Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 2095946 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #10020 на: 20 Март 2019, 12:14:14 pm »
Па не смееш да имаш две возачки. Јас кога вадев латвиска ми ја земаа македонската ми рекоа ќе ја вратат назад во министерство по пошта.

Мислам дека можеш да ја земеш македонската назад. Мене во Швајцарија ми ја вратија и ми кажаа дека не е валидна само во Швајцарија.
Иначе како би возел кола на македонски таблици во Македонија.

Треба поточно да прашаш, но мислам дека можеш да ја задржиш, само не смееш да ја користиш таму кај што живееш.

Мене ми ја задржаа македонската кога земав германска.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
« Одговори #10021 на: 20 Март 2019, 12:17:31 pm »
Извадете нова македонска и завршена работа :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #10022 на: 20 Март 2019, 12:18:07 pm »
Ам шо че ми е? :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
« Одговори #10023 на: 20 Март 2019, 12:20:59 pm »
Јас имам кола у мк, па си ја користам македонската ко се возам таму. Ако немаш што да возиш у мк, ондак твој избор.
Само поентата ми е, неможе да ти забранат да ја користиш македонската дозвола надвор од земјата кај што имаш привремен престој.

Таму ти е невалидна, надвор од таа земја е валидна.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #10024 на: 20 Март 2019, 12:26:20 pm »
Абе да, ама па и другата ти е сегде валидна, така да, не знам зашто би му требале на човек две возачки дозволи.

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
« Одговори #10025 на: 20 Март 2019, 13:48:43 pm »
Ако треба да ти пишат казна у Македонија (еве за мобилен на пример), странска дозвола ти се одзема на лице место се додека не платиш казна. Каде ќе и стаиш поени на германската?

За мене е далеку покомфорно да си возам низ МК со Македонска дозвола него да изигравам странец со МК таблици. Али како и да е, и ти си у право, може да се преживее и без таа.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #10026 на: 20 Март 2019, 14:06:19 pm »
Ќе си платиш казна, или ќе пробаш да не те ухФатат :)

Ете на некој од колегите, го мереле у Грецка, му ја собрале дозволата таму, па ќе треба да бара чаре. Истиот метод се аплицира и у горенаведената ситуација.

Иначе да, секако дека е покомфорно, како што опиша погоре, ама ко што кажав, нас ни ги задржаа македонските дозволи кога вадевме германски. Појма неам што напраиле со нив, али ете, имам само една дозвола.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #10027 на: 20 Март 2019, 14:57:30 pm »
Ги урамиле за "дуго сеќање" ;D ќе завршат некогаш во некој музеј ;D

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #10028 на: 20 Март 2019, 18:29:51 pm »
@WorM
Ако те фатат дека ги поседуваш и двете возачки е тогаш мисли му ја... Иначе кој те лажел дека ја одземаат странската возачка на лице место додека не ја платиш казната? Можност за поени нема али ти си мк државјанин со адреса во мк...

@velestrumf
Тука ти е возачката.. не ги праќаат за мк Праќаат известување до мк дека е невалидна.

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
« Одговори #10029 на: 20 Март 2019, 22:00:16 pm »
Ако те фатат дека ги поседуваш и двете возачки е тогаш мисли му ја... Иначе кој те лажел дека ја одземаат странската возачка на лице место додека не ја платиш казната? Можност за поени нема али ти си мк државјанин со адреса во мк...

Кој да ме фати? Во Швајцарија си возам со Швајцарската, т.е секогаш ја покажувам Швајцарската кога сум со кола на Швајцарски таблици.
Кога си возам у МК кола на Македонски таблици, си ја покажувам Македонската. Исто и надвор од Швајцарија, ако рентам кола, си ја користам Македонската.

Поради тоа и што сум државјанин на Македонија, нема право Швајцарија да ми ја поништи возачката на глобално ниво. Кај нив да, невалидна е, ама надвор од тоа сосем е валидна.
Али може Германците тераат друга политика, пошто они и двојно државјанство не дозволуваат, така да..

Како и да е, поентата ми беше дека сосем валидно е да си извадите повторно Македонска дозвола и да си ја користите надвор од Германија. Доколку сакате, нормално

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #10030 на: 21 Март 2019, 18:04:16 pm »
Koga ja menuvav vozackata za Germanska dobiv A kategorija gratis.I germanija ne e toa sto  bese.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен kargh77

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 434
« Одговори #10031 на: 21 Март 2019, 21:46:04 pm »
Да прашам дали некој знае, иако можеби не е за тука прашањето:
Ме сопре вчера полиција, а на колата немам налепница од регистрација бидејќи менував шофершајбна, и ништо не ми спомнаа...
Од друга страна, пријател регистрираше кола пред некој ден и не му дадоа налепница, а и баш се загледувам деновиве, налепници од 2019та ги гледам само јануари...
Дали се укинати, или во Северна е работата?

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6001
« Одговори #10032 на: 21 Март 2019, 21:47:52 pm »
Јас никојпат не ги ни ставам.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #10033 на: 21 Март 2019, 22:03:01 pm »
@WorM
Германија ми ја одзема возачката од мојата држава затоа што сум повеќе од 6 месеци овде пријавен и се водам како пријавен за стално а не привремено. И издава возачка дозвола која е валидна во сите држави а не само на територија на Германија...

@MecheTo
Искуба гз ти со признавањево... Со модулите што напраи само ги слушаше или?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #10034 на: 21 Март 2019, 22:26:19 pm »
Нема веќе налепници. Јас регистрирав пред недела дена, нема налепници. Се заебав не прашав, али полицаецот на шалтер ми бапна печат, ми ги врати документите и ми рече „тоа е се господине“, фала пријатно.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.