Автор Тема: Како се купува кола од странство?  (Прочитано 18531 пати)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
Одг: Како се купува кола од странство?
« Одговори #30 на: 29 Декември 2015, 16:34:51 pm »
Нема врска годиштето, еуро 2 си е еуро 2 :)

Освен ако не се прави некоја ујдурма, не сум упатен до толку.

Неофицијално, ујдурмата е ако е иселеник-повратник и може да добие дозвола од Метерологија да го пушти возилото во сообраќај иако не исполнува еуро 3/еуро 4. Не сум пробувал на свој грб, не знам.

Иначе, и еуро2 кола се увезува. Но не можеш да ја регистрираш/пуштиш во сообраќај. :)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #31 на: 29 Декември 2015, 16:38:27 pm »
Сакам да увезам кола од Италија. Читав нешто за цол табли ова она, на камион ќе ја качиме ќе ја донесеме, не е тоа проблем. Прашањето ми е , каде да прашам колку што како давачки кај нас ? Под услов да има еур1, царина е 1% само, тоа знам. Ме интересира колку ќе ми ја проценат колата, и на тоа како ги одредуваат давачките. Schwake не работи, не ми отвара ???

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #32 на: 29 Декември 2015, 16:43:37 pm »
.....

Ако е БМВ дизел, не го носи од Италија. Комбинацијата на предолг сервисен интервал со италијанцитее многу лоша комбинација. Е сега, 100% ќе нема корозија. Ако сакаш, ќе ти постирам слики на отворен мотор од италијанки/бмв да се увериш.

За проценка на давачки и повикај пријател, јави му се на Ахтунг/Дихтунг, тој е сврзан со сегашнава галантерија/гарнитура. Обично се излегува околу 25-30% од цената која ја имаш платено. Отвори тука и провери
http://www.dat.de/online-services/service-fuer-verbraucher/gebrauchtfahrzeugwerte.html

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #33 на: 29 Декември 2015, 18:10:20 pm »
Прво на тој со еур2 што прашува погоре да му кажам дека ако сака и еур0 ќе му помине со 500 еур награда на одредено лице. Спенсер итаљански цол нема така да само камион ти е во игра или некој наш итаљан да си дојде со неа па да ги земе таблите и ги одјави, за ова другово пиши на фб па ќе ти кажам што и колку одприлика.

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 525
« Одговори #34 на: 29 Декември 2015, 18:22:52 pm »
^ Во контекст на второво сценарио, и да доаѓа некој наш ваму, па после да ја одјави кога ке се врати, мора да плати 500 евра превод ( Или колку и да кошташе )  + осигурување ?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #35 на: 29 Декември 2015, 19:28:05 pm »
Има неколку примери за преправање кола од ЕУРО 2 во ЕУРО 3.

Веќе беше спомнат муабетот за Mercedes E300 TD ако не се кажам.

Со дизни од понов Мерцедес (320 CDI?) колата задоволува ЕУРО 3.

Е сеа мајмуните имаат финта. Носиш со тебе комплет дизни и викаш „Жими мајка ќе ги сменам“ :) и поминуваш.

Се е во рамки на шпекулација :D шо би рекле аналитичарите.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #36 на: 29 Декември 2015, 19:55:50 pm »
Мислам дека треба некој папир да приложиш дека е Еуро3 колата. Тиф, ЦОЦ или слично. „Жими мајка“ и мењање делови за да задоволи повисок стандард, речиси сигурен сум дека не се во игра, освен со ЕуроЌеш џокер.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #37 на: 29 Декември 2015, 21:05:41 pm »
Прво на тој со еур2 што прашува погоре да му кажам дека ако сака и еур0 ќе му помине со 500 еур награда на одредено лице. Спенсер итаљански цол нема така да само камион ти е во игра или некој наш итаљан да си дојде со неа па да ги земе таблите и ги одјави, за ова другово пиши на фб па ќе ти кажам што и колку одприлика.

Ете имало ујдурма, само треба да го знаеш човекот :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #38 на: 29 Декември 2015, 21:24:20 pm »
Има неколку примери за преправање кола од ЕУРО 2 во ЕУРО 3.

Веќе беше спомнат муабетот за Mercedes E300 TD ако не се кажам.

Со дизни од понов Мерцедес (320 CDI?) колата задоволува ЕУРО 3.

Е сеа мајмуните имаат финта. Носиш со тебе комплет дизни и викаш „Жими мајка ќе ги сменам“ :) и поминуваш.

Се е во рамки на шпекулација :D шо би рекле аналитичарите.

Некој со 2 грама памет ако се најде таму и и бара цр пумпа раил ецу итн итн за дизните од цди :).

Отсутен Стефан

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
« Одговори #39 на: 29 Декември 2015, 23:04:28 pm »
Има некоја врска ако колата е на пример од Србија, или од европска држава? Може ли да се увезе тука како еуро2, па после да се извади А тест за еуро3 и да може да се регистрира?

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #40 на: 30 Декември 2015, 14:36:41 pm »
Колата МОРА да поседува ТИФ, ТУВ ( сите различито го изговараат ) за ЕУР3 или ЕУР4 стандард.
Ако го немаш документот ти го вадат АМСМ, дури мислам дека и на царина проверуваат дали ги задоволува колата стандардите.

Преправки од ЕУР2 во ЕУР3 или обратно мислам дека не може.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #41 на: 30 Декември 2015, 14:42:36 pm »
Колата МОРА да поседува ТИФ, ТУВ ( сите различито го изговараат ) за ЕУР3 или ЕУР4 стандард.
Ако го немаш документот ти го вадат АМСМ, дури мислам дека и на царина проверуваат дали ги задоволува колата стандардите.

Преправки од ЕУР2 во ЕУР3 или обратно мислам дека не може.

Зошто да не може од еуро 2 во еуро 3. Да речеме кај бмв е46 од 1998ма до септември 1999та задоволуваат ЕУро 2 стандарди. Колите произведени од октомври 1999та задоволуваат еуро 3.
Самите стандарди се дефинираат само со софтверска калибрација.

И сега како ќе постапи државата/фирмата која извршува хомологација? Кога програмирање на е46ка за задоволување различни еколошки стандарди трае 20 минути?
Или зошто царина ја интересира дали колата задоволува некакви стандарди, кога тие не се орган кој дава дозвола за пуштање во сообраќај на одредено возило?

Затоа сум склон да верувам на Ахтунг, дека со “подмачкување“ може да се увезе кола која и не задоволува еуро 3 стандарди. Затоа што постојат вакви работи што ги опишав погоре.

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #42 на: 30 Декември 2015, 14:50:35 pm »
Ако царина не ја интересира колата која задоволува стандарди, зошто тогаш постои закон кој вели дека не смее да се увезува кола која на ги задоволува ЕУР4 стандардите и кој го контролира увозот на таква роба ако не царина ?
Царина е единствен орган кој дава амин за увоз на кола.
Или плати ти царина и ДДВ па после ќе ти кажат на регистрација дека не можеш да ја возиш во државава ?

Си правел софтверска калибрација пред да ја оставиш на царински склад или пред да ја однесеш на хомологација и да се убедуваш со тие таму дека е „средувана“ за ЕУР3 ?

А тоа дека е башибозук држава и закони, без преседан е тоа.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #43 на: 30 Декември 2015, 14:53:18 pm »
Све што внесеш мора да се царини и тоа царината не ја интересира. Друга институција кажува дали исполнуваш услови за следен чекор - регистрација.

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #44 на: 30 Декември 2015, 14:57:03 pm »
Затоа се`смрди во државава, плаќаш ДДВ и еко такса за увоз на кола, па после тоа друга институција ти вика „А не, ова не можеш да го регистрираш“.
Царина треба на сам увоз да ја избрка процедурата за да не ти ги земе бадијала парите за ДДВ и еко такса и одма да ти каже дека не исполнуваш услови за увоз.

Али ко све кај нас, дај ги ти парите .. па после чукај си ја главата.