Автор Тема: Зелен картон  (Прочитано 31847 пати)

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1326
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
Одг: Зелен картон
« Одговори #180 на: 13 Декември 2022, 14:08:22 pm »
Осигурителните куќи се правдаат дека ако го вклопат ЗК во АО тогаш АО ќе мора да скокне.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #181 на: 13 Декември 2022, 14:15:46 pm »
Погрешни хипотези секогаш резултираат со погрешни заклучоци.

„Ако земеме дека 47.000 возила вадат зелена карта, по просечна цена од 3538 денари тоа се 354 денари по автомобил!“

Каде е грешката? Еве ја грешкатаааа:
https://faktor.mk/zelen-karton-skap-e-ama-se-bara-se-povekje
Цитат
Во 2018 година, се издадени вкупно 203.392 меѓународни зелени карти за сите видови на возила, што претставува зголемување од 5,86 отсто во споредба со 2017 година, кога беа издадени 192.124 зелени карти.
« Последно менување: 13 Декември 2022, 14:22:13 pm Deni »

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6489
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #182 на: 13 Декември 2022, 14:31:47 pm »
Прашање е на време кога АО ќе поскапи а за 100%укинување на ЗК, нема ни да стане збор...

АО е регулирана од АСО, цените се непромемети од време диносауруси додека сите знаеме колку чини фар на денешна кола или колку се поскапени авто лимарите/лакерите. Осигурителните компании се најчесто или на 0 или во загуба со АО.

Малку математиката ти е слаба мислам. Осигурителните компании никогаш не се во загуба, во најлош случај можат да те израмнат до 0 со малусите шо ќе ти ги начукаат, па ќе ги вратиш сите пари во текот на годините тие што ги дале. Во 9 години од мене зедоа 1100€, си ги сакам парите назад.

Не чини скалилото на осигурување на возилото по коњажа.
Треба да се има формула која ќе ја зема во предвид цената на возилото и амортизацијата. Коњите за на технички нека важат.
Јас ако плаќам 100€ треба некој за Порше да плаќа 1000€.

А зелениот веќе е попара, каде има кола под 90 коња сега на продажба освен оние конзервите за комерцијалистите. Мнозинстовото плаќаат повисока стапка.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4239
« Одговори #183 на: 13 Декември 2022, 14:49:01 pm »
За мене е тотална моронштина тоа зелен картон. Тоа треба да си биде составен дел од автомобилско осигурување. Дали ќе ме акнат у МК или у странство, треба да си покрие осигурувањто за штети од трети лица. И тоа е тоа. Зошто воопшто посебно нешто да се праи, ако си во странство? Малце целиот концепт е глуп. Веројатно имало некад во минатото некоја поента таков концепт, ама сега, во денешно време тотално е безвезен.
Потполно се сложувам. Во Германија зелениот картон не се наплаќа посебно, плус бел е :)
Него, еве колку плаќам јас годишно за Golf Sportsvan 1.0 TSI, 2019та година, за 15К км (за повеќе км годишно се плаќа повеќе):
- задолжително АО: 202 еур
- Целосно каско со учество 300 еур/делумно каско со учество 150 еур: 260 еур
- осигурување на возачот: 23 еур
- осигурување од штети во странство за лица и имот: 9 еур

Се вкупно 494 еур

На сајтот на Осигурителна полиса со калкулаторот го добив следново за каско:
Вредност на возило во денари   
1.500.000

Осигурување од кражба
Да

Франшиза во евра:   
Франшиза 400 евра

Вкупно премија: 27.300,00 МКД

За еднократно плаќање на премијата во
рок од 15 дена одобруваме попуст од 10%: 24.570,00 МКД или 400 еур

Додека за АО на сајтот на СН Брокер го добив следново:
6383 денари, за 5 год немање штета, или 100 еур.
Значи со се каското искача 500 еур.
Додај зелен картон, искача 590 еур, пошто колата е 116 кс.

Да, поефтино е осигурувањето во Македонија, но само основното. Со каско и со зелен картон искача, барем во оваа пресметка, поефтино во Германија со овој осигурувач. Има други доста поскапи.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3802
« Одговори #184 на: 13 Декември 2022, 14:54:19 pm »
Таму деловите за колите се поевтини а и работната рака е доста поефтина и затоа така ти испаѓа :D

Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #185 на: 13 Декември 2022, 15:21:28 pm »
Нема што да се навива ете околу 2000 денари си е реално за да се изведе тоа, ама како што рече @zeroSignal тоа е дополнителен трошок за некој што не излегува од кола. Основна економска логика е тоа.

Нема и јаре и паре. "Некој" треба да ти го плати твојот зелен картон, на овој или оној начин. Ако тоа го разјасниме потоа е лесно.

Пази јас со две карти или 2х90еур имам бенефит од тоа да плаќам 2х35еур нормално. Таман за 2 одмори во Дубаи.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43790
  • Il Moderatore
« Одговори #186 на: 13 Декември 2022, 15:23:49 pm »
Проблемот е што постои зелен картон. Си има осигурање. Па макар и на марс да ме акне кола, тоа осигурање треба да ме покрие. А не па зелен, па не важел на косово, па не важел у турција, па не важел у бангладеш...
Замисли, има 100.000 коли само у Скопје што се возат, не отишле ни до Куманово. Зошто за нив не постои осигурање само за Скопје?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #187 на: 13 Декември 2022, 15:26:06 pm »
Проблемот е што постои зелен картон. Си има осигурање. Па макар и на марс да ме акне кола, тоа осигурање треба да ме покрие. А не па зелен, па не важел на косово, па не важел у турција, па не важел у бангладеш...
Замисли, има 100.000 коли само у Скопје што се возат, не отишле ни до Куманово. Зошто за нив не постои осигурање само за Скопје?
Апсолутно! Благо покачена цена како што пресметале погоре 35еур и готово.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7067
« Одговори #188 на: 14 Декември 2022, 09:27:06 am »
Клабери, јас немам намера да спорам дека вие не сте во право, ако мене ме прашува некој и нула нека е АО.
Само сите знаеме дека така раб не функционираат во светот. Јас, исто како повеќето од вас, плаќам 11 години АО а никогаш не се случило ништо. Затоа плаќам АО со 40% намалување.
За жал, повеќето од нас плаќаат за несовесните и нормално наместените штети каде организирано цицаат пари.
Затоа треба на др места да се бараат "правдините" само што во државава знаеме како нештата функционираат.

Отсутен The-spiki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 82
    • spiki.mk
« Одговори #189 на: 14 Декември 2022, 15:27:34 pm »
ОК, значи сфаќам дека всушност не било точно дека ни е скапа зелената карта и дека не ни пречи цената, дури сме среќни што е онолку колку што е. И сите земји наоколу и воопшто всушност грешат, нашата пракса е исправната. Така што се повлекувам од желбата и иницијативата за промена! :-*

---
За мене, искрено, една класична македонска ситуација, крајно разочарувачка... терајте си, плаќајте си зелена карта колку што е, јас и онака со желба и намера за промена пишав, ниту купувам, нити излегувам од државата... Се надевам што поскоро ќе ви ја направат уште поскапа.

Тоа е таа класична социјалистичка популистичка логика.

Благодарам што се откажа од иницијатива со која што би се оптовариле додатно тие што не одат во странство (а ги има многу повеќе во однос на оние што купуваат зелен картон) за да биде поефтино во просек (и мене, како и други што купуваат а сме помалце на број).

Подобро е да не следиме некој што нема 3 минути да одвои за да пребара колку зелени картони се издадена, прави погрешна математика (утна само за 5 пати)
Е да беше така и со други популистички заебанции, радиодифузна укинаа а нови даноци донесени за многу поголем арам.

Доколку може уште еднаш објаснување што толку е проблем со зелен картон? Јас го вадам на исто место каде и регистрација и осигурување. Едно картонче е и стои во кола заедно со сообраќајна и осигурување. Не тежи многу, навистина не гледам проблем.

Протип. Сметајте го АО + ЗК како ЦО (целосно осигурување) како во странство... а повеќе од половина возачи нема да бидат дополнително оптоварени со 50еур трошок. Објективно гледано така е подобро.
I sell frozen jogurt which i call frogurt

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #191 на: 21 Декември 2022, 19:23:14 pm »
Убаво е што нема заблуди во текстот, да не мисли некој дека тоа е возможно без поскапување. Нема и јаре и паре. Всушност баш за тоа и зборувавме тука, зарем не?

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1753
« Одговори #192 на: 21 Декември 2022, 23:23:44 pm »
Прашање е на време кога АО ќе поскапи а за 100%укинување на ЗК, нема ни да стане збор...

АО е регулирана од АСО, цените се непромемети од време диносауруси додека сите знаеме колку чини фар на денешна кола или колку се поскапени авто лимарите/лакерите. Осигурителните компании се најчесто или на 0 или во загуба со АО. Зелен картон е посебна приказна, ќе платиш 60/90 евра, една незгода во странство не е под 3000 евра. Така да, треба промени многу во овој дел, мене ако ме прашува некој треба цената да е врзана со профилот на шоферот, историја на незгоди, сообраќајни казни и сл па потоа со самата кола, треба да има посебно АО и данок на луксуз, нема поента кола од 100к да има трошоци за сопственикот исти како некоја од 20к
Потоа би направил повеќе категории на ЗК, 90% од бас возиме во Балкан, каде при незгода цените се пониски, па таа да е поприфатлива додека некоја за Европа да е со поприспособени цени
Има мн за анализа и менување...
Ако се врзе АО со шоферската историја на незгоди и профилот на шоферот, после ќе има проблем со дискриминација по основ на пол :) :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #193 на: 21 Декември 2022, 23:42:19 pm »
Ако се врзе АО со шоферската историја на незгоди и профилот на шоферот, после ќе има проблем со дискриминација по основ на пол :) :)
Мислиш по основ на пољ!

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1753
« Одговори #194 на: 22 Декември 2022, 00:48:19 am »
И њега и њума

Sent from my iPhone using Tapatalk