Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 1873978 пати)

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4006
  • MadaFunker
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #11610 на: 12 Февруари 2021, 07:39:47 am »
Убав совет ти даде, само кај нас и судовите се скапани институции може повеќе и од меверето.
New blood of old school

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6488
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #11611 на: 12 Февруари 2021, 08:34:42 am »
Не се споредувам со други секако, тоест дека не треба да бидам казнета, макар и ете у мојов случај за + 1 км/ч., туку ми е чудно зашто никој ништо не ми спомна за одземање на возачка дозвола тогаш, туку прашаа само глоба или казнени поени.

Џандарот знаеше дека ќе ти ја одземат, само несакаше да ти кажи пошто ќе требаше и со тебе да се расправа, како со претходните 30 што веќе ги застанал. Тој се законски постапи, само шо те издупе, една кавга помалку, а и ти го направи филмот, уживај само поени ќе пишиме, и сите задоволни.

Во петокот бев да се сликам за нова лична карта, заради рок на траење на старата.
Симнав пријава/барање од страната на мвр, ја испечатив и пополнав, да не се маткам таму по шалтери. Рачно ја пополнав :)
Одам, влегувам за сликање, тетката ми вели:
- Од кај ти е пријавава?
- Ја симнав од страната на мвр...
- А не, стари се тие, друга треба да пополниш, имаш на шалтерите...
Ок си викам, нема поента да се расправам, ништо чудно да е во право, државно и ажурирање на нештата по интернет...

Пополнувам друга пријава, потполно иста, само што е испечатена на еден лист, а јас ја испечатив на два листа. Одам со другата пријава/барање што и да беше и објаснувам дека се исти.
- Не се исти!
- Во ред, баш ме интересира кај е разликата!
Ги проверува, потполно исти:
- Абе исти се овие...
- Исти се.
- Ами оти ние цело време ги враќаме луѓето со овие од интернет што му се, ги враќаме да пополнат од шалтер...
- Е оти де?

И така, ме сликна, ми кажа дека за 2 работни недели ќе е готова, ама не сум толку оптимист :)

Тоа е тој муабет,
ама ти пак на две ливчиња како не можеше да го вратиш листот назад за задната да ја испечатиш, така ќе поминеше напрво. Ти уште во папка да му го дадеше барањето, во спирали...

Да одржував веб на некоја банка, ќе ставев и меница за спуштање и ќе гледав како луѓето одеа со неа испечатена за кредити.

Колку за утеха, ќе ти биди готова за 2 недели, можи не на денот буквално ама до 20-тиот сигурно.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7067
« Одговори #11612 на: 12 Февруари 2021, 08:38:55 am »
Ако плаќате си картичка, никогаш не мора да го чувате сликот, на извод од сметка секогаш ќе го имате плаќањето.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3523
« Одговори #11613 на: 12 Февруари 2021, 09:27:05 am »
Понекогаш не ми е јасно како толку глупи луѓе во одредени моменти кога треба да ти го „начука“ е паметен, еве не знам...

Присутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5297
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #11614 на: 12 Февруари 2021, 09:47:22 am »
Од премногу доверба во институциите и луѓето кои работат таму, да смешно звучи ама на потсвесно ниво баш така сме воспитувани.

Затоа треба да се знаат важните делови од законите, во случајов тоа дека над 80км/ч ти зимаат возачка дозвола.
Никогаш нема да се расправам и селски да се понашам/провоцирам, но нема ни да потпишам дека сум возел 80 и некој ситен километар. На крај не сакаат ни тие да се влечат по судови, замисли од 1000 луѓе што ги казнил месецов само со 5-10% да мора да иде по судови.

Тоа кажано, изнад 80 никако возење низ град ниту па калкулации дека на ГПС е плус ~5-6. Прво пошто реално побрзо од тоа не е безбедно ни најдолгите делници без семафори, град е, секогаш има можност да истрча некој или ауто да направи нешто ретардирано. Второ пошто не се исплати, некогаш порано или подоцна мора да те упецаат и ќе останеш со месеци без возачка... Но да, ако не излагаш често навдор/внатре во Скопје, при влагање од аутопат лесно може да се опуштиш на влез да немаш осет со колку возиш. Се дешавало.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #11615 на: 12 Февруари 2021, 10:27:21 am »
@Lancerka  Тоа што е донесено како закон и членови за поени/парична казна + одземање е едноставно неминовно. Сите сакаме да исправаме криви дрини, ама полесно ќе си поминеш ако оставиш да поминат и да завршат сите работи. И чувај ја книшката, по не знам веќе кој пат, не си на чисто со карабинерите тука.

Мене повеќе ми пречи што не постои усогласеност т.е. координација помеѓу сите што се казнети. Зборувам за сите обични смртници туку, како тебе мене и остали клабери, не тие што возат 200+. Тебе ти стигнало покана за на суд, да одиш и да се појавиш таму, мене на месец и пол пред застарувањето на делото, исто како @Marakana ми стигна веќе изречена казна од 3 месеци. Банана држава, ни на суд се појавив ни ништо.

И и и многу важно за да не стигнеш на извршител - не го заборавај судскиот паушал на изреката што нормално треба да го платиш од свој џеб.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14048
« Одговори #11616 на: 12 Февруари 2021, 13:35:25 pm »
Во петокот бев да се сликам за нова лична карта, заради рок на траење на старата.
Симнав пријава/барање од страната на мвр, ја испечатив и пополнав, да не се маткам таму по шалтери. Рачно ја пополнав :)
Одам, влегувам за сликање, тетката ми вели:
- Од кај ти е пријавава?
- Ја симнав од страната на мвр...
- А не, стари се тие, друга треба да пополниш, имаш на шалтерите...
Ок си викам, нема поента да се расправам, ништо чудно да е во право, државно и ажурирање на нештата по интернет...

Пополнувам друга пријава, потполно иста, само што е испечатена на еден лист, а јас ја испечатив на два листа. Одам со другата пријава/барање што и да беше и објаснувам дека се исти.
- Не се исти!
- Во ред, баш ме интересира кај е разликата!
Ги проверува, потполно исти:
- Абе исти се овие...
- Исти се.
- Ами оти ние цело време ги враќаме луѓето со овие од интернет што му се, ги враќаме да пополнат од шалтер...
- Е оти де?

И така, ме сликна, ми кажа дека за 2 работни недели ќе е готова, ама не сум толку оптимист :)

Фак мај лаф.

Отсутен s1n1sa

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 454
« Одговори #11617 на: 12 Февруари 2021, 19:54:42 pm »
Од премногу доверба во институциите и луѓето кои работат таму, да смешно звучи ама на потсвесно ниво баш така сме воспитувани.

Затоа треба да се знаат важните делови од законите, во случајов тоа дека над 80км/ч ти зимаат возачка дозвола.
Никогаш нема да се расправам и селски да се понашам/провоцирам, но нема ни да потпишам дека сум возел 80 и некој ситен километар. На крај не сакаат ни тие да се влечат по судови, замисли од 1000 луѓе што ги казнил месецов само со 5-10% да мора да иде по судови.

Тоа кажано, изнад 80 никако возење низ град ниту па калкулации дека на ГПС е плус ~5-6. Прво пошто реално побрзо од тоа не е безбедно ни најдолгите делници без семафори, град е, секогаш има можност да истрча некој или ауто да направи нешто ретардирано. Второ пошто не се исплати, некогаш порано или подоцна мора да те упецаат и ќе останеш со месеци без возачка... Но да, ако не излагаш често навдор/внатре во Скопје, при влагање од аутопат лесно може да се опуштиш на влез да немаш осет со колку возиш. Се дешавало.
Со новите измени мислам дека повеќето прекршоци ќе се иде во оддел за прекршоци ако не сум нешто грешка
Hyundai Elantra 6th G

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #11618 на: 12 Февруари 2021, 20:02:36 pm »

Точно така. Затоа се држиме до најважните божји заповеди, до 30кмч над дозволеното. Односно до 50 на автопат. Амин.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5886
« Одговори #11619 на: 12 Февруари 2021, 20:35:48 pm »
Јас денес бев,викат само со термин.
Одма закажав за утре па ќе видам шо че напраам 😁

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk
Нишо не направив,не ми излегле уште документите за "Ц".
А и оваа госпожата ми вика уплати си за брза постапка оти че чекаш 2-3 месеца 😁

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11620 на: 12 Февруари 2021, 20:39:38 pm »
Знае ли некој нешто за плаќање на казна преку терминал кај самиот полицаец?

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #11621 на: 12 Февруари 2021, 20:46:02 pm »
Нели имаше 2-3 шо платиле,неколку поста погоре.
И камшик веќе ќе играе 😁

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11622 на: 12 Февруари 2021, 21:24:45 pm »
И камшик веќе ќе играе 😁

Ај цитирај кој рекол нешто, не наоѓам такви постови

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2208
« Одговори #11623 на: 12 Февруари 2021, 21:29:07 pm »
На колег денес му пристигна решение од извршител и блокирана сметка ми се чини за неплатени судски трошоци за платена казна од 2014 година.Казната е платена на рати колку што го сватив на платата му крателе,на тогашното решение за сума на плаќање е наведено дека нема судски трошоци.И за 1000ден трошоци сега треба да плати 6000ден.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #11624 на: 12 Февруари 2021, 21:31:10 pm »
И камшик веќе ќе играе 😁

Ај цитирај кој рекол нешто, не наоѓам такви постови
Те бе тагирале те 😁
Оваа успеав набрзина да најдам,знам имаше уште 1 член пишано.

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk