Автор Тема: Перење возила  (Прочитано 749151 пати)

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1997
Одг: Перење возила
« Одговори #3660 на: 14 Април 2024, 22:06:20 pm »
Концентративе од хемииве што се раствараат ги разредувате со обична вода или дестилирана?

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #3661 на: 15 Април 2024, 14:50:20 pm »
Имаме ли форумџија што чисти гарнитури, или препорака за човек за хемиско на гарнитури.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #3662 на: 15 Април 2024, 15:11:38 pm »
Normalno maestro @Diesel one man show 😁

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
« Одговори #3663 на: 15 Април 2024, 20:05:35 pm »
Концентративе од хемииве што се раствараат ги разредувате со обична вода или дестилирана?

Зависи.

Ако е за ентериер - дестилирана.

За екстериер - чешмовача.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1997
« Одговори #3664 на: 29 Април 2024, 10:14:00 am »
Ја само едно ќе кажам на @Diesel и @dame се што рекле да детајлинг треба да им се верува
Ефектот што толку време го сакав за надворешните пластики и внатрешноста конечно го постигнав со магичниот перл од @Dejan Gj за секој денар вреди хемијата башка што искача многу дека се разредува
слики неколку на линкот: https://imgur.com/a/G49XDcH

пс. само совет за нанесување внатре прскате и со микро бришете или на апликатор (прскав и со микро нанесував али малце имав тепање за изедначување на изглед)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6150
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3665 на: 12 Јуни 2024, 11:55:50 am »
Со што може да се извади overspray (така личи) од шофершајбна?

Отсутен avocado

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 115
Перење возила
« Одговори #3666 на: 12 Јуни 2024, 11:57:19 am »
Со што може да се извади overspray (така личи) од шофершајбна?
Nitro probaj, bezin, ako ne so glina

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
« Одговори #3667 на: 12 Јуни 2024, 12:57:06 pm »
Со бензин или со разреѓивач. Доколку не успееш со тоа, со жилет пробај. Само внимателно да не оставиш рисеви.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6150
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3668 на: 17 Јуни 2024, 11:26:51 am »
Испрана на Gala Wash со 4 жетони (не чини осмозата и сака пребришување).

Отсутен Ogi

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
« Одговори #3669 на: 23 Јуни 2024, 22:59:44 pm »
Здраво дечки, апла сум нов у причава, купено ново возило од салон пред точно две недели, Skoda Scala темно сива металик боја, па прочитав горе доле колку што можев низ темава со цел да се запознаам за начинот на квалитетно перење на возила и во моментов перам на следниов начин.
1. Го прскам возилото на самоуслужна со вода
2. Прскам со Активна пена Sonax Profiline со рачен распрскувач од 2литри, па по 1мин плакнам
3. Перам со две кофи, две бушави ракавици мф (една за горна половина, една за долна половина), со жолтиот шампон Sonax wash and wax
4. Па пак плакнам со вода и ја собирам водата со голема мф, па со неколку помали пребришувам детално.
5. Внатре само со влажна мф.

Сега за сега толку, купив TW carnauba течен восок ама се уште не сум го користел и се мислам дали воопшто ќе го користам, читајќи низ групава се мислам што плус да користам на крај од перењето како заштита, нешто од следниве препарати размислував:
1. Turtle Wax Hybrid Solutions Ceramic Spray Coating
2. Q²M WET COAT
3. Sonax BSD

Ако може некој поискусен да ми каже како за почетник што од ова би било наједноставно и најдобро за нанесување на скроз ново возило. Цената на продуктите не ми игра улога.

Исто така ако имате совет и забелешка за начинот на перење до сега што го практикувам, би ви бил благодарен за да се корегирам со време. Немам двор, немам сопствено место за перење, користам самоуслужна перална рано наутро кога нема гужва и планирам само нивна вода да користам, како и до сега.

Секој совет би ми бил добредојден.

Поздрав
« Последно менување: 23 Јуни 2024, 23:12:02 pm Ogi »

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2166
Перење возила
« Одговори #3670 на: 23 Јуни 2024, 23:22:30 pm »
Добар ти е делот за перењето. После перење Sonax Spray and Seal на мокра кола и уште еден вап со осмоза и гајле немаш.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 529
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #3671 на: 24 Јуни 2024, 10:09:06 am »
Си ја фатил работата како шо е ред, со време. Јас би препорачал евентуално за внатре Gyeon Interior Detailer или CarPro InnerQD наместо влажна крпа, макар шо и не мораш ако ја држиш колата генерално чиста. Ако имаш кожни елементи (волан, седишта, делови од табла), би ти препорачал да си набавиш за нив средства за чистење и одржување, и една четка за кожа. Подолго ќе останат матирани.

За надвор, немам искуство со Sonax, ама можам да го препорачам Gyeon WetCoat, прскаш на чиста, влажна кола, плакниш и то е то, неколку месеци си таман. Исто, средство/четка за бандажи? За средство имам пробано свашта, MaFra FallOut Remover би била ефтина добра варијанта, Sonax Beast би била скапа, малку подобра варијанта. За четка барај нешто меко, ако не ти е проблем буџет имаше од Gyeon една, јас ја користам подолго време и е феноменална.

Патем, ти љубоморам шо имаш перална кај шо не ти прает проблем да работиш со твоја пена, шампон и кофи. Во Охрид на единствената пристојна самоуслужна е забрането, едвај се убедувам за средство за бандажи.

Отсутен Ogi

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
« Одговори #3672 на: 24 Јуни 2024, 12:33:34 pm »
Си ја фатил работата како шо е ред, со време. Јас би препорачал евентуално за внатре Gyeon Interior Detailer или CarPro InnerQD наместо влажна крпа, макар шо и не мораш ако ја држиш колата генерално чиста. Ако имаш кожни елементи (волан, седишта, делови од табла), би ти препорачал да си набавиш за нив средства за чистење и одржување, и една четка за кожа. Подолго ќе останат матирани.

За надвор, немам искуство со Sonax, ама можам да го препорачам Gyeon WetCoat, прскаш на чиста, влажна кола, плакниш и то е то, неколку месеци си таман. Исто, средство/четка за бандажи? За средство имам пробано свашта, MaFra FallOut Remover би била ефтина добра варијанта, Sonax Beast би била скапа, малку подобра варијанта. За четка барај нешто меко, ако не ти е проблем буџет имаше од Gyeon една, јас ја користам подолго време и е феноменална.

Патем, ти љубоморам шо имаш перална кај шо не ти прает проблем да работиш со твоја пена, шампон и кофи. Во Охрид на единствената пристојна самоуслужна е забрането, едвај се убедувам за средство за бандажи.

Ти благодарам за одговорот, имам кожен волан и рачката од менувачот, значи за нив да земам башка средство пошто во моментов се мат и се одлични на допир, не би сакал да станат како велигденски јајца. Друго кожно у колата немам. За ентериер се мислам за TW Ceramic + Graphene Inside Job.

Алу бандажи немам, здравје следна година ќе земам така да тогаш ќе му ја мислам за четки и средства за бандажи.

Во перални и во Скопје знаат да промрчат, ама реално сабајле у 6 часот нема кој да мрчи  ;D а вчера баш се вратив од Охрид бев 10-тина дена на одмор, 2 пати си перев со сопствени средства сабајле околу 7.30-8ч во самоуслужните што ви се двете пред Зоби Пекарата никој немаше нешто да дојде и да ми каже. (иако морам да кажам дека пералните се крш, али за шмрк со вода ми беа доволни). 

Иначе и мене најмногу од reviews на интернет ме влече Gyeon WetCoat или пак TW hybrid solution ceramic spray coat, искрено најмногу ме плаши после нанесување да не ми остави на новата боја како линии или точки од несоодветно нанесување.

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 898
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #3673 на: 24 Јуни 2024, 13:00:10 pm »
Со здравје новото возило. :) Добар ти е планот за перење.

Имаш налепници и капачиња за раткапните во Автолидер. За бандажи, ако не гледаш оригинални или половни, имаше некои реплики на ФБ: https://www.facebook.com/TyreOutletSkopje/posts/pfbid0jSYEFYxXivatm1aZvN2TpeweP3PzZ5xDeCFWaokCk9cjpLJkPu6hPEvfXqjEqA9yl

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 529
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #3674 на: 24 Јуни 2024, 13:11:38 pm »

Во перални и во Скопје знаат да промрчат, ама реално сабајле у 6 часот нема кој да мрчи  ;D а вчера баш се вратив од Охрид бев 10-тина дена на одмор, 2 пати си перев со сопствени средства сабајле околу 7.30-8ч во самоуслужните што ви се двете пред Зоби Пекарата никој немаше нешто да дојде и да ми каже. (иако морам да кажам дека пералните се крш, али за шмрк со вода ми беа доволни). 

Иначе и мене најмногу од reviews на интернет ме влече Gyeon WetCoat или пак TW hybrid solution ceramic spray coat, искрено најмногу ме плаши после нанесување да не ми остави на новата боја како линии или точки од несоодветно нанесување.

Тие две перални се ужас, слаб притисок, лоша пена, катастрофа се. Наредно кога ќе си во Охрид, пробај ја Жад на Железничка, повели локација. Поскапа е малку, ама драстична разлика со се друго локално.

https://maps.app.goo.gl/uC6tQsrUeJeRFPuFA

Инаку со TurtleWax немам искуство, ама со WetCoat сум немал проблеми досега, а и ептен е тешко да го нанесиш несоодветно :)