Автор Тема: Што си купивте / сакате да си купите  (Прочитано 2296859 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Одг: Што си купивте / сакате да си купите
« Одговори #14010 на: 14 Март 2024, 14:04:21 pm »
Абре во 2006 Грујо да не ја оправеше малку работата со пријавувањето на работниците сите на црно ќе бевте без никакво осигурување, ама посреќни ќе бевте бидејќи придонесите наместо кај државните лопови ќе ви одеа во газдин џеб.
Колку и да е трул државниот апарат и јадам гомна, не ми е ни на крај памет да ја сечам гранката на која седам.

Треба да се прифати дека данок си е данок и тоа не се мои пари, како што и придонесите од плата не се газдини пари.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #14011 на: 14 Март 2024, 14:09:26 pm »
Zatoa Grcite use kesh para zemaat.

Ti cuvaj ja grankata

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #14012 на: 14 Март 2024, 14:13:50 pm »
Zatoa Grcite use kesh para zemaat.

Ti cuvaj ja grankata
???
Ич не си ми јасен, искрено, толку ли си ја мразиш државата?

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #14013 на: 14 Март 2024, 14:57:34 pm »
Voopshto ne ja mrazam. Ama gi mrazam pijavicite shto ja cicaat. Od Moi tvoi i secivi pari so gi sobiraat od danoci.
Nerekov nikade deka sakam da ja zaebam drzavata, nego koga veke se krade na veliko neka ne gi kradat moite pari za koi rmbam sekoj den za:
Da nemam licni dokumenti
Da nemam termin na lekar
Koga ima termin e nekoe dete novo i pak privatno da platam
Vrski mi treba za dete vo gradinka

Use sakash???

So bruto plata vo dzeb ke si platam kaj sakam a ako drzavata e sposobna neka me ubedi da i plakam nea za tie uslugi

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #14014 на: 14 Март 2024, 15:11:37 pm »
Парите собрани од даноци не се твои, мои, сечии пари.

Да се самоцитирам
Цитат
Треба да се прифати дека данок си е данок и тоа не се мои пари, како што и придонесите од плата не се газдини пари.

Друг е муабетот за контрола како се трошат...

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14711
« Одговори #14015 на: 14 Март 2024, 15:32:39 pm »
Се дур државата ја третираме како нешто туѓо, наметнато - до тогаш ќе имаме вакви дискусии дали требало да се плаќа данок и каде одат парите од тој данок.

Некогаш бил Султанот, после бил Кралот, па Царот, па Белград, па Тито, ...сеа Европјаните, Американците, Русите...се некако некој ни е крив и наметнува власт. 

Никако да сфатиме дека треба да сме свои на своето и да си го гледаме чарето.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5930
« Одговори #14016 на: 14 Март 2024, 15:56:00 pm »
Се дур државата ја третираме како нешто туѓо, наметнато - до тогаш ќе имаме вакви дискусии дали требало да се плаќа данок и каде одат парите од тој данок.

Некогаш бил Султанот, после бил Кралот, па Царот, па Белград, па Тито, ...сеа Европјаните, Американците, Русите...се некако некој ни е крив и наметнува власт. 

Your tax money at work:
Овде неполн месец е стар асвалтот, сеа е кратери веќе,цела Битола е реновирана вака со паролата крадиме градиме. Битно се пишани за ново асвалтирани улиците, сеа наново по 30 години ќе бидат на ред за реновирање, дотогаш ќе уживаме во даровите од даноците. Некој до вчера балкун шо не знаеше да изгради и уште не знај, сега држи тендери за патишна на ниво на цела држава. Ќе има избори ќе се мени власт, ова нема да се мени, ќе дојди друг ист и тој да полни џеп.
Овде веќе одамна не гори огнот, џабе се прајме патриоти. Не оди и нема да оди.
Уствари јас сум најпатриот, сите шо ми се  праеа патриоти хардкор никогаш северна само маќедонја, сите до еден или во вакви работи се испикаа, или надвор со бугарски работат, ние овде ќе го јадиме изметот од исходот.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #14017 на: 14 Март 2024, 16:07:38 pm »

Државата е нешто туѓо и се повеќе станува туѓо. Периодот додека работев во македонија правевме софтвер за државни институции. Малтене сите државни институции и имав контакт со луѓето таму и претежно беа македонци. Е сега тој кадар таму е заменет со еден друг кој што не ја чувствува оваа држава за своја и одработува за други цели. Сите клучни позиции во државата сега ги држат они и не сте ни свесни колку македончето е безгласно во северџанија.

Земете само дека ќе градиме автопат од милјарда и кусур за кој економската придобивка како целина во државата ни е ни нула туку во минус. Наместо пари да се инвестираа во локална инфраструктура и енергетика.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1725
« Одговори #14018 на: 14 Март 2024, 16:17:01 pm »

Да се самоцитирам
Цитат

Даноците се збираат за да државата има буџет да ги финансира јавните услуги и инфраструктура, како што се болници, школи, патишта, функционални државни институции, јавен ред и мир и така натаму. Од тој буџет корист треба да видат сите граѓани на државата како рамноправни.

Моментално од нашите даноци корист гледаат само одредена мала група на луѓе. :)

Присутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2276
« Одговори #14019 на: 14 Март 2024, 16:24:44 pm »
Нека добиваат плата по учинок, па тогаш да видиме како ќе биди. Не ме интересира дали Аце и Рамче ќе биди да шалтер, важно да се збрка работа.
Не вака напикани на секаде, на платен список се не ни оди на работа, а и да оди не си ја брка работата. 

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #14020 на: 14 Март 2024, 18:26:30 pm »

Да се самоцитирам
Цитат

Даноците се збираат за да државата има буџет да ги финансира јавните услуги и инфраструктура, како што се болници, школи, патишта, функционални државни институции, јавен ред и мир и така натаму. Од тој буџет корист треба да видат сите граѓани на државата како рамноправни.

Моментално од нашите даноци корист гледаат само одредена мала група на луѓе. :)
Така е дека си надвор од кругот.

Јас сум внатре и шампањ тече во потоци.
Морам да се ангажирам да не прекинете да плаќате даноци за да не секне :)
Ама и да секне, ќе се иселам во друга држава и таму ќе паразитирам :)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #14021 на: 14 Март 2024, 18:29:08 pm »
Неплаќањето данок во форма на голема група е единствениот отпор што може да постигне нешто опипливо во однос на промени во државниот поредок.

Арно ама... исто како и сè друго - бара слога тоа...

Да видиме после каде ќе ги трошат парите ако ги нема.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6153
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #14022 на: 14 Март 2024, 18:48:24 pm »
И на крајот пак на моето си дојдовте многу од вас.
Криминал било оти за форумов сум донесол масла, ех бе Македонче. Ем човек услуга прави, ем не чини (ќарел 150 денари по литар, јака работа).

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #14023 на: 14 Март 2024, 18:52:09 pm »
Криминал било оти за форумов сум донесол масла, ех бе Македонче. Ем човек услуга прави, ем не чини (ќарел 150 денари по литар, јака работа).
Не гледаш дека највеќе се жалат тие што се луксузираат?

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #14024 на: 14 Март 2024, 19:14:16 pm »
Не гледаш дека највеќе се жалат тие што се луксузираат?

Или ако ги завртиме работите ќе испадне дека се жалат тие што придонесуваат а државата ги цица. Обратно нормално нема да се жалат. Класичен пример на цицање е за последната недвижнина што ја купив град скопје ми пресмета данок на промет за повеќе од дупло дека вреди од сумата што реално ја платив и си наплати данок според нивната ненормално повишена пресметка. Или за куќата во штип што данокот е како да се наоѓа во беверли хилс а не во штип. Ако тие се реалните вредности еве нека ги купи за 20 проценти помалку од проценката јас сум сложен да ги продадам уште во истиот момент.