Некои масла - поготово во дизел машини, доста брзо поцрнуваат - поради детерѓентите што ги содржат. Одокативен (од око) тест кој со сигурност ќе ти каже дали е или не е сменето (освен ептен тазе масло па е жолтеникаво, а не е Liqui Moly so MoS), нема. Така да, ако не си сигурен - смени си го маслото, тоа е најмалку што може да направиш ако не веруваш на зборот на тој што ти вика дека е сменето пред хххх километри.
Скопје / Велес, проверуваме ќутук црно. Шо кур ме натера вика да одам на сервис, сам ќе си го сменев барем шубе немаше да ми биде?
Не дека и јас некогаш не се соменвам, дури и имам прашано еднаш посикусен колега од форумов, ми рече нормално било!
Пиши што уље ти туриле.
Некој типови се црни и пред да влезат во мотор, пример Ликви Моли 10w-40.
Примерот не е за мене, за еден пријател, ја го натерва да оди на овластен сервис бидејќи му е нова колата, сакаше да оди кај чичко петре од третата улица и може порано ќе си поминеше, вака може и му го напикав сакајќи добро да му напраам!

A врска немам мене шо уље ми стаиле, кој ти дава да видиш или да гледаш, пишува на тоа фактурата мислам, ама кој видел.
Инаку и јас имам проверено еднаш, колата пред сервис стои пред да ја запалам отварам хауба гледам мрсно на капакот, дигам шипката уњето ќумур црно.
Прашувам. другари оти бе ќумур уљево, вика поработи во место некоја минута, нормално да е црно.

?