Автор Тема: Замена на масло во моторот (туторијал)  (Прочитано 179738 пати)

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 643
Одг: Замена на масло во моторот (туторијал)
« Одговори #75 на: 10 Јануари 2012, 00:23:29 am »
Ти треба шприц од аптека голем од 50 кубици (мл) и црево долго 1 метар. Загреј го моторот, угаси, извади шипката, гурни цревото (пожелно да е силиконско) и вади 6 шприца.

Хахаха јас кога имав вишок вака пробав да вадам, само немав целосно цревце па го наставив и го залепив со изолир, од маслото си се разлизга и едниот дел остана внатре ;D Па после морав да вадам картер за да си го извадам цревцето, а се можеше да се заврши со една штопна. Памет за друг пат, и памет за други :)

вишок улје не се вади од штопна  туку од мерач, ама со пумпа, има во сервис... всушност, тој што ти набутал вишок треба да го исцрпи...

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8965
« Одговори #76 на: 10 Јануари 2012, 08:41:23 am »
па порано во Кадис кога одев таму на времето за сервис не го испуштаа од штопна, стално со пумпа го вадеа

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #77 на: 10 Јануари 2012, 11:02:57 am »
Јас сам си го набутав ;D Не беше многу, ама несакам да ми е ни милиметар над max па си отворив работа  :)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #78 на: 17 Јануари 2012, 15:40:23 pm »
Јас сам си го набутав ;D Не беше многу, ама несакам да ми е ни милиметар над max па си отворив работа  :)

Излези на отворено стисни пуна и ќе се нормализира.

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
« Одговори #79 на: 17 Јануари 2012, 15:59:48 pm »

Излези на отворено стисни пуна и ќе се нормализира.
Хонда е,не е твин спарк ова па да  да срка уље ;D
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #80 на: 17 Јануари 2012, 17:39:56 pm »
Да беше vtec ќе го исфрлаше по малку, ама вака стискај колку сакаш ;D

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 643
« Одговори #81 на: 17 Јануари 2012, 17:53:11 pm »
па порано во Кадис кога одев таму на времето за сервис не го испуштаа од штопна, стално со пумпа го вадеа

mora od vreme na vreme, posebno koga se menuva vrsta na maslo  od štopna komplet da se ispraznuva ...a jas mislev za višokot so pumpa od gore  se vadi, nikako od štopna

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
« Одговори #82 на: 24 Јануари 2012, 18:15:01 pm »
Од муабети со механичари, секогаш се противници да се менува маслото од штопна, велат подобро било со пумпа да се исцрпи и да се стави ново.

Мислења?

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #83 на: 24 Јануари 2012, 19:07:26 pm »
Многу пати имам читано за "далаверите" во разни овластени сервиси со промената на маслото и друг потрошен материјал на редовен сервис.

Ме интересира, како може некако да се провери дали е сменето маслото или не?
Како би се проверило тоа, има некој тест за проверка на вискозитет, има некои норми спрема поминатите километри после промен и сл?

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3465
« Одговори #84 на: 24 Јануари 2012, 19:10:27 pm »
Старото масло е црно а новото жолтеникаво подобро проверување од тоа нема :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #85 на: 24 Јануари 2012, 19:11:13 pm »
Многу пати имам читано за "далаверите" во разни овластени сервиси со промената на маслото и друг потрошен материјал на редовен сервис.

Ме интересира, како може некако да се провери дали е сменето маслото или не?
Како би се проверило тоа, има некој тест за проверка на вискозитет, има некои норми спрема поминатите километри после промен и сл?

Па ако е сменето е жолто, ако не е сменето е црно. Се гледа на дипстикот.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #86 на: 24 Јануари 2012, 19:15:16 pm »
Некои масла - поготово во дизел машини, доста брзо поцрнуваат - поради детерѓентите што ги содржат. Одокативен (од око) тест кој со сигурност ќе ти каже дали е или не е сменето (освен ептен тазе масло па е жолтеникаво, а не е Liqui Moly so MoS), нема. Така да, ако не си сигурен - смени си го маслото, тоа е најмалку што може да направиш ако не веруваш на зборот на тој што ти вика дека е сменето пред хххх километри.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #87 на: 24 Јануари 2012, 19:18:11 pm »
Некои масла - поготово во дизел машини, доста брзо поцрнуваат - поради детерѓентите што ги содржат. Одокативен (од око) тест кој со сигурност ќе ти каже дали е или не е сменето (освен ептен тазе масло па е жолтеникаво, а не е Liqui Moly so MoS), нема. Така да, ако не си сигурен - смени си го маслото, тоа е најмалку што може да направиш ако не веруваш на зборот на тој што ти вика дека е сменето пред хххх километри.

Скопје / Велес, проверуваме ќутук црно. Шо кур ме натера вика да одам на сервис, сам ќе си го сменев барем шубе немаше да ми биде?

Не дека и јас некогаш не се соменвам, дури и имам прашано еднаш посикусен колега од форумов, ми рече нормално било!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #88 на: 24 Јануари 2012, 19:27:42 pm »

Скопје / Велес, проверуваме ќутук црно. Шо кур ме натера вика да одам на сервис, сам ќе си го сменев барем шубе немаше да ми биде?

Не дека и јас некогаш не се соменвам, дури и имам прашано еднаш посикусен колега од форумов, ми рече нормално било!

Пиши што уље ти туриле.

Некој типови се црни и пред да влезат во мотор,  пример Ликви Моли 10w-40.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #89 на: 24 Јануари 2012, 19:28:03 pm »

Сосема нормално, во овластен сервис, не се сомневам дека ќе го променат... кај „гиго во шупа“, ќе му стојам над глава, а на шиткачот што ми вика дека „колата има само 160.000км, и баба ја возела, сеа сменети каиши и затегачи + фул сервис со свќици и најквалитетно масло од 1500 денари литар, за тебе сеа да ти ја шитнам за ефтини пари ем да имам ќар од 1000евра“, Е на тој НИКАД нема да му верувам. Има некои луѓе со муабет демек низ прсти да го провртиш маслото, ако лесно лизга, добро е, ако „запиња“ меѓу прсти, не го бива. Ама мене ни овој „тест“ не ми е веродостоен, така да - ако не веруем - не го мислам, ќе го сменам.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.