Автор Тема: Акумулатор!  (Прочитано 79370 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
Одг: Акумулатор!
« Одговори #165 на: 30 Август 2012, 13:20:20 pm »
5700 е цената на нов Topla TOP 95Ah, 10% попуст ако го оставиш стариот. Многу е поголем од она што го бара bokicivic, ама за ориентација може да послужи ценава ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен BokiCivic

• Сениор
  • Пораки: 3803
  • Боинг 747
« Одговори #166 на: 30 Август 2012, 13:49:16 pm »
Бидна земав Топла пошто ладна немаше хахахаха

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #167 на: 30 Август 2012, 14:01:41 pm »
Banner, по препорака го земав за БМВ-то и засега одличен се покажа,
ваљда у хемпро беше, онаа на ќошот од ленинова и орце николов.

kako bannerot? kolku pari go zede, sto jacina?

баннер-от на сите им го препорачувам, топ акумулатор, втора година тера и тек после некои си две недели незапалена кола, покажува знаци на слабост, само и тоа не би го зел за мана пошто на БМВ кога паѓа напонот под 10,5 В нема палење.

75-ка, а за цена ич не се сеќавам некаде 4-5 илјади ама тогаш уште беа стари цени, треба да ја најдам гаранцијата у кола и ќе видам колку бил точно.

2 nedeli se malce, sekoj akumulator ke izdrzi 2 nedeli neaktivnost. inaku i jas za banner sum slusnal ubav muabet

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1069
« Одговори #168 на: 30 Август 2012, 14:10:31 pm »
не ме разбра, ова беше зимоска на тоа грч ладното, колата пали без проблем ама приметив дека за нијанса поспоро вергла.
на други коли што немаат заштита или пак се постари и скоро да немаат никакви електрични помагала, ова нема да го осетиш ни после месец дена.

а тоа дека секој акум ќе издржи две недели во зима, мало морген. некои и ганц нови кога се, па нема шанси.

јас лично сум презадоволен, скоро да нема разлика во понашање во однос на оригинален акумулатор.
се двоумев меѓу тој и ексид-от, го купив овој и не сум зажалил.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #169 на: 30 Август 2012, 14:30:08 pm »
Колку максимално може да издржи може лесно да се израчуна. Ако на стендбај измерите колку струја „влече“ колата, ќе израчунате за колку време ќе ги потроши амперчасовите означени на акумулаторот. И тоа е ако е потполно наполнет и во одлична кондиција, и при нормални временски услови. Секоја девијација од овие поставки, го намалува капацитетот на акумулаторот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bu11yboy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 812
« Одговори #170 на: 30 Август 2012, 21:00:20 pm »
Колку максимално може да издржи може лесно да се израчуна. Ако на стендбај измерите колку струја „влече“ колата, ќе израчунате за колку време ќе ги потроши амперчасовите означени на акумулаторот. И тоа е ако е потполно наполнет и во одлична кондиција, и при нормални временски услови. Секоја девијација од овие поставки, го намалува капацитетот на акумулаторот.

+1

инче банер 55ач имам а палам кола што му се потребни 75ач 2 ра година еве нема одкажано :D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #171 на: 31 Август 2012, 02:03:48 am »
ја људи моји, користам white horse веке полни 3 години... не блек туку вајт хорс... кога го купив све и свашта се изнаслушав... ама ете го купив, не за друго туку 3 години гарција даваа... во крс корнер... деновиве ми истекува гаранцијата и не гледам сега за сега знаци дека сака да попушти... ке видиме зимово како ке се покаже... ако го преживее зимово, ондак топло препорачувам тој бренд... инаку се работи за 75 амперски...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1311
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #172 на: 31 Август 2012, 06:38:54 am »
Banner е неретко прва уградња во VW. Во МК увозник е Еуроимпекс.

Онак, независно на брендот, ако не е мака провери му ниво, ако не си проверил досеа.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #173 на: 31 Август 2012, 07:04:18 am »
Boki, требаше да земеш Блек Хорс и Цивикот место 90 ќе имаше 91 коњ. То ти се зове акулуматори тунинг ;D

Отсутен BokiCivic

• Сениор
  • Пораки: 3803
  • Боинг 747
« Одговори #174 на: 31 Август 2012, 09:13:21 am »
Boki, требаше да земеш Блек Хорс и Цивикот место 90 ќе имаше 91 коњ. То ти се зове акулуматори тунинг ;D
види можно е али сепак мора да се стави некој јапанац одпозади да гура хахахха

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #175 на: 31 Август 2012, 10:11:21 am »
Banner е неретко прва уградња во VW. Во МК увозник е Еуроимпекс.

Онак, независно на брендот, ако не е мака провери му ниво, ако не си проверил досеа.

си го гледам редовно... има и она прозорче на него заелено-црно-бело... еднаш беше на црно и едвај запали, ама тоа е откако во гаража ми стоше колата околу 2 саати со упалени светла, пуштена музика на тивко демек ама и појачалото си работи за вуферот и приклучен на обд кабел... тек го загледав дека е црно прозорчето а тоа значи при крај е... тогаш и никад више... тоа прозорче е уствари потопено на врвот од келијата во киселината... ако нема киселина на него, ке нема ни боја некаква...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен munja

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 109
« Одговори #176 на: 18 Март 2013, 22:36:34 pm »
Дајте ми препорака за акомулатор за опел корса 1.0 предходниот беше весна 45 ампери е сега не знам дали тој е доволен или треба да е појак и дали ако сатавам 55ампери ке биде подобро исто така сакам и марка да ми препорачате.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
« Одговори #177 на: 19 Март 2013, 03:14:06 am »
Вака, 45 апери е доволен. Али од мое искуство би ставил 55 ампери.
Возам Фиат пунто 1.1 55кс. Фабрички акумулатор е 45 ампери. Ега имам Топла 55 амери Овој акумулатор ми е втор што јас го купувам за изминативе 8 години. Акумулаторот што беше на колата беше некој германски 45 аперски. Ако имав пуштено радио, и ја запалм колата, при верглањето, радиото се гасеше и повторно се палеше.  Истиот проблем го имав и со новиот акумулатор Варта 45 ампера. Вартата имаше 2 години гаранција и цркна после 2 години и 2 месеци. Сега имам Топла 55 ампера. Проблемот со радиото се реши кога го ставив овој акумулатор. Купен е 26.02.2010 и да не го урочам, нема знаци на истрошеност. Од ова искусто сметам дека малку појак акумулатор нема да и смета на колата а подолго ке трае.

Све ова горе напишано немора да е точно, ова е само мое лично искуство.
Ти препорачувам да си земеш топла 55 апера со суво полнење.

Поздрав

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #178 на: 19 Март 2013, 17:23:05 pm »
45ки ставаат за да намалат на цена на колата,ако алтернаторот е доволно јак за да ставиш 55ка земи таков,само кај корсата може да нема место за поголемо од 45ка провери си

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 519
« Одговори #179 на: 19 Март 2013, 18:48:37 pm »
Дајте ми препорака за акомулатор за опел корса 1.0 предходниот беше весна 45 ампери е сега не знам дали тој е доволен или треба да е појак и дали ако сатавам 55ампери ке биде подобро исто така сакам и марка да ми препорачате.

Постои варијанта акумулаторот да е 50 ампера, габаритно ист како 45ката, ама со јачина, т.е ударна сила колку стандардна 55ка.

Го собира перфектно во Корсата, собира и стандардна 55ка, што е малце подолга од 45ката и 50ката (23цм наспроти 20цм) ама мислам дека нема потреба од 55 ампери. 50 ампери е сосема доволно за таа кола.