Автор Тема: Мајстории по дома....  (Прочитано 132029 пати)

Присутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
Одг: Мајстории по дома....
« Одговори #600 на: 27 Септември 2023, 00:14:50 am »
БРЕЕЕИЈ! Студиска изолација не чини толку по квадрат!
Види по продавнициве за музичка опрема поарно... залепи сам, сериозен сум :))
Министерство за транс, поп и виски.

Присутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #601 на: 27 Септември 2023, 00:28:58 am »

Да, се слагам дека е скапо.

Опција 1 - Еластомерен каучук 19мм по цена од 650 ден/м2 од Гостивар, иако ова мислам дека се става повеќе ако не сакаш звук да оди ОД собата

Опција 2 - Гипс конструкција со некоја од горе споменатите плочи - 6мм одделени од земја и ѕидови, пунет со камена волна и околу него поминат со acoustic sealant кој најверојатно го нема во МК.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #602 на: 27 Септември 2023, 10:35:15 am »
@draganamon купи си 1м3 песок, ако одиш 3:1 одат 6 вреќи цемент на кубик песок, ти нема да потрошиш 1м3 песок и би те советувал да си купиш 4 вреќи цемент и уште 2 по 25кг купи си за секој случај да имаш да комбинираш, па ако останат ќе ги вратиш.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 779
« Одговори #603 на: 27 Септември 2023, 22:03:38 pm »
@draganamon купи си 1м3 песок, ако одиш 3:1 одат 6 вреќи цемент на кубик песок, ти нема да потрошиш 1м3 песок и би те советувал да си купиш 4 вреќи цемент и уште 2 по 25кг купи си за секој случај да имаш да комбинираш, па ако останат ќе ги вратиш.

nebitno koja kolichina i da mu treba na nekogo epten pametno e shto pochnaa da pakuvaat vo 25kg vrekji. kolku za primer na kukjava shto privrshuvam gradezni raboti mi trebashe usje i cement. usjeto pakuvano vo 50kg vrekji. 3 vrekji mnogu povekje me umorija otkolku 6 od po 25 kako shto beshe pakuvan cementot. bashka shto i rizikot da pukne neshto vo grbot na diganje e kade kade pomal so 25kg.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 787
« Одговори #604 на: 27 Септември 2023, 23:11:11 pm »
Да. Песокот е 30кг вреќа, цемент 25кг.
Има и вреќа мешавина песок и цимент, од тие мислев да земам.
Само пак ке кажам, не знам колку вреќи ми требаат.
Јас мислам 6 вреќи песок и 2 вреќи цимент ке завршат работа, или 8 вреќи мешавина.
За измешам во кофа по една вреќа, да ги направам потечни за да истурам една по една, и оно само да се израмни.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #605 на: 28 Септември 2023, 00:00:34 am »
Не праиш цевка од топ, па да биде ептен се прецизно, а и не правиш торта, па да знаеш точно што како.  ;D

Груба пресметка е таа. 1м3 песок/шљунак, 4 вреќи цемент. Пак се зависи колку ќе "пуниш" лопата, дали мрсно/посно ќе правиш.
И не заборавај мрежа. Јас би избушил неколку дупки во стариот бетон и странично, и би набил арматура, и би врзал со мрежа. Вака праевме кај комшија, додуша стази беа, ама тера еве 4та година, ни пукнатина ни ништо.

И запамти : Пиво после завршена работа. Да не се чудиш следниот ден како ти е малтерисан таванот. (joke)  ;D
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #606 на: 28 Септември 2023, 07:49:01 am »
Да. Песокот е 30кг вреќа, цемент 25кг.
Има и вреќа мешавина песок и цимент, од тие мислев да земам.
Само пак ке кажам, не знам колку вреќи ми требаат.
Јас мислам 6 вреќи песок и 2 вреќи цимент ке завршат работа, или 8 вреќи мешавина.
За измешам во кофа по една вреќа, да ги направам потечни за да истурам една по една, и оно само да се израмни.

Брат, математиката ти е попара.
1 кофа од 15л (оние за бојадисување) = ~25кг песок.
180кг песок колку шо рачунаш волуметриски исполнуваат ~110л/ 0.11м3, еден квадрат ќе туриш така.

Друго, тие од 25кг вреќи цемент и песок мешавина се супер, само што во кофа да ги мешаш 6.25квадрати за 10цм ќе треба да измешаш скоро 40 вреќи (мислам точно пресметав).
Барај машина за цемент и можиш со такви да завршиш работа, ама ценовно да не дојди ѓаол и пол?

Едит: Baumit B20 вика 50вреќи, а околу 300ден вреќата 25кг...  ;D
« Последно менување: 28 Септември 2023, 07:55:53 am Power to the people »

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #607 на: 28 Септември 2023, 10:56:48 am »

Опција 1 - Еластомерен каучук 19мм по цена од 650 ден/м2 од Гостивар, иако ова мислам дека се става повеќе ако не сакаш звук да оди ОД собата

Опција 2 - Гипс конструкција со некоја од горе споменатите плочи - 6мм одделени од земја и ѕидови, пунет со камена волна и околу него поминат со acoustic sealant кој најверојатно го нема во МК.

Колку см дебелина можиш да ставиш? Ако имаш 5-6см, оди слободно со кнауф ѕидна облога. Можиш исто така и со стиродур да лепиш.
Јас имам таква ситауција со кујната на комшијата. Ѕид 12, цел пробушен од цефки мои/негови и кабли. Над него 10см стиродур залепив. Ништо не се слуша сега. Супер е.

Присутен smole

• Сениор
« Одговори #608 на: 28 Септември 2023, 12:55:03 pm »

Колку см дебелина можиш да ставиш? Ако имаш 5-6см, оди слободно со кнауф ѕидна облога. Можиш исто така и со стиродур да лепиш.
Јас имам таква ситауција со кујната на комшијата. Ѕид 12, цел пробушен од цефки мои/негови и кабли. Над него 10см стиродур залепив. Ништо не се слуша сега. Супер е.

Имам и повеќе од 5-6цм простор така да мислев да идам и со каучук и со кнауф, едино не знам која плоча да ја земам, гипсарот ми ја предлага Diamond.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #609 на: 28 Септември 2023, 13:16:12 pm »
Застани малку. Зошто не со проверени решенија од лдецибел? Колку планираш дека ќе заштедиш - прво. И колкава ефикасност мислиш дека ќе добиеш за таа заштеда - второ?

За 100 еур мислиш дека ќе има поента, а да немаш најоптимално решение? Кога се става, се става како што треба. Ако е за тебе, се разбира, ако е за кирајџии тогаш штеди си - не навлагам, ти си знаеш.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #610 на: 28 Септември 2023, 14:13:38 pm »
Јас мислам дека немаш потреба од скапи производи како што нудат Л децибел.
Ако имаш повеќе од 6см да потрошиш, кнауф облога со соодветна табла ќе ти заврши одлична работа. Нормално процепот исполнет со тервол.

Кнауф покажува кон Дијамант плоча, како најдобра опција за акустична облога. Ако цел ѕид е во плакар, доволно е една табла.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #611 на: 28 Септември 2023, 14:31:40 pm »
Јас мислам дека немаш потреба од скапи производи како што нудат Л децибел.
Ако имаш повеќе од 6см да потрошиш, кнауф облога со соодветна табла ќе ти заврши одлична работа. Нормално процепот исполнет со тервол.

Кнауф покажува кон Дијамант плоча, како најдобра опција за акустична облога. Ако цел ѕид е во плакар, доволно е една табла.
Повеќе е муабетот кон држачите за гипсот да се со гума за да не пренесуваат звук. Плус секаде каде што се допира да има мека врска. Допирите со ѕидот околу да се со процеп потоа исполнет со меко, таблите да се меѓу себе со меко. Итн. Тоа е марифетот што го имаат децибел. Да, можеш и сам. А можеш и да земеш материјал. Пред некоја година правев пресметка и цената на лдецибел беше иста/слична со тоа сам да склапаш - а дискутабилно е дали ќе е изведено исто.

На 3 места до сега сум видел решение од лдецибел и било стварно добро и функционално. Особено што во неколку наврати таа соба е бескорисна (спална што е до туѓа дневна) и слично, и после тоа станува стварно спална и може да се спие. 500еур не се воопшто многу пари за да си купиш мирен сон, ми е муабетот.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5200
« Одговори #612 на: 28 Септември 2023, 16:58:36 pm »
Znaeme deka samo racunas, gledas i delis pamet za se....

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #613 на: 28 Септември 2023, 17:00:45 pm »
Со задоволство им помагам на колегите форумски. :)

Присутен smole

• Сениор
« Одговори #614 на: 28 Септември 2023, 22:09:51 pm »
Застани малку. Зошто не со проверени решенија од лдецибел? Колку планираш дека ќе заштедиш - прво. И колкава ефикасност мислиш дека ќе добиеш за таа заштеда - второ?

За 100 еур мислиш дека ќе има поента, а да немаш најоптимално решение? Кога се става, се става како што треба. Ако е за тебе, се разбира, ако е за кирајџии тогаш штеди си - не навлагам, ти си знаеш.

За мене е.

49.000 ден за звучна изолација ми се чини скапо, особено што имам длабина за жртвување.

Треба да пресметам гипсот колку ќе ме кошта ама мислам дека нема да биде ниту пола пари. Околу гипсот ќе се помине со акустичен силант, едино треба да видам каде да купам ако воопшто има во МК.