Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 1821496 пати)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8596
  • Малерозен дрводарец
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #12945 на: 20 Јануари 2023, 01:08:34 am »
Ќе може ли некој да ми помогне да ми го укаже законот за бегање од полиција со возило. Пример возиш и или на палка не застануваш или на ротации. Што ќе ти се изрече кога ќе застанеш (дали има казна за бегање/незастанување) или пак ако избегаш преку регистрации да те најдат. Знам од другар дека во Швајцарија или Германија е легално да бегаш од полиција односно нема посебна казна за тоа. Пример возиш пијан и ако бегаш а подоцна те фатат, само казна ќе ти пишат за возење под дејство ( откако ќе ти измерат нели). Ако може некој да помогне, не ми треба за сега не сум го направил тоа но чисто ме интересираше, а законициве со Ctrl+F три пати ги свртев и не најдов ништо. Фала однапред  :) :)

Друже, полицаец си, па нè испробуваш тука или едноставно таков ти е смисолот за хумор?
Хахаха не ни претпоставував дека дека така ќе искочи, можда и бев премногу формален, сеа што и да кажам ќе биде како да сум џандар. Инаку озбилно ме интересираше, периодов се глеам таму како у Стокхолм им бегаат од полиција па ме пука адреналин преку екран и викам што би ми се десило тука ако го пробам тоа (фикс не го пробувам со Hyndai Getz 1.1 али мора малце бајрам на паметот).

Абе и јас не сум џандар, ама како видоа Јети возам, така ми го турија и еве до ден денес ми стои...
А од кај да знаеме што има под хауба тој 1.1 Гец, си ги видел фичовцине со по 300 коња? :)
Многу зборува - ништо не кажува.
Ветер од северен правец.
Раскажува детално за комплетно неважни работи.
На кратко, а богами и на Македонски: Никој.

Отсутен zokipoki123

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #12946 на: 20 Јануари 2023, 01:13:46 am »
Реално џандариве Yeti-то го направија исклучиво џандарска кола, сега и на другите шкоди (Superb, Octavia и сл.) сумњам. А тоа со sleeper-ите е многу мангупско. Најјак ми е моментот што кршиш его на некој со фабрички јака кола.

Отсутен ivanxh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 610
« Одговори #12947 на: 20 Јануари 2023, 01:30:09 am »
Ќе може ли некој да ми помогне да ми го укаже законот за бегање од полиција со возило. Пример возиш и или на палка не застануваш или на ротации. Што ќе ти се изрече кога ќе застанеш (дали има казна за бегање/незастанување) или пак ако избегаш преку регистрации да те најдат. Знам од другар дека во Швајцарија или Германија е легално да бегаш од полиција односно нема посебна казна за тоа. Пример возиш пијан и ако бегаш а подоцна те фатат, само казна ќе ти пишат за возење под дејство ( откако ќе ти измерат нели). Ако може некој да помогне, не ми треба за сега не сум го направил тоа но чисто ме интересираше, а законициве со Ctrl+F три пати ги свртев и не најдов ништо. Фала однапред  :) :)

Друже, полицаец си, па нè испробуваш тука или едноставно таков ти е смисолот за хумор?
Хахаха не ни претпоставував дека дека така ќе искочи, можда и бев премногу формален, сеа што и да кажам ќе биде како да сум џандар. Инаку озбилно ме интересираше, периодов се глеам таму како у Стокхолм им бегаат од полиција па ме пука адреналин преку екран и викам што би ми се десило тука ако го пробам тоа (фикс не го пробувам со Hyndai Getz 1.1 али мора малце бајрам на паметот).
Гаси тоа видеата..

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #12948 на: 20 Јануари 2023, 01:35:12 am »
(1) Ако лице за кое постои основ за сомневање дека извршило кривично дело
кое се гони по службена должност, се наоѓа во моторно возило кое на даден
знак на полициски службеник не запре, полициски службеник може на патот да постави уреди или други пречки за принудно запирање на
возилото, ако запирањето не може да се изврши на друг начин.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #12949 на: 20 Јануари 2023, 01:35:54 am »
Уууу, ни фор спит, трафик спајкс...
Ветер од северен правец.

Отсутен zokipoki123

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #12950 на: 20 Јануари 2023, 01:38:30 am »
(1) Ако лице за кое постои основ за сомневање дека извршило кривично дело
кое се гони по службена должност, се наоѓа во моторно возило кое на даден
знак на полициски службеник не запре, полициски службеник може на патот да постави уреди или други пречки за принудно запирање на
возилото, ако запирањето не може да се изврши на друг начин.

Ова и баш го читав, сеа не сум правник али, ако само не застанеш при упалени ротации или слично не може да е доволно да постои основ за сомневање за кривично дело, исто така и да е доволно пак не пишува дали има казна туку само дека се овластени да користат ригорозни мерки за да те запрат, а не дека ќе има казна за истото.
« Последно менување: 20 Јануари 2023, 01:47:23 am zokipoki123 »

Отсутен ivanxh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 610
« Одговори #12951 на: 20 Јануари 2023, 01:45:04 am »
Уууу, ни фор спит, трафик спајкс...
Трафик спајкс у Македонија = да те натераат накај автопатот накај Куманово да бегаш и успутно сам да дупнеш гума

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
« Одговори #12952 на: 20 Јануари 2023, 08:44:31 am »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11735
  • Архитект
« Одговори #12953 на: 20 Јануари 2023, 09:40:03 am »
Иначе ако не застаниш на знак на полиција, следува казна за сопствникот на возилото.
Ова од искуство, не од законот.

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 302
« Одговори #12954 на: 20 Јануари 2023, 11:35:45 am »
Ако те праша зошто не застана, ќе речиш не видов или стравуваше да не се работи за лажни
полицајци... имало и такви случаи.

А најдобро џандарите да почнат да се угледуваат ко овие на овие филмови, интересни се:
https://www.imdb.com/title/tt0247745/
https://www.imdb.com/title/tt0859635/

Присутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4199
« Одговори #12955 на: 20 Јануари 2023, 12:54:48 pm »
Дај баталете муабет незастанување на полиција, те бегање. Ја би бришел такви коментари.

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6373
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #12956 на: 20 Јануари 2023, 13:36:33 pm »
Едно е да пишиш дека ќе му бегаш, друго е да направиш.
Тој шо прави не пиши.  ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12957 на: 20 Јануари 2023, 23:30:06 pm »

„Господине ќе ве мол.... господине Бранко!!!! Јас се извинувам, како сте, што ќе се напиете, повредени дали има? Дечко кај работиш ти?...“

Отсутен Ambrosia

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
« Одговори #12958 на: 22 Февруари 2023, 00:08:52 am »
Вака. Пред 2-3 дена ме застанаа за алкохол, и покажа 0.7 а дозволено е 0.5 и океј си платив 100€. Е сега дали во секој случај се одзема возачката, или можам да поминам и без тоа? И дали сега морам да чекам цела година за покана за на суд, не може да се убрза процедурата ?! И што се дешава уствари, и за тоа треба да имам адвокат или си се среќавам со судијата и ми одредува забрана?! Воопшто не ми е јасно, ако не ве мрзи да ми објаснете :-X

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #12959 на: 22 Февруари 2023, 00:25:17 am »
Не пиј ако не моеш да поднесеш, да му ебу стопанката...

На кратко:
- МВР ќе одреди каква казна ти следува, праќа до суд
- Суд ти праќа покана дома
- Идеш на суд да видиш што ќе утврдат, дали 100% по барањето на МВР или можеби ќе ти намалат нешто

Реално, таа бројка е слаба, а ако ти е првпат - исто би требало да има некаква милост судијата.

Али види... што и да се случи, ич на кур да не ти е, судството во Македонија е поскапано и од политичарите,
така да, јас лично би удрил и некое мито ако треба... бемти државата, да тибем...
Ветер од северен правец.