Автор Тема: Како се купува кола од странство?  (Прочитано 18564 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44365
  • Il Moderatore
Одг: Како се купува кола од странство?
« Одговори #15 на: 15 Декември 2015, 10:50:05 am »
Од Италија само шлепер ти се исплати (или ако имаш Бугарски пасош прават нешто за на пасош да ти ја пишат колата)- за ова само сум слушнал, а од Србија јас кога прашав е многу поскапо него ли од било која земја од ЕУ, дека за Србија не важат олеснувањата за данок и царинење за возила со ЕУР 1 документација

Даночни олеснувања нема ни за со ЕУР 1 документација, единствено царина спасуваш 5%. Јас бидејќи ја земав од приватњак мојата кола од Германија, немав Еур 1, па си ги платив тие 5%.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bauer

• Редовен
  • Пораки: 1223
Одг:
« Одговори #16 на: 20 Декември 2015, 09:40:29 am »
А како се вади еур1? Зашто не може од приватно лице еур1?

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #17 на: 20 Декември 2015, 11:04:52 am »
Може еур1 и од приватно лице. Тоа како оди во шпедиција да се праша најдобро

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #18 на: 20 Декември 2015, 11:14:04 am »
Точно е, може, кај мене не беше лесно изводливо, и повеќе ќе ме чинеше од  5% царина за колата. Ќе требаше да останам уште некоку денови во Германија, да чекам кај дилерите за Алфа да пратат од централата од Минхен, а овие да добијат од Милано документ.
Ако земаш германска кола (за други европски не би знаел исто така како оди процедурата), тогаш е многу полесно, и може за ден/два да се заврши работа. Така ми кажаа мене во шпедицијата кај што прашав, а во таа шпедиција ме пратија од извозна царинска служба во Хамбург.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #19 на: 20 Декември 2015, 11:27:44 am »
Znam deka nekoi minat i so izjava za eur 1. Jas golfot koga go kupuvav znaev sto treba da se napravi ama imam izumeno sega. Jas ne izvadiv zatoa sto od koga kolata veke bese platena vidov deka e made in mexico

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #20 на: 20 Декември 2015, 11:34:42 am »
Имаше некоја финта со вредноста, ако е помала вредноста и со изјава се поминува, ако е поголема вредноста на колата, мора да имаш ЕУР.1.. ама не сум сигурен, не ме држете за збор...

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #21 на: 20 Декември 2015, 12:21:55 pm »
Откако ги земеш црвените цолл таблици, одиш во официјален дилер, за да ти издадат потврда дека е од ЕУ. Обично некои газди кога ја купуваат самата кола, си ја чуваат потврдата (во случајот кај мене со БМВ-то, ми ја дадоа потврдата кога го купив).

Со таа потврда одиш во локалната царинска служба и потполнуваш молба да ти издадат ЕУР.1 сертификат. Чини околу 70ина евра (ако добро се сеќавам) и се чека еден работен ден (значи не го издаваат одма).
Изгледа вака:

Кога го купував Мондеото 2011та таа потврда ја немаше. Кога го купував претходното БМВ имав документ за хомологација (ама словенечки). Кога ќе го продавам БМВ-то (кај и да е следната година) ако го купи некој за извоз, ќе средиме работа по брза постапка.  ;D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #22 на: 20 Декември 2015, 12:24:40 pm »
Воедно, приложете го првиот документ при хомологација, драстично ја скратува и поефтинува постапката кај нас.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #23 на: 20 Декември 2015, 12:57:57 pm »
Znam deka nekoi minat i so izjava za eur 1. Jas golfot koga go kupuvav znaev sto treba da se napravi ama imam izumeno sega. Jas ne izvadiv zatoa sto od koga kolata veke bese platena vidov deka e made in mexico

Само со изјава за еур1 може до (мислам) 6000 (+-1000) евра. Што возат камиониве, до таа сума- проаѓаат со изјава само. Над тоа си треба ЕУР1.

Отсутен onedeaf

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 64
« Одговори #24 на: 20 Декември 2015, 17:15:45 pm »
Со вредноста на возилото колку што знам е до 1.000.000.оо (милион) денари. За возило купено од приватно (физичко) лице, не од салон мислам дека бараа и согласност за регистрирање од продавачот за да може да помине на хомологација кај нас. Без согласноста не можело да помине хомологација, а без тоа неможе на технички преглед. (за согласноста не сум сигурен. информацијата ми е од еден прекупец кај кого гледав возило па ми рече дека му чека за хомологација дека не му обезбедиле согласност за регистрирање од италијанецот)

Отсутен Стефан

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
« Одговори #25 на: 29 Декември 2015, 12:10:57 pm »
Можно ли е некако да се увезе кола постара од 15 години, поточно 1999 година и Euro2 мотор?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #26 на: 29 Декември 2015, 12:14:41 pm »
Мислам дека веќе не. Мислам дека ЕУРО4 е минимумот сега.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #27 на: 29 Декември 2015, 12:17:10 pm »
Сеуште е Euro 3. Викаа до 1-ви јули 2015 ќе биде Euro 3, ама (нормално, пред избори) го продолжија рокот.

Euro 2 не можи од 01.01.2015, значи речиси цела година.

Отсутен Стефан

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
« Одговори #28 на: 29 Декември 2015, 12:37:46 pm »
Не може да помине како Euro3 дека е 1999?

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #29 на: 29 Декември 2015, 15:59:51 pm »
Нема врска годиштето, еуро 2 си е еуро 2 :)

Освен ако не се прави некоја ујдурма, не сум упатен до толку.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.