Автор Тема: Перење возила  (Прочитано 748638 пати)

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7214
  • French diamond
Одг: Перење возила
« Одговори #75 на: 24 Јуни 2014, 20:10:23 pm »
Конечно по 1 месец со ќеф си ја исправ колата  :) Пред тоа беше користена за секакви намени и беше тиња

По 2 саати, 2 пати поголема доза од препорачаната на докторот Маркус и Last Touch си дојде на своето

Сликата е со max zoom и зато не е то то

п.с дворот е во фаза на изработка.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #76 на: 04 Јули 2014, 13:15:27 pm »
Јас обожавам сама да си го перам Лансерот ... бидејќи на крај кога ќе го изгланцам до најситен детал и ќе го светнам, разликата е огромна помеѓу домашното перење и перењето во автоперална.

Мојот процес на перење оди вака:
Прво никогаш не го перам директно на сонце, бидејќи премногу брзо се суши шампонот и водата на самиот автомобил, и веднаш се прават флеки кои што тешко се отстрануваат дури и со еленска кожа.
Значи ако има сонце, обавезно го перам под сенка.
А најчесто чекам да зајде сонцето, или пола саат - саат пред заоѓање, кога е послабо сонцето, тогаш почнувам со перењето.

Бидејќи немам вапче, пуштам најјак млаз од цревото и со прстот правам јак притисок на водата, и почнувајќи од кровот, па хаубата и гепекот, и на крај вратите.
Кај вратите најдоле, најмногу се задржувам, за да испадне калта доколку од поодамна не е перен (2 недели).

Потоа следува шампонирањето.
Користам шампон со восок и полир ефект од Ma-Fra - Polish Express, шампонот е фантастичен, огромна препорака.
Шампонот се раствара во вода, во сооднос од 10 - 20 ... јас лично го растварам во сооднос 20, односно 100 мл. Polish Express растварам во 2 л. вода, таа количина од 2 л. вода е таман колку што ми е потребно ... првиот пат пробав со 1 л. вода (така прочитав тука на форумов, некој користеше 1 л.) али тоа беше премала количина на вода.

Прво со сунгерот што е наменет за горните делови на автомобилот, ја поминувам хаубата, шофершајбната, кровот, спојлерот, задното стакло, гепекот, горниот дел на вратите, и на крај исто задниот браник до пола (горниот дел).
Потоа со цревото со мал млаз и сунгерот, ги поминувам тие делови кај што сум исшампонирала, бидејќи брзо се суши и лепи шампонот, и морам вака пола кола да ја исперам.
Потоа со сунгерот што е наменет за долните делови, го поминувам предниот браник, долниот дел од вратите, и долниот дел од задниот браник.
Потоа исто се повторува постапката на миењето со водата и сунгерот.

И на крај, кога ќе се заврши со перењето, веднаш се пребришува цела кола со Sonax еленска кожа.
Мора веднаш да се пребрише целата кола со еленска кожа, бидејќи кога ќе се исуши водата, се прават еден куп ситни флеки од исушените капки, и целата кола е како исшарана.
Со еден збор, џабе перењето, ако не ја пројдеш со еленска кожа.

Сето ова задоволство трае околу 2 часа ;D
Ако може слика да ставиш од шампонот и сунѓерите што ги користиш? :)

Отсутен Ma-Fra Macedonia

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 122
  • www.carwash.mk
    • Велмар Дооел Скопје
« Одговори #77 на: 05 Јули 2014, 12:59:02 pm »
Повели слика!
Detailing Store www.carwash.mk
Menzerna Macedonia www.menzerna.mk
Ma-Fra Macedonia www.mafra.mk 
https://www.facebook.com/mafra.macedonia

Присутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #78 на: 06 Јули 2014, 22:48:25 pm »
Го користам од Сонакс Ред Самер шампонот, ставам по 2 капачиња у кофата али многу брзо се суши откога ќе го нанесам. Чаре?

Во сенка перам, попладневно.

Истотака мислам дека не е многу јак, прљавото мора да го поминеш со сунѓер, ако само паднала сапуница (а не си рибал со сунѓер на местото), плрљавото не искача.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #79 на: 06 Јули 2014, 22:59:18 pm »

На 2:10 е советот кој ти треба :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #80 на: 17 Јули 2014, 22:43:49 pm »

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #81 на: 19 Јули 2014, 21:49:24 pm »
Како треба да изгледа едно комплетно перење  :)

Отсутен Lo17

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 229
« Одговори #82 на: 07 Август 2014, 17:19:25 pm »
Decki sto preporacuvae za cistenje na kozen volan i menjac? Slusnav deka ne bilo dobro da se upotrebuvaat sredstvata za sedista (e.g Mafra Charme). Mislam deka bi zavrsil rabota so Pulimax, ke mu steti na kozata?

Отсутен Ma-Fra Macedonia

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 122
  • www.carwash.mk
    • Велмар Дооел Скопје
« Одговори #83 на: 07 Август 2014, 17:33:04 pm »
Decki sto preporacuvae za cistenje na kozen volan i menjac? Slusnav deka ne bilo dobro da se upotrebuvaat sredstvata za sedista (e.g Mafra Charme). Mislam deka bi zavrsil rabota so Pulimax, ke mu steti na kozata?
Ne, Pulimaxot ke ja iscisti kozata perfektno, bez nikakvi oshtetuvanja
 Charme kolekcijata (Hydratic + Nutrien crema) se tretman za nega na kozata....

Detailing Store www.carwash.mk
Menzerna Macedonia www.menzerna.mk
Ma-Fra Macedonia www.mafra.mk 
https://www.facebook.com/mafra.macedonia

Отсутен Lo17

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 229
« Одговори #84 на: 07 Август 2014, 17:42:01 pm »
Ok, fala za brziot odgovor :)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #85 на: 07 Август 2014, 20:40:07 pm »
Kупив пиштол за перење кола од џамбо горе, има за ставање шампон и се подесува млазот и рачката, се приклучува на црево...

Малку скапичко околу 200ден.
Ми ја сменија чешмата не ми влага цревото, деновите треба да направам замена, едвај чекам да го испробам.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #86 на: 07 Август 2014, 21:17:06 pm »
Слика нешто ? тоа директно во чешма влага со црево или ?

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #87 на: 07 Август 2014, 21:33:20 pm »
Што е скапичко 200 денари, ај баш стави слика.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #88 на: 07 Август 2014, 23:57:14 pm »
Што е скапичко 200 денари, ај баш стави слика.

"скапичко" мислев  :)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве
Одг: Re: Одг: Перење возила
« Одговори #89 на: 08 Август 2014, 00:19:00 am »
Како треба да изгледа едно комплетно перење  :)
Negovoto kje sveti, a tie sto ke pominat po ulicata na koja sto otide cela voda kje bidat mrsnik. I kaj nas e ista situacija, se dodeka ne pocnat debelo da kaznuvaat za rasturanje voda po javni povrsini trotoari ulici i sl kolite kje ni bidat mrsnik