Регулирана е таа ситуација што ја опишуваш во законот за сообраќај

Значи не станува збор за поминување на црвено ако е таква ситуацијата како што ја опишуваш.
Е сега проблемот е како ја толкува секој полицаец одредбата. Можеби полицаецот и незнае дека таквата ситуација е регулирана во законот и дека не станува збор за поминување на црвено.
И сега ако полицаецот незнае (а треба да знае), тогаш прочитајте го законот.
Живееме во модерно време каде што чим имате пристап до форумот, имате пристап до се. Еве ви го законот, прочитајте си го, ставете го во букмаркс:
http://moi.gov.mk/Upload/Documents/zbsp%20169-2015.pdfЦело време се водите по рекла-казала муабети ''Тој ми кажа вака, пријателот имаше дешавка, му рекле овака, онака''
Имате закон, прочитајте го.И јас имав пред 2 месеца ситуација со цик-цак возење затоа што еден паметен на сред булевар пуштил 4 жмигавци во десна лента, а јас подоле бев во лева и се престроив во десна и заради него морав пак во лева па пак во десна затоа што два семафора подоле ќе вртев десно.
И полицаецов ме стопира мене и ме прашува што се тоа престигнувања во цик-цак.
И му ја објаснувам ситуацијава и му посочувам дека има кола што го попречува нормалното движење на сообраќајот, ми ги врати документите, продожете со патот ми вели.
Земете испечатете го законот, носете го во кола, ако ве обвинува за прекршок, ајде да го најдеме во законот да видиме како вели.