Да споделам со вас една случка.
Паркирам пред сендвичара од десна страна и само што почнав да ја отворам вратата да излезам,значи само што ја потегнав рачката,вратата не одлепена два скутери паралелно возеа (читај тркаа) од кои едниот ми го удари ретровизорот.Излегов пчнав да викам ама не застанаа,влегување во кола и по нив.Ги стигнав кога ме видиа се разделија а јас по едното си возам,50цц скутерче 50 мах км/ч каде ќе оде.Врте низ улички и на крај влегува во двор на едно основно школо јас по него.Па и ми се силе,дви три воспитни,некоја клоца и го оставив.Не поминаа 5 мин се собраа дечинја 8-10 пријатели роднини се силат,тргни да ги фанис бегат,повлечи се идат.Слушнав дека заминало лекарско да вади тркачот.Јас право во полиција,од таму познаник ме советуваше лекарско да извадам,трк до болница лекарско за глупости ова ме боле они вака нака да кажувам.И после 2 дена наоѓам број од таткото на тркачот се силе ќе ме тужел.По 2 месеци стига тужба,потпишани сите специјалисти во кавадарци,некој од ск.Трајни повреди,потреба од операција на колено од што сум го претепал,потпис од двајца адвокати абе како да сум го влечел за кука малиот.По мало истражување дознав дека малиот(тркачот)еднаш е осуден кривично и прекршочно,згазил бебе во количка.Плус горе наведениот настан беше во 2 ч по полноќ,без кацига,не смее во толку часот да биде на јавни места бидејќи имаше 15 год. тужба од моја страна,за навреда,телесни повреди,штета,претрпен страв,пострауматска состојба моја на сопатничката и што уште не.Доаѓа денот на судење судијката се обидува да дојде до помирување без страната на тркачот (таткото,адвокатот и тој)да знаат дека имам поднесено тужба,бидејќи 10 дена пред нивното рочиште беше пуштена.Никакво помирување оштета од 2 000 евра.Адвокатот мој му соопштува дека имаме тужба и побара да се проверу поведението на малолетникот.Нивниот адвокат ја гледа тужбата од моја страна,ги повикува настрана и се враќаат и велат дека ако ја повлечам тужбата од моја страна и тие ќе ја повлечат нивната.Така и се случи се повлекоја тужбите,после 1 месец ми стигнува писмо од јавното обвинителство Велес (бидејќи и таму пратив тужба)дека државата по службена должност го гони малолетникот и ме повикува како сведок.Бев еднаш кажав што и како,после 2 месеци дојде прекршочно за нарушување на јавен ред и мир,бев во полиција кажав што и како и ми изрекоа укор,не парична казна,не условно туку само укор.Другата страна ем тужба по службена должност,ем условна казна за нарушување на јавен ред и мир.И откако заврши се се каам за две работи.Зошто не го изнатепав подобро малиот,и зошто се согласив за помирување.Ќе бев во ќар,а вака останав во минус 7000 ден.