Автор Тема: Замена на масло во моторот (туторијал)  (Прочитано 176519 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6111
  • 69
Одг: Замена на масло во моторот (туторијал)
« Одговори #15 на: 12 Септември 2011, 17:24:19 pm »
Едно прашање до Сале,

Со старото масло што си го испуштил што правиш после ???

Обично во комшии имам две макпетрол пумпи...Сега едната се реновира, баш таа што имаше сервис за промена на масло и менување на гуми...Обично со кантичка им го оставав да си бркаат работа со него...Они го собираат во канистри или буриња и незнам што му прават понатаму...Последниов пат имав еден комшија што чекаше пола саат да го сменам уљето за да му го дадам со цел да ги измачкал тарабите од оградата во село...Му објаснив дека тоа е сосема погрешно и дека со тек на време маслото ги губи базните особини и поминува во киселина, па така да тоа и не е баш добро...Напротив може да му наштети...Но за него тоа не беше воопшто битно...Он само гледаше да си заврши работа :)
А ако евентуално ти треба, да ти соберам нареден пат? :))
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #16 на: 12 Септември 2011, 17:25:47 pm »
Добро завршена домашна ;) АМА ???
Кај е пивото у целава работа (пред, за, измеѓу или после работа :) ).
Кај е другиот клабер ДА ТИ ГО ПРИДРЖИ кантичето за уље, да ти подаде Гедора или потрошниот материјал :D
Бакарната шајбна зависи дали е торус O-ring или обична шајбна. Ако е торус, се мења со секоја замена на уљето, заради сплескувањето на „месото“, а ако е обична бакарна шајбна, не се мења пошо нема ни шо да се сплеска ;D
Уљето се собира и се носи у било која работилница - едни го земаат ради греење у зима, а други го продаваат или компензираат со нешто друго, важно ние да се ослободиме од него на културен начин :P

Тачно...
Пивото? Пиво немееееттт...Иначе место у мотор маслото ке заврши у сад за вода :)))
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3463
« Одговори #17 на: 12 Септември 2011, 17:28:21 pm »
незнам дали е правилно но еден другар кога мењаше масло во мотор,кога ќе го испуштеше старото масло го стартуваше моторот на кратко(без уље) 2-3 секунди за да го исфрли целото уље што не можело да излезе од деловите на моторот.
и после тоа го ставаше новото.
Никако тоа...оставиго ти пријателот твој,тоа може да те кошта цела радилица или во најлош случај цел мотор
Олабавете се не е толку страшно. Зборуваме за време од 2-3 секунди можеби и 5 и под мала гас а не до даска. Сосем безопасно и препорачливо. Јас тоа стално го правам. Правете го и вие но под мала гас и не подолго од 5 секунди. Проверено безопасно.
А што ве кошта да почекате 5-10 мин? комшијата мој на пунтото му исптушта масло 2 дена а на вас не ви се чека 5-10 мин :) а за комшијата сериозен сум:)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4970
« Одговори #18 на: 12 Септември 2011, 17:29:11 pm »
Едно прашање до Сале,

Обично во комшии имам две макпетрол пумпи...Сега едната се реновира, баш таа што имаше сервис за промена на масло и менување на гуми...Обично со кантичка им го оставав да си бркаат работа со него...Они го собираат во канистри или буриња и незнам што му прават понатаму...Последниов пат имав еден комшија што чекаше пола саат да го сменам уљето за да му го дадам со цел да ги измачкал тарабите од оградата во село...Му објаснив дека тоа е сосема погрешно и дека со тек на време маслото ги губи базните особини и поминува во киселина, па така да тоа и не е баш добро...Напротив може да му наштети...Но за него тоа не беше воопшто битно...Он само гледаше да си заврши работа :)
У макпетрол после лубекс го праат :P

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3463
« Одговори #19 на: 12 Септември 2011, 17:29:54 pm »
Едно прашање до Сале,

У макпетрол после лубекс го праат :P
+1
Има ли некој искуство со лубексот на макпетрол?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #20 на: 12 Септември 2011, 18:13:18 pm »
Не не. Поентата ми беше во тоа што од сам почеток кога почнав да читам веднаш ми дојде на памет фактот дека употребеното масло е екстремно отровно по животната средина па очекував вака ти како академски поткрепен да пишеш што понатаму со него.
Кажи ми има ли некоја пракса во светот како да се уништи маслото или да се неутрализира не некој начин?

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
« Одговори #21 на: 12 Септември 2011, 19:38:09 pm »
одличен туторијал Сале, еве нешто за олеснување при вадење и монтирање на филтерот http://www.uniortools.com/?doc=27112&prod=82231&sid=QAaDuAcKLHcEvTu0, а за старото масло мислам дека има компании што го откупуваат и после го преработуваат

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #22 на: 12 Септември 2011, 19:44:50 pm »
Свака част Сале.

Доколку некој сака да го прочисти моторот од гареж и слично, се купува средство за таква намена и колата се остава да поработи заедно со старото уље и адитивот околу 15 минути и после тоа се испушта уљето.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #23 на: 12 Септември 2011, 19:48:36 pm »

Јас ставам во косачка, топ е ;D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #24 на: 12 Септември 2011, 20:25:16 pm »
Не не. Поентата ми беше во тоа што од сам почеток кога почнав да читам веднаш ми дојде на памет фактот дека употребеното масло е екстремно отровно по животната средина па очекував вака ти како академски поткрепен да пишеш што понатаму со него.
Кажи ми има ли некоја пракса во светот како да се уништи маслото или да се неутрализира не некој начин?

Па што знам за праксата во светот...Обично големите компании ова прегорено масло веројатно го преработуваат, и добиваат некакви суровини...Но најпрво треба да се неутрализира по хемиски пат. Затоа и реков дека најчесто го носам таму, или пак се раздава по комшилук на кој му брка работа за премачкување на тарабите или пак за сипување на корени на некои дрва кој треба да се уништат за да не растат понатака ( и ова имам слушнато, мада не верувам дека е ефикасно ) или пак го зимаат мајстори кои прегореното масло зимно време го користат како лож уље за загревање на просториите...
Има случаеви со комшии кои исто така менуваат масло и го исипуваат во канализација...Тоа е одвратно, поодврато нема...Но, со еден збор ке релам само - Македонче!

Цитат

Мој колега редовно си користи Лубекс и е презадоволен. До сега немал никаков проблем. Дури ми рече дека разговарал со некој од вработените баш на таа проблематика и добил инфо дека уљето е увозно од стварно не ми текнува од каде, дека е со одличен квалитет и дека се пакувало само тука...
Он го вози година дена и со аутото поминува околу 5 до 7к километри годишно...
Така да за малку и јас ке ставев со оглед на тоа дека оваа година и 1000 км дали ке поминам :)
 ;D служба што да правиш...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
« Одговори #25 на: 12 Септември 2011, 20:28:39 pm »
Свака част Сале.

Доколку некој сака да го прочисти моторот од гареж и слично, се купува средство за таква намена и колата се остава да поработи заедно со старото уље и адитивот околу 15 минути и после тоа се испушта уљето.
+1
Wurth на Лукоил бензинска, направено тоа пред да сменам масло последниот пат. Можеби ќе ми стане навика, пошто помалку од 1л масло чини средството, можеби е скапо, ама за цела инвестиција е релативно малку.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #26 на: 12 Септември 2011, 21:39:33 pm »
Како сервисер сум обврзан употребеното масло да го предавам на за тоа овластена фирма од државата, со која имам договор.Дури и старите филтери од масло ми ги собираат, па го цедат маслото и од нив.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #27 на: 12 Септември 2011, 22:23:28 pm »
Како сервисер сум обврзан употребеното масло да го предавам на за тоа овластена фирма од државата, со која имам договор.Дури и старите филтери од масло ми ги собираат, па го цедат маслото и од нив.
Горењето на маслото е полошо отколку истурањето во канализација. многу сулфур оди во воздухот, се врзува со влагата и паѓа како кисел дожд.
Маршер, уљето од мојата кола задолжително да си го предавал за рециклирање :)

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #28 на: 12 Септември 2011, 22:35:55 pm »
Не смеам поинаку, казните се у ПМ...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #29 на: 12 Септември 2011, 22:37:34 pm »
Не смеам поинаку, казните се у ПМ...
Зар има и казни? Инспекции? Пиши нешто повеќе за ова, баш ме интересира да чијам. Плиз, имаш пиво од мене.