Автор Тема: Подигање на спиралите со спејсери  (Прочитано 6297 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Подигање на спиралите со спејсери
« на: 04 Јули 2014, 00:05:45 am »
Поради мала разлика позади...

мн. е клекната натоварена, башка не се осеќам безбедно знаејќи ги нашиве патишта, мислам да не ме изненади некоја дупка или "лежечки" полицајци на автопат па да акне гумата во крилото.

http://www.drive2.ru/l/288230376152645367/#post

Ме интересира дали е безбедно да биде вака модифицирано возилото, стабилност, држење во кривини, управување.

Сакам само позади малку да го подигнам, да биде во нормала кога биле нови спиралите.
Дали е стандардна димензијата на спиралите кај што ќе бидат задните спејсери, димензија за изработка која да биде на спејсерот позади?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
Одг: Подигање на спиралите со спејсери
« Одговори #1 на: 04 Јули 2014, 08:30:09 am »
Ова го прават на џиповите редовно. Само кој ќе го изработи правилно е прашањето.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43790
  • Il Moderatore
« Одговори #2 на: 04 Јули 2014, 09:33:12 am »
Секој дреар. Инаку, ми се допаѓа идејата на конверзија на караван во СУВ. Само уште високопрофилни гуми (225/65/Х) и одличен СУВ се добива. А не тука да плаќаш премиум цени за кашканици и некои кии и аесиксови....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #3 на: 04 Јули 2014, 09:41:14 am »
А си пробал со скокање малку да видиш дали ќе фати кога е натоварена? Односно колку фора има - со други зборови.

Ваква ствар имаше ставено Онак на старото волво ако се сеќавам за да може да го товари. http://forum.carclub.mk/index.php/topic,1697.0.html

Можеби караванот има посилни задни спирали, па да се стават од него? А може и исти се...
« Последно менување: 04 Јули 2014, 10:33:50 am Deni »

Отсутен icemann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 679
« Одговори #4 на: 04 Јули 2014, 10:31:04 am »
може и така да се реши, но како што рече како што биле кога биле нови нема да го добиеш тој ефект.
колата можеби ке ја добие истата висина ако не и повисока, за безбеднос не е проблем (ако добро се изработи тоа) но нема да го има истото амортизирање. Мислам дека е најпаметно да се стават нови спирали. по фабрички спецификации и колата ќе има најдобри возни својства и висина..
јас имам лада 111 караван и татко ми многу ја товараше и сега е по клекната позади.. и единствено паметно решение се спирали нови што и не се така скапи. 5000 денари. а за дреарот сигурно ќе дадеш бар 3000че.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #5 на: 04 Јули 2014, 11:21:07 am »
Ова го прават во автомобил,на тетин ми на голфот караванот му ставаа вакви гуми

Отсутен icemann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 679
« Одговори #6 на: 04 Јули 2014, 12:21:49 pm »
а јас на џипот имам такви гумици на спиралите.. бидејки спиралите се пропаднати а нови не се наоѓаат. вожњата е покрута доста а со 4 гумици од страна се подигна околу 1цм

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
« Одговори #7 на: 04 Јули 2014, 17:28:44 pm »
Сè додека се држиш до фабричките димензии на гуми, не би требало да удри гумата во крилото.

Енивеј, мене ми е ова страшно глупава работа. На нова кола да се прават експерименти..

Edit: Сега го изгледав видеото. Убедљиво една од најглупавите работи што сум ги видел.
« Последно менување: 04 Јули 2014, 18:06:50 pm zeroSignal »

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #8 на: 04 Јули 2014, 17:39:30 pm »
Ne cepkaj.......

Отсутен aleksandar_bt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 340
« Одговори #9 на: 05 Јули 2014, 03:20:39 am »
Ништо ново вакви гумици татко ми на фичото имаше пред 25години.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #10 на: 05 Јули 2014, 23:50:05 pm »
еве како беше кај мене:

ПРЕД:

ПОТОА:

и за пред да го продадам некој месец, му ги извадив додатоците, сменив задни амортизери, т.е. го направив стандарден. додатоците сеуште ги имам...

инаку.. да препорачам да не се прави тоа. спиралите се нагмешуваат, уљните аморитзери не работат во полето во кое се преевидени да дејствуваат папротекуваат многу брзо...

и ас го кренав само одзади. меѓутоа, фабрички гуми ако имаш, никогаш нема да ти удри тркалото во крило ДЕФИНИТИВНО. ке допре до буфер гумите на виљушка и тука ке застане... е сега.. ако имаш поголеми гуми можно е...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #11 на: 06 Јули 2014, 12:51:27 pm »
За стандардна димензија на гума се работи.

Натоварен со патници и со брзина околу 180км кога удрив на џумка на автопат страв ме фати да не закачи негде гумата.

Нека тера вака, нема да има преправки, кога ќе дојде крајот ќе си собие нови спирали.

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #12 на: 06 Јули 2014, 12:55:35 pm »
Kaj mene fakja bez tovar i patnici pa ne me fakja strav :D

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 879
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #13 на: 06 Јули 2014, 17:22:14 pm »
За стандардна димензија на гума се работи.

Натоварен со патници и со брзина околу 180км кога удрив на џумка на автопат страв ме фати да не закачи негде гумата.

Нека тера вака, нема да има преправки, кога ќе дојде крајот ќе си собие нови спирали.

Натоварен со патници и при брзина од 180 км/ч, кога ќе удриш во дупка, последна работа што треба да гледаш ти е дали ќе ти фати гумата во поткрилото. По правило, доколку е се стандардно во колата, не би требало да фати.

Инаку, не ми се допаѓа оваа идеја со спејсери, се губи работниот од на спиралата, а со тоа и правилната работа на суспензијата. Ако се спиралите клапнати и за менување, замени ги! :)

Поздрав!

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
« Одговори #14 на: 06 Јули 2014, 17:56:49 pm »
Шуќур, се опамети.

Во секој случај, чудно ми е кола со поминати помалку од 100.000 50.000 км (сега ја проверив темата) да има проблем со спирали. Кај мене на Leon-от што порано го возев се појавија проблеми со омекнати задни амортизери на ~95.000 км.