А ако евентуално ти треба, да ти соберам нареден пат? )
Не не. Поентата ми беше во тоа што од сам почеток кога почнав да читам веднаш ми дојде на памет фактот дека употребеното масло е екстремно отровно по животната средина па очекував вака ти како академски поткрепен да пишеш што понатаму со него.
Кажи ми има ли некоја пракса во светот како да се уништи маслото или да се неутрализира не некој начин?
Па што знам за праксата во светот...Обично големите компании ова прегорено масло веројатно го преработуваат, и добиваат некакви суровини...Но најпрво треба да се неутрализира по хемиски пат. Затоа и реков дека најчесто го носам таму, или пак се раздава по комшилук на кој му брка работа за премачкување на тарабите или пак за сипување на корени на некои дрва кој треба да се уништат за да не растат понатака ( и ова имам слушнато, мада не верувам дека е ефикасно ) или пак го зимаат мајстори кои прегореното масло зимно време го користат како лож уље за загревање на просториите...
Има случаеви со комшии кои исто така менуваат масло и го исипуваат во канализација...Тоа е одвратно, поодврато нема...Но, со еден збор ке релам само - Македонче!
Има ли некој искуство со лубексот на макпетрол?
Мој колега редовно си користи Лубекс и е презадоволен. До сега немал никаков проблем. Дури ми рече дека разговарал со некој од вработените баш на таа проблематика и добил инфо дека уљето е увозно од стварно не ми текнува од каде, дека е со одличен квалитет и дека се пакувало само тука...
Он го вози година дена и со аутото поминува околу 5 до 7к километри годишно...
Така да за малку и јас ке ставев со оглед на тоа дека оваа година и 1000 км дали ке поминам
служба што да правиш...