Автор Тема: Тестови и Споредби  (Прочитано 463350 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
Одг: Тестови и Споредби
« Одговори #105 на: 29 Март 2012, 09:01:43 am »
Malku Golf R bashing. ;)

On this episode of Ignition, Carlos Lago tests out Volkswagen's limited edition 2012 Golf R. Find out if this "rich man's GTI" deserves its R badge.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30071
    • CARclub.mk
« Одговори #106 на: 29 Март 2012, 09:10:05 am »
Значи, главната замерка му е контролата на стабилност?

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #107 на: 29 Март 2012, 09:27:58 am »
Ниеден Меган неможе да биде како Меган Рс како што ниеден Голф неможе да биде како Голф Гти.Овие возила се класа сама за себе само што го носат истотото име како обичните верзии.
Овие возила се за луѓе со пооодлабок џеб,кој имаат по дома уште некое возило за секојдневна употреба,а овие возила си ги имаат за кеиф,ги возат кога сакаат да уживаат,кога е убаво времето во недела,јас барем вака би го користел ова возило доколку го имам.

Овие возила треба да ги купуваат луѓе што не им е гајле колку троши,колку се трошоците за одржавање,колку ќе изгубат доколку се решат да ги продаваат ако воопшто можат да ги продадат.
Вакви возила само кај нас може да ги купат некои копуци кој ги дале последните пари за купување,кои немаат друго возило и користат вакво возило за секојдневно возило и кога ќе отидат на сервис се жалат дека скапо било одржувањето и притоа му се жалат на сервисерот дека многу троши и поставуваат прашања да не не е нешто во ред со возилото.
Покрај другото ги возат со ќелави гуми зошто немаат толку пари на кредитната картичка за нови гуми.

Трагично што секоја неписмена будала може да купи вакво возило за да се паркира пред кафичот каде што ќе пие кафе со последните 100ден.

Се надевам дека не навредив некој со мојов пост!
Хахаха, колку само се гледам себеси во текстов доколку би купил Меган Р26  ;D ;D ;D
Но да не заборавиме желбата е преголема и ако го имам тоа чудо во гаража ме боли к*р дали ќе одам со 100 ден у кафич!

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #108 на: 29 Март 2012, 09:29:52 am »
Значи, главната замерка му е контролата на стабилност?

Ne...tuku cenata vo sporedba so ona sto go nudi od aspekt na luksuz i/ili performansi.
Ili... ako cenovno se toporis so EVO ili STI, treba da ponudis i nesto poveke od "R" bukva i 4x4.
:)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #109 на: 29 Март 2012, 09:46:27 am »
Ne...tuku cenata vo sporedba so ona sto go nudi od aspekt na luksuz i/ili performansi.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #110 на: 29 Март 2012, 10:05:37 am »
Golfot R отсекогаш бил различен од ГТи. И стариот Р не беше многу побрз од ГТи. Шестаци со повеќе мускули беше поентата. Само во овој модел мускулите доаѓаат од турбината, наместо од плус цилиндри. Што воедно ја намалува потрошувачката - кон што се цели во денешно време. Значи многу логичен потег за наследник на Голф 5 Р.
Можеби Купрата е побрза, но има погон само на предните тркала. Исто и меганот. Друга е поентата.

И да ја истјунираш купрата пак ќе има погон само на предните тркала. И можеби тоа е добро. Можеби. Но, колата не се вози на стаза, и уште помалку пак на сува стаза. Делот со 4х4 ти дава растеретеност, и стегнатост кон патот. Да го споредиме со погон на задни, ајде можеби, но да кажеме дека со предни е подобро? Тешко.

На сува стаза да. Во реалноста - до Охрид или Маврово? Ни случајно. :)

П.С. Р от лесно ќе надмине 300кс, па и 350. Сеуште сметате дека преден погон е правиот избор?

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #111 на: 29 Март 2012, 10:23:46 am »
1.300 KS na FWD? Why not, if done properly.:)

2.A koga patot malku ke se podispravi, od ova nema begannje..ne te spasuva ni DSG ni 4x4.

3.Kolku kosta Golf R a kolku Focus RS?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #112 на: 29 Март 2012, 10:29:19 am »
Не само што не е правиот избор него е и глупав избор за толку јак мотор.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30071
    • CARclub.mk
« Одговори #113 на: 29 Март 2012, 10:31:25 am »
Done properly, со тоа што има турбо лаг и при излегување од кривини нема толку многу сила за да прави understeer. Дури Plato го нагласува тоа.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #114 на: 29 Март 2012, 10:41:14 am »
Deni imas dobro setiran preden pogon i loso setiran.Toa so ne stavija diferencijal vo obichnata 147 GTA e propust ke bese uste podobro vozilo.
Arno ama toa go napravija Autodelta, i plus dodavajki uste 80 konja  
REZULTAT:
http://fliiby.com/file/377182/mi4nq54n4l.html

Alfa 147 GTA Autodelta 328hp,preden pogon(treba da bide neupravliva,neli),a na kraj sepak poupravliva i pobrza od:
Impreza STI,    +0,1s
Porsche 911 turbo +1s
Bmw M3,        +1.8s
Audi S4,          +0,9s
350z                +1.8s
NSX type R        +1,6s

Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #115 на: 29 Март 2012, 16:42:19 pm »
Ми браните преден погон? Значи чувството е светлосни години поразлично од заден или 4х4... Неспоредливо. А за над 200-300кс? Пфффф не ми се праи муабет. Иди повози БМВ со 250кс на задни да видиш што се дешава. Воланот си спие не се замара, вртиш со гас. Додаваш гас во сред кривина без проблем, нема  губење на грип воопшто од предните тркала. Истото се дешава и со мрсната Е320цди. :)

Ако имам избор, изборот секогаш ќе падне на 4х4 или евентуално заден погон. Посебно за такви моторни бројки. Ствар укуса нека е.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7562
« Одговори #116 на: 29 Март 2012, 16:49:14 pm »
Eдна од работите зошто сакам преден погон е што ке влезам малку во остра кривина, можам комотно да стиснам на педалата за гас до крај, додека мојот пријател со неговото bmw треба да чека да влезе во права линија со патот ...

Кој како научил ...

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16756
  • Keep it 100
« Одговори #117 на: 29 Март 2012, 22:32:14 pm »
4x4 е каде каде подобро од преден погон, и за правец и за кривини. Нема сомнеж во тоа. Поентата ми е дека во овој случај не ја оправдувам разликата од 5000 евра меѓу Купра Р и Голф Р бидејќи се многу блиску во управливост во кривини - и двете тежнеат кон understeer. Погоре во тестот на Fifth Gear, Tiff кажува дека голфот се однесува исто како преден погон. Голф Р е подобар само бидејќи ќе биде поефикасен во тјунирање.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #118 на: 29 Март 2012, 23:22:05 pm »
Deni drug e muabetot vo temata, i ne veruvam deka ne si go razbral kontekstot vo koj go postirav prethodnoto.... Nikoj ne kaza deka problemot e vo pogonot,tuku deka toa e edinstvenata razlika.,i deka ne vredi.
A odozgora na toa so e obichen GTI, i kocenjeto od 0-100 e 40metri ,sto e podprosechno.Kola koja pocnuva od 44000e u Germanija. Smesno e :D.
Cisto za sporedba:
Megane rs 34,8m
Audi S3  36,6m
Focus RS 36,9m
Evo X     35,7m
Impreza 36,3m

A za trpenje na tjuning ne treba mnogu da se zboruva za Evo X i za Impreza-ta.

EDIT: A so se odnesuva do pogonot,ic ne bi mi smetala edna 147 GTA Autodelta so preden pogon pa da kinam nekoe M3(343hp),ili nekoj od drugite dzverovi na listata :D
« Последно менување: 29 Март 2012, 23:33:51 pm cuoresportivo166 »
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #119 на: 29 Март 2012, 23:34:06 pm »
Not a valid youtube URL
на 3.35 баш добро го опишува фокусот. Пред некој ден истото го зборевме со Зипо..... едноставно имаш верба во колата кога почнуваш да претеруваш