Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 1919225 пати)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7440
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #5625 на: 23 Декември 2014, 23:26:47 pm »
Во тој случај е дебил.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #5626 на: 24 Декември 2014, 18:08:23 pm »
Дали е дозволено ако пред тебе се движи полициско возило поспоро од пешак,му блендираш а полна линија е да неможеш да го поминеш,да искочиш од кола и да му врзеш 2-3 на шоферот?

мислам дека ако вози под 20км/х смееш да го претицаш

Ако се движи со брзина помала од 20 км/ч тогаш станува збор за заобиколувањ а не претекнување. Заобиколување е дозволено на полна линија доколку не се нарушува безбедноста во сообраќајот.
Ај ако сакаш најди ми го ова во закон. Мене ме чукна трактор при такво претекнување.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34160
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5627 на: 24 Декември 2014, 22:57:49 pm »
http://www.mvr.gov.mk/Uploads/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%20%D0%BD%D0%B0%20%D1%81%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B0%D0%BE%D1%82%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%88%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0%28%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%20%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%20%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%206.03.2014%29.pdf

Член 51 објаснува за две дејства, Престигнување и обиколување. Значи тоа се две различни работи. Но не можам да најдам каде беше дефинирано во кои услови е претекнување во кои е престигнување. Можеби во друг закон е опишано.
Јас имав слична ситуација каде на суд ме прашуваа со која брзина се движело возилото кое сум го престигнувал преку полна линија. Полицаецот напишал пресек на полна лнија но не напишал дали е обиколување или престигнување. Јас тоа тогаш не го знаев и не успеав да се извадам, ама ми ја намалија казната бидејќи возилото што го престигнував беше претоварен и неисправе камион кој многу бавно се движеше. Судијката рече дека ако камионот одел бавно дека тоа е обиколување а не престигнување. Рече дека би ми ја уинала казната но боље било да ми пише месец дена само за да не ја обжалат пандурите од сообраќајна.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6676
« Одговори #5628 на: 24 Декември 2014, 23:04:30 pm »
За таквите возила што се движат бавно, предвидено е да се движат по крајот од десната лента и во првата слободна прилика да се тргнат настрана од патот за да ги пропуштат возилата позади нив.
Само во тој став се регулираат бавните возила кои поради одредени причини мораат да возат бавно.
Не се спомнува во тој став обиколување, туку претекнување.

А еве што е обиколување:

Само запрено и паркирано возило се спомнуваат, не се спомнува возило што се движи со Х брзина :)

А тоа судиите по тие прекршочни судови појма немаат од животот, само донесуваат пресуди без да ја утврдат целосно фактичката состојба, не земаат во предвид дека до тебе не стигнува покана како што треба, дека не си бил на рочиште затоа што не си бил уредно известен, дека немаш појма дека некој без твое знаење донесува пресуда.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #5629 на: 24 Декември 2014, 23:28:35 pm »
така е фило, татко ми го казнија пред некое време претицувал тракотр што возел со 0,2 км/х :D

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #5630 на: 24 Декември 2014, 23:31:49 pm »
Има многу ситуации во законот кои не се земени во предвид, не се разработени, вметнати и слично.
Исто така во старо-новиов закон што треба да испадне, се наведува дека возилото што има влечен уред (сите знаеме и веднаш ке помислиме на куките) да се извадат ако не влечеш никаква приколка. Значи само се наведува возило што има влечен уред, а не влече приколка, не смее да ја има.

И аналогно на тоа, и шлеперите кои во моментот кога не влечат полуприколка, ке треба тоа што е позади кабината за влечење да го извадат. :D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14393
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5631 на: 25 Декември 2014, 08:17:56 am »
‘Самарот‘ е на шлеперот,не излегува поточно не штрчи од возилото па да треба да се вади. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5632 на: 25 Декември 2014, 08:38:25 am »

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #5633 на: 25 Декември 2014, 08:45:55 am »
Би требало да е брзината означена со знак за тој пат.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #5634 на: 25 Декември 2014, 13:55:36 pm »
‘Самарот‘ е на шлеперот,не излегува поточно не штрчи од возилото па да треба да се вади. :)

Ако е онака напишано во законот, тогаш не пишува дали смета или не, туку ако имаш влечен уред на возилото, а не влечеш приколка, треба да го извадиш.

Што рековме, што точно е „утврдена брзина“?

Нема да одговорам на прашањево, ке ми се налутат. :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #5635 на: 25 Декември 2014, 14:03:17 pm »
Полуприколка и приколка не е иста работа.Не го имам прочитано тој дел од законот не ме ни интересира,знам дека кај камионите ниту кај влекачи ниту кај соло со кука за приколка не треба да вадиш ништо кога не влечиш приколка/полуприколка,а кај колите треба да ја извадиш куката кога не влечиш приколка,значи или некаде е објаснето или пак треба ние самите да си знаеме.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #5636 на: 25 Декември 2014, 14:08:02 pm »
Во една група на Фб тоа го напиша поранешен сообракаен полицаец кој бил претседател мислам на РСБСП, автор на правилникот за задолжителна опрема на возилата и добар дел од од членовите на законот од 2007 ги имал предложено тој, а доста членови и му биле одбиени.
Знам со уште 2-3 сообракајци развија дискусија дека ако е така напишано како што го наведов погоре, тоа ке претставува парадокс.

Па и за приколка, камион што влече приколка, на задниот дел од возилото ке треба да ја извади рудата ако не влече приколка.
Таа може да се вади или не ?

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5637 на: 25 Декември 2014, 14:22:53 pm »
Би требало да е брзината означена со знак за тој пат.

На патиштата не е означена „утврдена брзина“ туку „максимална дозволена брзина“. Да беше инаку, законот немаше да вели:

„...да ја следи утврдената брзина на движење...“

туку ќе пишуваше

„...да ја следи максималната дозволена брзина на движење...“.

Така да не е тоа тоа. Некој друг? Ми звучи како добро прашање за правник.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #5638 на: 25 Декември 2014, 14:39:10 pm »
Ајде ке направам муабет со поранешниот сообракаен полицаец да видам што тој ке ми каже што се подразбира под утврдена брзина.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #5639 на: 25 Декември 2014, 14:42:46 pm »
Па и за приколка, камион што влече приколка, на задниот дел од возилото ке треба да ја извади рудата ако не влече приколка.
Таа може да се вади или не ?
ПРиколката има руда која се закачува на куката која е прицвстена на шасијата од камиЈонот,така да тоа е банално да се дискутира.

едит:Филипв,утврдена брзина би била помеѓу максимално дозволената и минимално,поточно да не возиш над дозволеното ама и да не се влечиш да правиш колони зад себе.