Автор Тема: Тестови и Споредби  (Прочитано 466376 пати)

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
Одг: Тестови и Споредби
« Одговори #1080 на: 14 Февруари 2014, 19:25:47 pm »
Само е сменет називот за полесно распоредување на моделите,тоа и го кажаа официјално од Мерцедес при ваквата одлука.
Имаше у Аутоклуб,ама ме мрзи да барам. Еве еден текст од NYT
http://wheels.blogs.nytimes.com/2009/02/17/mercedes-drops-clk-for-new-e-class-coupe/?_php=true&_type=blogs&_r=0

"But isn’t the CLK, introduced in 1997 as a 1998 model, the stand-in for the E-Class coupe? Used to be. Not anymore."
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16758
  • Keep it 100
« Одговори #1081 на: 14 Февруари 2014, 19:33:27 pm »
Вака испаѓа дека CLK била Е-класа купе, што дели 90% елементи со Ц-класа. Многу логично.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #1082 на: 14 Февруари 2014, 19:44:14 pm »
@Vasil
Неможе да не направат од најспорскиот модел во гамата. Али зошто не направиле од "наследникот"?

Зошто мора да има наследник? Со SLS сакав да дадам пример дека тоа што има Black series значка не означува дека е директен наследник.

Првата генерација на CLK воопшто не ми се допаѓаше, најмногу затоа што дизајнот потсеќаше на ужасно грдата W210. Втората генерација што има Black изведба e прекрасна, затоа што задниот дел беше многу понизок и дизајнот беше копиран од прекрасната W211. Иако е наследник, мене тие две возила ми се два различни света исто како старото Твинго и ова сега што го објавија. Новава C-Class Coupe ми е малку продолжена верзија на старата C-Class SportCoupé. Во никој случај не ми е споредлива со 911 и Астон, додека претходните генерации на CLK се далеку поблиски до тој сегмент.

Инаку се согласувам дека не е хечбек, но некогаш поради висината на задниот дел премногу ме потсеќа на CL203 и CLC. Особено со огромниот спојлер позади на Black Series.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
« Одговори #1083 на: 14 Февруари 2014, 19:47:21 pm »
Испаѓа, не испаѓа така е. Не го направив јас така. Ама сигурно и NYT немаат појма,така излегува според вас.
C-to 4-5 години се продаваше со овој ентериер од вкупно 6-7,и иако имаа готов ентериер за фејслифтот кој го планираат (пошто чим оди у производство у ЦЛК 2год порано,нема шо да му се довршува,завршен е kako производ) они сепак чекаат уште две години за да го стават у Ц,иако у тоа време Бмв вади нова 3.Логика

-J.Clarkson

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Keep it 100
« Одговори #1084 на: 14 Февруари 2014, 19:48:07 pm »
@Vasil
Неможе да не направат од најспорскиот модел во гамата. Али зошто не направиле од "наследникот"?

Зошто мора да има наследник? Со SLS сакав да дадам пример дека тоа што има Black series значка не означува дека е директен наследник.

Од успешен и посакуван модел секогаш има наследник!

@Cuoresportivo166
Според таа логика редизајнот на W204 Ц-класа требаше да добие ентериер од Е-купе така?

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
« Одговори #1085 на: 14 Февруари 2014, 20:00:42 pm »
И овие незнаат шо пишуваат,a jaс се мачам да објаснувам.
http://www.topgear.com/uk/mercedes-benz/e-class/road-test/coupe -"The CLK name is history, for this new mid-sized coupe gets to wear the E-Class badge instead."

http://www.autoweek.com/article/20090217/carnews/902179989 "After a 12-year run and more than 460,000 sales across two generations, Mercedes-Benz has replaced the CLK with the 2010 E-class coupe."

http://www.edmunds.com/mercedes-benz/clk-class/ "More recently, however, Mercedes decided to replace the CLK with the similar E-Class coupe and convertible"

ЕДИТ: Ok e Fic,нема веза. Само ме интересира дали на порталот би напишале ова што тука го пишувате,дека Е-купе не е наследник на ЦЛК?
-J.Clarkson

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Keep it 100
« Одговори #1086 на: 14 Февруари 2014, 20:17:21 pm »
На портал не пишувам недефинирани работи.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
« Одговори #1087 на: 14 Февруари 2014, 20:18:28 pm »
Не е недефинирана,Мерцедес официјално си го објавија тоа кога го презентираа Е-купето. Неможе да биде чиста случајност ниту еден релевантен извор да не ја класифицира у др класа.
-J.Clarkson

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30085
    • CARclub.mk
« Одговори #1088 на: 14 Февруари 2014, 20:28:24 pm »
CLK секогаш било купе базирано на Ц-класата. Личело на Е-класа пошто сакале да биде поскапо и поскапо да го продаваат.

Интересен моментален педерлук на Mercedes-Benz е дека и C-Class Coupe и E-Class Coupe се на истата платформа. Моменталното Е-Класа Купе не е правено врз платформата на Е-Класа. Претпоставувам дека истиот педерлук се случувал и порано, сега само го „поделиле“ CLK на два под-модели.

Пред Е-Купе мерцедес немаше посебен модел во тој сегмент. Технички, ни сега нема.

EDIT: Баш за да се избегнат вакви моменти, Мерцедес инсистира на врзување на купето со специфична класа. Затоа имаме C-Class Coupe, E-Class Coupe и S-Class Coupe.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Keep it 100
« Одговори #1089 на: 14 Февруари 2014, 20:30:24 pm »
Значи доаѓа дека и двете се наследник на CLK. Понедефинирано здравје!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44390
  • Il Moderatore
« Одговори #1090 на: 14 Февруари 2014, 20:47:31 pm »
A SLK? Го забораивте во муабетов ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
« Одговори #1091 на: 14 Февруари 2014, 20:47:37 pm »
Платформата ако не води тогаш цела гама на VW треба ГОЛФ да ја викаме,уствари и Ауди ќе става модели на MQB,и шо да правиме.
Таму е се фино дефинирано,а кај Мерц се педери и не е дефинирано. Aбе ај,стварно?
-J.Clarkson

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30085
    • CARclub.mk
« Одговори #1092 на: 14 Февруари 2014, 20:51:26 pm »
Не викам дека не е педерлук ни од VW, али одлична тактика за напад, нема што.

Педерлукот кај Mercedes е што ИМА E-Class Sedan, а Е-Class Coupe не е базиран на таа платформа иако го носи тоа име и го продаваат по значително повисока цена.

Подеднаквиот педерлук кај VW би бил ако направи рецимо Passat Coupe (од сегашниот пасат) ама го направи на платформа на Голф.

Поентата ми беше дека ја разбирам причината за конфузија. Како и да е, јас секогаш CLK сум го гледал као екстензија на C-Class, не на E-Class. Тоа што бил поскап, тоа е пошто бил купе и на Mercedes „му се можело“ да наплаќа 30% повеќе.

А ако споредуваме по цени, и CLS е по цена поблиску до S-Class отколку од E-Class. Дали тоа значи дека е базиран на S-Class?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44390
  • Il Moderatore
« Одговори #1093 на: 14 Февруари 2014, 20:54:54 pm »
Јас секогаш сум го гледал CLK како Е купе. На што платформа било базирано, баш ме боли. Личи на купе од Е, има внатрешност од Е, за мене е Е. По цена исто така е Е.
SLK-то намерно го „фрлив“ (не се закачивте), потшо тој е исто базиран на таа платформа, ама е повеќе C купе од CLK-то.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55108
  • Махер
« Одговори #1094 на: 14 Февруари 2014, 21:02:52 pm »
Wikipedia said it best.