Оваа идеја за која ќе напишам подолу ја имам во главата многу долго време, еднаш пробав нешто да направам во врска со ова на еден друг форум, но не наидов на подршка. Идејата е можеби уште пред да почнам да возам трки, но за жал никогаш не успеав да ја реализирам, се надевам дека со ваша помош би можеле колку толку нешто заеднички да придонесеме, ако не во брзо време барем еден ден да им текне дека и ние постоиме...
Еве што напишав таму (на АККНК Форумот) додека бев страшно изреволтиран и изнервиран:
„Imam edna idea sto me maci vekje podolgo vreme i dolgo razmisluvav dali toa vaka javno da go iskazam ili sam da probam da napravam nesto vo vrska so toa, no...
Ideata mi e da se sobereme site na forumov i nasi drugari, prijateli, rodnini i ostanati zaljubenici vo moto sportovite i da gi preplavuvame sandacinjata na visoki vladini fukcioneri i gradonacalnici so elektronski poraki, da ni napravat edna staza i za prv pat da imam za kogo da glasam na slednite izbori. Gledam deka ovaa vlada ima zelba da razmisluva za sportot, za prv pat ke se izgradi karting pateka vo sopstvenost na AMS so drzavni pari. Pa vredi da se obideme i za nesto pogolemo, ako ne ovaa godina togas mozebi narednata.
Elektronskite poraki spored mene bi trebalo da pristignuvaat do slednive subjekti: pretsedatel na RM, vlada na RM, AMS i gredonacalnik na grad Skopje, sekoja nedela od 12:00-13:00PM. Toa znaci deka sekoj ponedelnik koga mozokot im e svez i odmoren ke ima za sto da razmisluvaat vednas stom ke pristignat na rabotnoto mesto. Pravno ne smeat da ne baniraat odnosno isklucat od toj javen servis, se sto moze e da se nerviraat i na kraj da recat deka pa i edno 2.000.000E i ne se taka mnogu pari. Mozebi sevo ova ke trae godini meseci, no imame FB, MSN, Skype i ostanati nacini na komunikacija ke go sirime ova po javnosta i se nadevam deka eden den i nivniot EXCHANGE server ke pocne poleka da se zadusuva i ke mora ne islusaat. Najverojatno?!
Ova e nesto sto najmalku gi boli site, sedime doma i sekoja nedela samo pravime eden FORWARD, kako sto najcesto im pravite na onie glupavi poraki sto vikaat ako ne ja prepratis ke zivees vo pekolot, ako sakate taka ke pisame i vo ovoj mail, samo za da go prepratite. Samo dokolku znaat kolku ne ima ke uspee ovaa inicijativa, koga mozea da uspeat skejterite i blejderite pred nekolku godini, a se mnogu pomalku od nas i drzavata nema skoro nikakva korist od tie skejtparkovi, zosto da ne mozeme i nie, koga od edna vakva staza moze dopolnitelno da se polni budzetot na gradot i koga togas da si gi vratat parite koi gi vlozile, barem del ako ne site. ( sepak treba da se odrzuva, neli )
Ako ne se najde nekoj pravno i izdrzano da go napise ova, no ako ima zainteresiranost od ostanatite jas ke se nafatam i ke napisam edno kratko baranje koe vie otkako ke go poglednete i odobrite mozeme da pocneme da go distribuirame po mailovi, forumi, FB i slicno.
Koj e za neka digne raka!
Pozdrav, i se nadevam ke ja podrzite ovaa inicijativa vo golem broj zatoa sto i taka e leto, a vam vi e dosadno doma pokraj televizorot celo vreme i mozete da kliknete eden forward barem vo nedela.
“Е сега ова некогаш беше така, го ставив колку да се долови поентата, после тоа, пред изборите направив мал update, еве го и него:
„Povtorno jas se vrativ na starata idea, no ovoj pat so malo olesnuvanje, namesto da gi molime da ni odgovorat, pogolemive politicki partii se ponudija samite da ni odgovorat na nasite prasanja, a duri i da im predlozime nekoj korisen proekt... Epa ete ni sansa nesto da se sluci, se sto treba e da postavime edno ubavo skockano prasanje, a potoa samo da udrime po nekoj like od kaj site sto gi znaeme i ne poddrzuvaat vo ideata. Sega vo predizborieto jas sum malku zafaten i sekoj den, pa i vikendi, rabotno sum od 09-22 navecer i nemam vreme skoro za nisto. Nekoj sto e posloboden go zamoluvam da smisli edno kratko prasanje za koe nie kako avtomobilisti sme zaiteresirani barem za edno pismeno vetuvanje kako odgovor. Nisto ne ne kosta povekje od 2-3min. da probame, uste imam nadez deka moze nesto da dobieme, a vo sprotivno nisto ne sme izgubile! So zaednicki sili do celta! :twisted:
Eve nekolku linkovi kako moze da go storime toa:
Prasaj go NikolaPredlozi proekt - VMRO-DPMNEPrasanja do ministri i oficijalen forum na VMRO-DPMNEPrasaj ja RadmilaOficialen forum na SDSM(i ve molam bez partiski muabeti, gi stitime samo nasite interesi strogo)
“и повторно долго затишје за вчера пријатно да ме изненади еден цлен на форумот под името „Zharko“ со тоа што го смислил и пратил следново:
„Голем процент на млади возачи својата желба за брзо возење ја задоволуваат низ градските улици притоа загрозувајќи си ги своите како и животите на останатите учесници во сообраќајот и кршејки ги повеќето од законите за сообраќај.
Една од причините за тоа е бидејќи на тие млади луѓе едноставно не им е овозможено да си ги задоволат тие свои желби за брзо возење на легален начин.
Горенаведеното како главна причина ме наведе да го дадам овој предлог за изградба на една современа тркачка патека на која што покрај регуларни трки би била отворена за секој кој би сакал да вози брзо а притоа да не крши ниеден закон.
Главни цели на овој проект би биле:
1. Намалување на сообраќајните незгоди причинети од брзо и несовесно возење.
2. Развој во авто-мото спортот во Македонија.
3. Остварување на приход од котизации за тркачки настани како и од продажба на карти за користење на патеката.
Благодарам за одвоеното време.
“Текстот е пратен на следниов линк:
http://vmro-dpmne.org.mk/index.php?option=com_jforms&view=form&id=3Се надевам дека ќе одвоите сите по малку од вашето драгоцено време и заеднички ќе го дополниме текстот, правниците ќе го проверат (да не има за нешто да го јадеме) и после сите заедно барем по еднаш ќе го испратиме до некој од горе наведените линкови, весници, телевизии и слично па се надевам дека некој некогаш ќе слушне и за нас...
Секакви разумни дополнувања и размислувања се добредојдени! Ќе ве замолам само без труење на темата...
Спортски поздрав,
Филип4о!