Автор Тема: Европски пасоши и странско државјанство  (Прочитано 152708 пати)

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
Одг: Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #555 на: 07 Ноември 2018, 14:15:36 pm »
Нели има некој закон ако се иселуваш од државата и се вселуваш во друга, па можиш со тебе да си понесеш возило и при тоа не плаќаш данок и царина ?

Може има, ама јас сакам да се иселам со бугарски пасош и не знам дали може да го понесам возилото коешто е на македонски табли.

Друже и така си во була со колава што си ја купил тука, а планираш да се селиш.

Ако сакаш да се докусуриш, префрли си ја на Швајцарски табли, плати си давачки таму и цепај.

Македонско возило, увезено во бугарија и користено во Швајцарија....

Каша попара ти е планот.

Отсутен Rosso Corsa

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 96
« Одговори #556 на: 07 Ноември 2018, 14:37:30 pm »
Sto vozilo ke bese ova? Vo swiss kakvi koli ima. Ovie kaj nas se gubre 3 ta klasa i tamu ke nosis kola.hmm

Отсутен elpapi

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
« Одговори #557 на: 07 Ноември 2018, 14:41:29 pm »
Каква и да е нова е па затоа сакав да ја земам. Ама изгледа дека ѓавол ипол ќе испадне, така да ќе барам друго решение. Ако треба ќе ја продадам само ќе изгубам многу.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #558 на: 07 Ноември 2018, 14:44:28 pm »
Sto vozilo ke bese ova? Vo swiss kakvi koli ima. Ovie kaj nas se gubre 3 ta klasa i tamu ke nosis kola.hmm
Дај бе не го труј форумов со вакви муабети трета класа пета класа. Го поминавме тој стадиум мислам.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #559 на: 07 Ноември 2018, 14:44:54 pm »
Се селиш во Швајцарија, што може да изгубиш? :)

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
« Одговори #560 на: 07 Ноември 2018, 14:46:04 pm »
@elpapi

Druze ne znam koj ti e planot, ama da ti kazam prvo dve tri raboti za Swiss:

1. Swiss ne ti e vo Evropska Unija, taka da ne ti se isti zakoni so ostanatite evropski drzavi.
2. Mislam deka vo Swiss imas pravo da vozis vozilo na stranski tabli do 1 godina, posle toa mora ili da go uvezes ili da se otarasis. Poeftina varijanta e vtorata.
3. Isto i so vozackata dozvola, imas pravo da vozis samo 1 godina so stranska dozvola, posle toa mora da ja konvertitas. Ne znam za bugarska, ama za mk dozvola mora da polagas prakticen test (pazi da ne go utnes, imas samo edna sansa, posle ke polagas sve od pocetok).

Da e po moe, bi ja prodal taa kola i bi kupil druga tuka, veruvaj, pomalku glavobolki ke imas

Отсутен elpapi

• Почетник
  • *
« Одговори #561 на: 07 Ноември 2018, 14:49:37 pm »
@elpapi

Druze ne znam koj ti e planot, ama da ti kazam prvo dve tri raboti za Swiss:

1. Swiss ne ti e vo Evropska Unija, taka da ne ti se isti zakoni so ostanatite evropski drzavi.
2. Mislam deka vo Swiss imas pravo da vozis vozilo na stranski tabli do 1 godina, posle toa mora ili da go uvezes ili da se otarasis. Poeftina varijanta e vtorata.
3. Isto i so vozackata dozvola, imas pravo da vozis samo 1 godina so stranska dozvola, posle toa mora da ja konvertitas. Ne znam za bugarska, ama za mk dozvola mora da polagas prakticen test (pazi da ne go utnes, imas samo edna sansa, posle ke polagas sve od pocetok).

Da e po moe, bi ja prodal taa kola i bi kupil druga tuka, veruvaj, pomalku glavobolki ke imas
Имам бугарски пасош и возачка затоа сакав да ја префрлам колата на бугарски табли за да можам да ја однесам во swiss и да ја возам таму. Ама најисплатливо очигледно дека ќе е да ја продадам и си купам таму директно на swiss табли.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #562 на: 07 Ноември 2018, 15:46:02 pm »
Нели има некој закон ако се иселуваш од државата и се вселуваш во друга, па можиш со тебе да си понесеш возило и при тоа не плаќаш данок и царина ?

Може има, ама јас сакам да се иселам со бугарски пасош и не знам дали може да го понесам возилото коешто е на македонски табли.

Седи бе не си иди ...  ::)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #563 на: 07 Ноември 2018, 16:18:52 pm »
Прво отиди види па ако ти се бендиса таму продај ја, ако не ќе имаш кола кога ќе се вратиш назад. Пазете се сите што сакате да се иселите, тука тераат да работиш!

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #564 на: 07 Ноември 2018, 16:36:57 pm »
A so tuka pa ne teraat. A i da receme deka lezis i taka ti idat pari, pak se malku 250 eur, taka da koa vise rabotis i se macis polesno e da se macis za pari barem taka?  ;D

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #565 на: 07 Ноември 2018, 16:38:37 pm »
Роци ти си низ град постојано, ја знаеш приказната за двајца маж и жена што отидоа за цх, па им било тешко. Па се вратија, па коли палење па едно друго да не ја ширам...

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #566 на: 07 Ноември 2018, 20:59:30 pm »
@elpapi
За Швајцарија незнам како е точно. Али германија после 6 месеци престој овде се оди во царина и ти даваат документ.. кошта некои 10 евра мислам (царина не се плаќа затоа што возилото е твое) и после и правиш тив и добиваш ДЕ таблици.
Во Швајцарија треба да е слично затоа што се прави преселба а не купување возило.
Дали е на мк или бг таблици не игра улога.

Отсутен elpapi

• Почетник
  • *
« Одговори #567 на: 08 Ноември 2018, 08:10:51 am »
@elpapi
За Швајцарија незнам како е точно. Али германија после 6 месеци престој овде се оди во царина и ти даваат документ.. кошта некои 10 евра мислам (царина не се плаќа затоа што возилото е твое) и после и правиш тив и добиваш ДЕ таблици.
Во Швајцарија треба да е слично затоа што се прави преселба а не купување возило.
Дали е на мк или бг таблици не игра улога.

Фала на информацијата. Ќе се информирам повеќе за ова.

Отсутен elpapi

• Почетник
  • *
« Одговори #568 на: 08 Ноември 2018, 08:12:52 am »
Прво отиди види па ако ти се бендиса таму продај ја, ако не ќе имаш кола кога ќе се вратиш назад. Пазете се сите што сакате да се иселите, тука тераат да работиш!

Сум бил и во Италија и во Шведска знам дека тераат да работиш не ми е проблем тоа. Ќе работам и во Швајцарија :)

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
« Одговори #569 на: 08 Ноември 2018, 08:21:57 am »
@Nakolce

Не верувам да не игра улога. Увезување на кола во Швајцарија не е исто како во ЕУ, у тоа сум сигурен. Слично е како да увезуваш кола од ЕУ во Македонија, само мислам постриктно. Се плаќаат некои давачки, бар Швајцарците си ибале векот за пари.

@elpapi

Најдобро ти е да се јавиш во Strassenverkehrsamt или канцеларија за сообраќај у кантонот кај што планираш да се селиш и да се информираш од прва рака. Вака од рекла-казала, неможе никој да ти даде 100% точни информации. Јас сум таму, ама никогаш не сум увезувал кола од надвор, али газдата мој увезуваше скоро ново БМВ од Минхен, па знам отприлика од тоа што ми прекажал. Знам дека има некоја такса што се плаќа на кило од колата. Ја мерат и мислам дека плаќаш 1 или 2 франака на кило. После тоа мора на технички да помине возилото без никаков проблем.

Пријателски совет: Ако мислиш дека Швајцарците ќе ги зезнеш и дека нема да им платиш за таблици, регистрации и слично возејќи на странски таблици, си се зезнал :). Овие живат од даноци и давачки и затоа немам видено еден странец што познавам (Италијанец, Португалец, Германец, Француз) да вози цело време кола на странски таблици. Ако живееш тука, ќе си ги плаќаш друже сите давачки ко попче, плус ќе допринесуваш од казни пошто на секое ќоше си има камерчиња.

Али све тоа на страна, прекрасна земја е :)