Автор Тема: Замена на масло во моторот (туторијал)  (Прочитано 179339 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
Одг: Замена на масло во моторот (туторијал)
« Одговори #360 на: 11 Мај 2017, 08:32:03 am »
Не верувам дека е повеке од 200 мл. Не верувам дека после 1-2 минути од гасење на шипка би покажало минимум, а после 15 минути 3/4 дека ке покаже. Баш би истестирал после возење, утре би имал прилика, баш ке забележам кое е нивото пред палење, после на загреан мотор одма после гасење и по 30 минути по гасење и ке ти кажам кој е резултатот.
Од лично иксуство неколку пати кога  менував уље на меганот, најважно е нормално загреан мотор. Би рекол дека е и помалку од 200мл после 2-3 минути. Загреан мотор, ја ставаш на дигалка оставаш да се исцеди маслото 20тина минути. Според спецификација 1.9дци собира 4.7 литра масло. Купувам 5 литра ставам 4.5, палам мотор малце па одмарам 2-3 минути и пак на шипката има малце простор под максимум, т.е. тие 100-200мл. 

Отсутен gish

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
« Одговори #361 на: 21 Декември 2017, 13:25:57 pm »
Zdravo,
ke molam za sovet, pred 2 nedeli mi smenija ulje, ama ne mi se dopagja toa sto go stavija i sakam da go zamenam so novo. Dali treba i filterot da go menuvam ili moze samo uljeto da go promenam? Filterot e nov.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #362 на: 21 Декември 2017, 13:34:23 pm »
Не мораш филтер, само исцеди го старото уље и шибни ново. Не е лошо да го исцедиш и филтерот од старото уље, не дека ќе смета 100-тина грама, ама ете...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1038
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #363 на: 30 Март 2018, 14:54:33 pm »
Zdravo,
ke molam za sovet, pred 2 nedeli mi smenija ulje, ama ne mi se dopagja toa sto go stavija i sakam da go zamenam so novo. Dali treba i filterot da go menuvam ili moze samo uljeto da go promenam? Filterot e nov.

sto potocno ne ti se dopagja? mislam koj e problemot so masloto?
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8689
  • Пичлеме
« Одговори #364 на: 25 Јули 2018, 12:01:24 pm »
Мал сервис на Бугати Вејрон, можи ќе му се најди на некој ;D

Отсутен A6

• Почетник
  • *
  • Пораки: 33
« Одговори #365 на: 04 Август 2018, 18:30:50 pm »
некое мислење за Репсол масло кое се продава на бензинските на Макпетрол.Колку е квалитетно...мислам дека загледнав дека 10w40 за бензин мотори е фул-синтетик?Се двоумам со Тотал,Валволин и Репсол за промена на масло на ауди А6?Совет?

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5290
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #367 на: 10 Ноември 2018, 23:38:33 pm »
Предлог за алат - за вадење на филтер за масло?
Со ова 11.11 „попустиве“ на Али се мислам да нарачам нешто за ваква намена.

Некои искуства со алативе покажани во видеава долу?
Дечките во последните две видеа се согласуваат во изборот на истата алатка, oд тоа што наоѓам на Али такво нешто би требало да е ова: 
https://www.aliexpress.com/item/Vehemo-40mm-To-100mm-Silver-Oil-Filter-Wrench-Hand-Tool-Pliers-Oil-Filter-Spanner-Durable-Portable/32910123059.html
https://youtu.be/_bVTQ7zT4T0?t=337

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #368 на: 10 Ноември 2018, 23:50:56 pm »
Голем штрафцигер.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5290
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #369 на: 11 Ноември 2018, 00:06:30 am »
^^
Тоа како последна опција, нешто поелегантно прво да се проба па ако не бива милом тогаш штрафцигерот не гине. Јас инаку зајмам од пријател едно како со ланец од точак, и мачење е едно 15-тина минути додека да ми успее да го одвртам филтерот. Ако не ќе го нарачам овој погоре линканиот што го фалат па ќе видам како ќе иде со него.

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 643
« Одговори #370 на: 11 Ноември 2018, 11:50:55 am »

Отсутен damjanku

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 301
« Одговори #371 на: 13 Ноември 2018, 08:36:10 am »
Голем штрафцигер.

И новиот исто вака да се монтира  ;D

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6439
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #372 на: 13 Ноември 2018, 12:57:48 pm »
Првиот пат кога менував масло, гледав како се мачеа механичарите (3-ца) за да го одвртат филтерот, пробаа со 3-4 различни алати за на крај до го одвртат со овој како на сликата:

Логично, за наредната година ваков си порачав, па немам проблем со вадење пошто го стегам колку шо треба.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7826
  • Плинаш!!!
« Одговори #373 на: 14 Ноември 2018, 20:03:18 pm »
Од каде го порача и колки пари? И мене ми треба нешто вакво!

Sent from my Huawei P Smart using Tapatalk

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6439
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #374 на: 15 Ноември 2018, 07:58:10 am »
Пред 4 години го порачав од амазон од UK, околу 800ден мислам ме кошташе, има повеќе продавачи само треба да го најдиш тој со најмала поштарина.

А имаш и на ebay во европа за тие пари и поефтино, напиши oil filter pliers, и пожелно е 12" да се земи оти поголем опсег на филтри фаќа и подолг е.
А има и во мк:
http://toptul.com.mk/index.php?route=product/product&product_id=1593&search=Oil+Filter