хибернација ја палиш да “свртат” течностите.

Јас така праев со Фиатот на времето. Зимно време не го возев. Во гаража на стубчиња, акумулаторот изваден и ако требаше го дополнував мада не требаше - еднаш само повлече 2А струја. Го палев на две недели во недела да поработи во место да крене температура. Сол, кал, дожд немаше видено дур го имав јас. Бубата во Битола немав гаража, ја покривав со церада и ка палев еднаш во неделата.

Не е science fiction.

Отсутен dreamson

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 654
« Одговори #15490 на: 17 Септември 2025, 01:05:42 am »
Си купив! Ако? Не ново, ама како ново!

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7214
  • French diamond
« Одговори #15491 на: 17 Септември 2025, 06:38:48 am »
7000€ дал некој за точак ? За 7000 евра да ме врни и дува, треба да си малку забеган.

Инаку создравје да се вози.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #15492 на: 17 Септември 2025, 07:11:36 am »
7к е средна цена за Спешалајзд, има летнати до 15к даваат.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8890
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #15493 на: 17 Септември 2025, 07:21:23 am »
Еовака ја, како медијатор од центаро на Македонија, у име на Дримсон,
да ви се извинам шо не ве праша прво вас тетките, за тоа шо кур ЈА сакам да купам. :)

Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #15494 на: 17 Септември 2025, 07:22:57 am »
Си купив! Ако? Не ново, ама како ново!

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Со здравј да се вози. Имам возено ваков неколку пати, предобра машина.