Sakam da kupam bagaznik za krov, nekoj da dade nekoj sovet shto da baram a shto da odbegnam?
За држачи гледај Thule, стари, нови, сеедно.
Разликата е огромна од италијанскиве што се продаваат во Carbox и во Еуростил. Јас имав од тие од карбокс и беа многу бучни и покомплицирани за монтажа, па си купив на старо Thule.
Не знам за што кола се работи, види по огласиве има од коли што донеле па може да се најде.
За Thule го имаш и Дејан Муцка по огласиве, малце се скапи со цена, ама си вредат. Не ти требаат, освен ако не ти менува цената, оние aerowing, алуминиумските од Thule ти се сосема доволни. Само да знаеш дека за секој модел на возило имаш посебен адаптер и гуми кај овие, кај поевтините едни шепи се за повеќе возила. Така да провери на сајтот за твоето возило кои држачи и кои шепи се користат и која должина се шипките па барај според тоа, ако најдеш држачи и шипки за адаптерите е полесно, нови се околу 40 еур.
За куфер ваљда и таму Туле се бр.1, ама пошто јас го демонтирам одма после одмор и не го возам цело време, пошто не ми го собира у гаража, земав на старо Freestyle мислам дека беше. 420 литри е, ама ми фали малце дужина за да ми ги собере скиите, па сакам да го сменам за 460л.