Автор Тема: Перење возила  (Прочитано 679629 пати)

Отсутен Panda993

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 100
Одг: Перење возила
« Одговори #3765 на: 09 Ноември 2024, 22:52:39 pm »
Не си го избришал добро вишокот, затоа имаш виножито ефект.

А тоа допринесува за трајноста.

Плус, прашање е пастата што си полирал со неа колку масла остава и дали добро си пребришал, за да врзе керамиката прописно.

Оптимално е керамика после полимеризација, да врзе керамиката на чист слој пластика.

Најтрајна опција по средување на фарови е фолија, дефинитивно.
Ako treba da se vadi folijata, kako se vadi? Dali ostava tragi?

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Се вади со загревање. Квалитетен PPF не остава трагови.

Кој става таква квалитетна PPF фолија?
И од каде ке знаеш каква фолија ти ставаат кога на сите ролните веќе им се отворени и наредени на некој ѕид.
Ниту пишува што фолија е ниту можеш да провериш.....единствено да му веруваш на дечкото што ги монтира фолиите дека некој квалитет се..... а кај нас у Македонија многу малку поштени и чесни луѓе останаа...
Така да прашање каква фолија ке добиеш.

Отсутен Dejan Gj

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 405
« Одговори #3766 на: 09 Ноември 2024, 23:17:35 pm »
Плати на фирма на сметка или со фискална, ќе бидеш раат и ке имаш за докажување

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1102
« Одговори #3767 на: 10 Ноември 2024, 00:09:23 am »
Не си го избришал добро вишокот, затоа имаш виножито ефект.

А тоа допринесува за трајноста.

Плус, прашање е пастата што си полирал со неа колку масла остава и дали добро си пребришал, за да врзе керамиката прописно.

Оптимално е керамика после полимеризација, да врзе керамиката на чист слој пластика.

Најтрајна опција по средување на фарови е фолија, дефинитивно.
Ako treba da se vadi folijata, kako se vadi? Dali ostava tragi?

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Се вади со загревање. Квалитетен PPF не остава трагови.

Кој става таква квалитетна PPF фолија?
И од каде ке знаеш каква фолија ти ставаат кога на сите ролните веќе им се отворени и наредени на некој ѕид.
Ниту пишува што фолија е ниту можеш да провериш.....единствено да му веруваш на дечкото што ги монтира фолиите дека некој квалитет се..... а кај нас у Македонија многу малку поштени и чесни луѓе останаа...
Така да прашање каква фолија ке добиеш.

Јас од https://www.instagram.com/carconnectmk добив писмена гаранција за PPF-от од MagnusPro.

Отсутен shelby

• Почетник
  • *
  • Пораки: 33
« Одговори #3768 на: 05 Декември 2024, 01:38:00 am »
Која „техника“ употребувате на самоуслужниве перални за ефикасно перење?

Јас идам со првите 2 минути / 50 ден. прскам со топла вода брзински па пена. Оставам да се накисне додека ги трљам гумите со четката.

Со наредните 2 минути / 50 ден. перам со топла вода па со осмоза. Повторувам уште еднаш ако е сеуште гнасна.

Некогаш пред перење прскам MultiX по праговите и кај што има залепени инсекти, кал, итн.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14052
« Одговори #3769 на: 05 Декември 2024, 06:36:38 am »
Зависи каде. На Окта имаат убава пена и доволно е само да ја напрскам на суво. 50 денари. Меѓувреме со четка тркалата.

После тоа топла вода зимно време, "осмоза" летно. 100че ставам за вода убаво сакам да ја поминам

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17562
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #3770 на: 05 Декември 2024, 08:36:48 am »
Зависи каде. На Окта имаат убава пена и доволно е само да ја напрскам на суво. 50 денари. Меѓувреме со четка тркалата.

После тоа топла вода зимно време, "осмоза" летно. 100че ставам за вода убаво сакам да ја поминам

И ја ова го правам, и ако перам со ракавица во случај на многу гнасотија, една тура пена прво, ја чекам да падне, па уште една тура пена пред да ставам ракавица на боја.

Отсутен shelby

• Почетник
  • *
  • Пораки: 33
« Одговори #3771 на: 05 Декември 2024, 12:48:59 pm »
Перам во ОКТА или кај алумина кога немам време. Кај вториве ако ја оставам пената подолго останува некаков слој на стаклата и обавезно треба крпа после.

Најголем проблем ми е што останува залепена кал или катран по праговите и полумесесците. Без да поминам со крпа не излегува.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5623
« Одговори #3772 на: 05 Декември 2024, 15:37:46 pm »
Јас ја валкам до максимум, и ја возам така кога и онака е гнаса времето, ако видам дека некоја недела со ред ќе е океј одам на па перална да ја исперат надворешно само бидејки нема ни еена самослужна со токав притисок што ќе турне све од гнасотии, после тоа само одржавам на самоуслужна за 50-100 денари, успат и ќе нанесам сонакс бсд набрзака.
Ако ја калосам пак, наредно добро време се повторува постапката.
Со овај принцип сум на минимум swirls и остали срања, жолтеење фарови, пустење бришачи итн.  Што повеќе перење повеќе гребаници нема бегање од тоа, особено по самоуслужни.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Fizzbuzz

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 64
« Одговори #3773 на: 07 Декември 2024, 15:14:33 pm »
Многу ми одговараше оваа самоуслужната перална кај ТЦЦ Плаза ама тотално ја усраа пената. Нема друг збор, тотално ја усраа. Сега тоа е патетичен изговор за пена.
Сеа треба да видам кај да ја перам или да ми ја исперат колата каде што најмалку ќе ја изгребат.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1102
« Одговори #3774 на: 07 Декември 2024, 22:08:45 pm »
Многу ми одговараше оваа самоуслужната перална кај ТЦЦ Плаза ама тотално ја усраа пената. Нема друг збор, тотално ја усраа. Сега тоа е патетичен изговор за пена.
Сеа треба да видам кај да ја перам или да ми ја исперат колата каде што најмалку ќе ја изгребат.

Секоја зима ја ебаваат.

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 281
  • Macedonia
« Одговори #3775 на: 07 Декември 2024, 22:34:03 pm »
Дечки освен ако не ви се брза да одите на друго место ептен нема поента да перите таму. Уште летото имав пишано дека е ужас во таа перална. Тоа што одат толку луѓе е само поради локацијата, не поради тоа што е добра... Работам во непосредна близина и сум имал прилика повеќе пати да перам и никогаш не сум бил задоволен и веќе раскрстив со неа. Spreading the awareness, а вие како сакате  ;D

Отсутен Fizzbuzz

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 64
« Одговори #3776 на: 08 Декември 2024, 08:45:50 am »
Дечки освен ако не ви се брза да одите на друго место ептен нема поента да перите таму. Уште летото имав пишано дека е ужас во таа перална. Тоа што одат толку луѓе е само поради локацијата, не поради тоа што е добра... Работам во непосредна близина и сум имал прилика повеќе пати да перам и никогаш не сум бил задоволен и веќе раскрстив со неа. Spreading the awareness, а вие како сакате  ;D
Да, не чини ама ептен ми е блиску. Ја перам колата навечер кога нема гужва и обично ја перам секој трет ден и супер ми е за оддржување.

Секоја зима ја ебаваат.
Класичен балкански бизнис потег, тешки идиоти се.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6635
« Одговори #3777 на: 08 Декември 2024, 11:31:10 am »
Малку е далеку, ама овдека на половина пат меѓу Горно и Долно Лисиче има добра перална. Кога идеш према Долно Лисиче, откако ќе ја поминеш Паци Петрол бензинската и на едно 500 метри понатаму од десна страна пишува Автоперална: https://maps.app.goo.gl/89PGHa8BSGgGSXx18

Посебен пиштол за вода, посебен за пена. Притисокот за вода е доста јак. Имаат и четки за секој бокс.
Со 100че може да се испере супер колата, а правосмукалката е бесплатна.

И често е гужва, се чека.

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 281
  • Macedonia
« Одговори #3778 на: 19 Декември 2024, 14:46:58 pm »
Во другата тема за „Што купивте или сакате да си купите за вашите автомобили“ никој не ми одговори, па ќе го поставам прашањето и тука.

Него, си купив полирка за црниот петок, чисто за да си играм и од време на време да ја користам за одржување. Сега ми останува убаво да се информирам како правилно да го изведам целиот процес, без да направам некоја грешка.

Во меѓувреме, до вас, detailer-и од форумот, какви препораки имате за деконтаминација и глинирање?

Не сум сигурен колкав избор има кај нас, но ако знаете, споделете некои предлози. Не мора да биде најскапото нешто на пазарот; ми треба нешто со добар однос цена-квалитет, чисто за мерак. Бидејќи освен 1-2 коли што ќе ги средам за лична употреба, не планирам ништо повеќе, па не би сакал да ми седат производите бескорисно во подрумот.

+ дајте ми предлог за крпи за сушење, ама со поголема димензија

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 441
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #3779 на: 19 Декември 2024, 15:26:04 pm »
Во другата тема за „Што купивте или сакате да си купите за вашите автомобили“ никој не ми одговори, па ќе го поставам прашањето и тука.

Него, си купив полирка за црниот петок, чисто за да си играм и од време на време да ја користам за одржување. Сега ми останува убаво да се информирам како правилно да го изведам целиот процес, без да направам некоја грешка.

Во меѓувреме, до вас, detailer-и од форумот, какви препораки имате за деконтаминација и глинирање?

Не сум сигурен колкав избор има кај нас, но ако знаете, споделете некои предлози. Не мора да биде најскапото нешто на пазарот; ми треба нешто со добар однос цена-квалитет, чисто за мерак. Бидејќи освен 1-2 коли што ќе ги средам за лична употреба, не планирам ништо повеќе, па не би сакал да ми седат производите бескорисно во подрумот.

+ дајте ми предлог за крпи за сушење, ама со поголема димензија

Немам искуство со деконтаминација и глинирање, ама за крпи за сушење сум ги пробал MaFra Super Dryer, Gyeon Q2M Silk Dryer и CarPro DHydrate. Апсолутен фаворит ми е CarPro Dhydrate, иако би сакал да ја пробам и Bold варијантата.

https://www.autopro.mk/detali-za-proizvod/2158/dhydrate/