Автор Тема: Automatic vs Manual transmission  (Прочитано 77871 пати)

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1930
Одг: Automatic vs Manual transmission
« Одговори #270 на: 27 Април 2021, 11:50:31 am »
Здраво,
На колку килиметри се менува масло и филтер во автоматски менувач се работи за Мерцедес 7G Tronic. Благодарам

Препорачуваат на 60 000 км.

Каде би ми препорачале тоа да го сторам?

Не знам каде би можел да ја направиш промената. Можеби кај Влатко бенз, ама не знам каде се наоѓа. Јас промената ја правев во ПП. Но откако го сменив маслото менувачот почна да не работи како што треба. Најверојатно претходно имало некој адитиви во маслото. Очекувај ако не си прв газда и ако колата има многу километри да не се однесува исто менувачот како претходно :) Но ова моево искуство не е правило, кај тебе може само подобро да биди.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20392
« Одговори #271 на: 27 Април 2021, 12:37:08 pm »
Фали 0 во препракава.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45131
  • Il Moderatore
« Одговори #272 на: 29 Јуни 2026, 11:32:46 am »
Мануелец против деменција

:-* :-* :-*

https://www.carscoops.com/2026/06/manual-transmission-brain-study/#Echobox=1782583616

A fascinating study from Japan suggests working a manual gearbox gives the aging brain a daily workout automatics simply can't

According to a report from local outlet Best Car Web, the study found that the physical sequence of driving a manual lights up the prefrontal cortex, the region that handles memory, attention, and decision-making. Reading traffic speed, dipping the clutch, picking a gear by hand, and metering the throttle all happen at once, and keeping them coordinated demands a level of engagement that holds the driver’s attention from one moment to the next.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.