Автор Тема: Друг мерач на количината на гориво за Astra G  (Прочитано 7068 пати)

Отсутен proff

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • no comment at the moment
Дали е можно да се стави друг мерач на количината на горивото во резервоарот кој реално би ја покажувал потрошувачката на горивото?
Мерачот кој е во шалт таблата е далеку од точен. Од цел резервоар до пола слегува да помислиш дека колата е кандило, а од пола надолу како да е дупнат резервоарот
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14234
  • Пудингот на шоферството
Одг: Друг мерач на количината на гориво за Astra G
« Одговори #1 на: 25 Август 2011, 23:24:28 pm »
Дали е можно да се стави друг мерач на количината на горивото во резервоарот кој реално би ја покажувал потрошувачката на горивото?
Мерачот кој е во шалт таблата е далеку од точен. Од цел резервоар до пола слегува да помислиш дека колата е кандило, а од пола надолу како да е дупнат резервоарот
Профф,ова јас го имам забечежано кај повеќе возила,односно кај Хонда,Алфа еве и кај БМВ-то....значи од полн резервоар до пола слегува бавно и ти се чини дека ке поминиш милион километри,а втората половина односно од пола до резерва слегува секавично,па мислам дека таков е принципот на работа,незнам зошто е така,али ете и јас сум го забележал тоа и тоа на повеќе возила
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #2 на: 25 Август 2011, 23:29:42 pm »
Профф,ова јас го имам забечежано кај повеќе возила,односно кај Хонда,Алфа,Цитроен/Пежо еве и кај БМВ-то....значи од полн резервоар до пола слегува бавно и ти се чини дека ке поминиш милион километри,а втората половина односно од пола до резерва слегува секавично,па мислам дека таков е принципот на работа,незнам зошто е така,али ете и јас сум го забележал тоа и тоа на повеќе возила

Само додадов ;)

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #3 на: 25 Август 2011, 23:35:45 pm »
Абе и јас го имаm забележано но сакам да го од-забележам :)
Пред многу години имав југо и нему му направив лед покажувач кој беше многу попрецизен. Кај акцентот го немав тој проблем оти го направив на плин и не ми беше гајле колку троши, но кај астрата е веќе друга работа и не е толку едноставно :)
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #4 на: 25 Август 2011, 23:37:20 pm »
Абе и јас го имаm забележано но сакам да го од-забележам :)
Пред многу години имав југо и нему му направив лед покажувач кој беше многу попрецизен. Кај акцентот го немав тој проблем оти го направив на плин и не ми беше гајле колку троши, но кај астрата е веќе друга работа и не е толку едноставно :)
хм....

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #5 на: 25 Август 2011, 23:43:44 pm »
Кај да е ќе се вклучи во темата маестро marsher но нема да одговори со повеќе од 2-3 збора, а тоа е сепак малку за да го решам проблемот by my self :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54951
  • Махер
« Одговори #6 на: 25 Август 2011, 23:45:15 pm »
А што е битно? Светка на резерва, така? Од друга страна незнам за тебе, ама тоа си е нормално и си се навикнуваш на својата кола... Си ја знаеш до кај е колку.

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #7 на: 25 Август 2011, 23:58:34 pm »
Така е, ама и не е :)
Сакам да имам полинеарен приказ на потрошувачката

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #8 на: 26 Август 2011, 00:04:04 am »
A zosto ne moze isto so LED ?
Ja ova bi go resil so edno teflonsko crevo vo koe bi vmetnal 4 rid-relea (ili 8 za poprecizno), a okolu koe bi setal plasticen plovak (vo forma na torus) so magnet vo nego. Drugoto ti e jasno...

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #9 на: 26 Август 2011, 00:34:37 am »
Абе проблемот е како да дојдам до сигналот од сензорот во резервоарот. После е лесно. Тоа велам несакам да чепкам. Ако го добијам сигналот од сензорот после е работа на вкус дали сакаш LED или дигитален приказ. Незнам само дали ова нелинеарно прикажување на количината на гориво дали е аномалија на аналогниот инструмент во шалт таблата или е на сензорот во резервоарот. Мислам дека на tech 2  можи да се види количината на гориво но не сум сигурен

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17443
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #10 на: 26 Август 2011, 01:14:32 am »
proff а сигурно е со сензор? Не е олд скул со пловак директно поврзано?

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9193
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #11 на: 26 Август 2011, 03:17:38 am »
На астрите е еден од најзаебаните мерачи за гориво, некогаш немаш-кажва имаш, некогаш имаш-кажва немаш...
И не мора фул резервар да е, имав 1/4 полн резервар, Битола - Охрид не падна стрелката.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #12 на: 26 Август 2011, 09:41:18 am »
На астрите е еден од најзаебаните мерачи за гориво, некогаш немаш-кажва имаш, некогаш имаш-кажва немаш...
И не мора фул резервар да е, имав 1/4 полн резервар, Битола - Охрид не падна стрелката.
ова ми личи на - сакам се Е*ам,сакам се сунчам

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #13 на: 26 Август 2011, 09:42:12 am »
Така е, ама и не е :)
Сакам да имам полинеарен приказ на потрошувачката
многу камионџии тоа го имаат решено со СТАП-че....па види искомбинирај нешто ;) :D ;D

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #14 на: 26 Август 2011, 22:27:13 pm »
Незнам на кој принцип работи. На интернет ненајдов ништо. Можно да е со пловак. Маршер се нема огласено да дај права информација :)
Но факт е декаточноста му е ужасна. Еве сега ставив 33л нафта и по она што покажува мерачот недостигаат некои 6Л до полн резервоар, а недостигаат цели 14л :(