Автор Тема: Сакам вистинска патека за ТРКИ!  (Прочитано 17989 пати)

Отсутен Bad-Gamer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 430
  • Тркач! Брм брм!
    • Официјален сајт на АКК „Никола Карев“ - Скопје
Сакам вистинска патека за ТРКИ!
« на: 17 Август 2011, 19:35:52 pm »
Оваа идеја за која ќе напишам подолу ја имам во главата многу долго време, еднаш пробав нешто да направам во врска со ова на еден друг форум, но не наидов на подршка. Идејата е можеби уште пред да почнам да возам трки, но за жал никогаш не успеав да ја реализирам, се надевам дека со ваша помош би можеле колку толку нешто заеднички да придонесеме, ако не во брзо време барем еден ден да им текне дека и ние постоиме...

Еве што напишав таму (на АККНК Форумот) додека бев страшно изреволтиран и изнервиран:

Imam edna idea sto me maci vekje podolgo vreme i dolgo razmisluvav dali toa vaka javno da go iskazam ili sam da probam da napravam nesto vo vrska so toa, no...

Ideata mi e da se sobereme site na forumov i nasi drugari, prijateli, rodnini i ostanati zaljubenici vo moto sportovite i da gi preplavuvame sandacinjata na visoki vladini fukcioneri i gradonacalnici so elektronski poraki, da ni napravat edna staza i za prv pat da imam za kogo da glasam na slednite izbori. Gledam deka ovaa vlada ima zelba da razmisluva za sportot, za prv pat ke se izgradi karting pateka vo sopstvenost na AMS so drzavni pari. Pa vredi da se obideme i za nesto pogolemo, ako ne ovaa godina togas mozebi narednata.

Elektronskite poraki spored mene bi trebalo da pristignuvaat do slednive subjekti: pretsedatel na RM, vlada na RM, AMS i gredonacalnik na grad Skopje, sekoja nedela od 12:00-13:00PM. Toa znaci deka sekoj ponedelnik koga mozokot im e svez i odmoren ke ima za sto da razmisluvaat vednas stom ke pristignat na rabotnoto mesto. Pravno ne smeat da ne baniraat odnosno isklucat od toj javen servis, se sto moze e da se nerviraat i na kraj da recat deka pa i edno 2.000.000E i ne se taka mnogu pari. Mozebi sevo ova ke trae godini meseci, no imame FB, MSN, Skype i ostanati nacini na komunikacija ke go sirime ova po javnosta i se nadevam deka eden den i nivniot EXCHANGE server ke pocne poleka da se zadusuva i ke mora ne islusaat. Najverojatno?!

Ova e nesto sto najmalku gi boli site, sedime doma i sekoja nedela samo pravime eden FORWARD, kako sto najcesto im pravite na onie glupavi poraki sto vikaat ako ne ja prepratis ke zivees vo pekolot, ako sakate taka ke pisame i vo ovoj mail, samo za da go prepratite. Samo dokolku znaat kolku ne ima ke uspee ovaa inicijativa, koga mozea da uspeat skejterite i blejderite pred nekolku godini, a se mnogu pomalku od nas i drzavata nema skoro nikakva korist od tie skejtparkovi, zosto da ne mozeme i nie, koga od edna vakva staza moze dopolnitelno da se polni budzetot na gradot i koga togas da si gi vratat parite koi gi vlozile, barem del ako ne site. ( sepak treba da se odrzuva, neli )

Ako ne se najde nekoj pravno i izdrzano da go napise ova, no ako ima zainteresiranost od ostanatite jas ke se nafatam i ke napisam edno kratko baranje koe vie otkako ke go poglednete i odobrite mozeme da pocneme da go distribuirame po mailovi, forumi, FB i slicno.

Koj e za neka digne raka!

Pozdrav, i se nadevam ke ja podrzite ovaa inicijativa vo golem broj zatoa sto i taka e leto, a vam vi e dosadno doma pokraj televizorot celo vreme i mozete da kliknete eden forward barem vo nedela.

;D ;D ;D

Е сега ова некогаш беше така, го ставив колку да се долови поентата, после тоа, пред изборите направив мал update, еве го и него:

Povtorno jas se vrativ na starata idea, no ovoj pat so malo olesnuvanje, namesto da gi molime da ni odgovorat, pogolemive politicki partii se ponudija samite da ni odgovorat na nasite prasanja, a duri i da im predlozime nekoj korisen proekt... Epa ete ni sansa nesto da se sluci, se sto treba e da postavime edno ubavo skockano prasanje, a potoa samo da udrime po nekoj like od kaj site sto gi znaeme i ne poddrzuvaat vo ideata. Sega vo predizborieto jas sum malku zafaten i sekoj den, pa i vikendi, rabotno sum od 09-22 navecer i nemam vreme skoro za nisto. Nekoj sto e posloboden go zamoluvam da smisli edno kratko prasanje za koe nie kako avtomobilisti sme zaiteresirani barem za edno pismeno vetuvanje kako odgovor. Nisto ne ne kosta povekje od 2-3min. da probame, uste imam nadez deka moze nesto da dobieme, a vo sprotivno nisto ne sme izgubile! So zaednicki sili do celta!  :twisted:

Eve nekolku linkovi kako moze da go storime toa:

Prasaj go Nikola

Predlozi proekt - VMRO-DPMNE

Prasanja do ministri i oficijalen forum na VMRO-DPMNE

Prasaj ja Radmila

Oficialen forum na SDSM

(i ve molam bez partiski muabeti, gi stitime samo nasite interesi strogo)

и повторно долго затишје за вчера пријатно да ме изненади еден цлен на форумот под името „Zharko“ со тоа што го смислил и пратил следново:

Голем процент на млади возачи својата желба за брзо возење ја задоволуваат низ градските улици притоа загрозувајќи си ги своите како и животите на останатите учесници во сообраќајот и кршејки ги повеќето од законите за сообраќај.

Една од причините за тоа е бидејќи на тие млади луѓе едноставно не им е овозможено да си ги задоволат тие свои желби за брзо возење на легален начин.

Горенаведеното како главна причина ме наведе да го дадам овој предлог за изградба на една современа тркачка патека на која што покрај регуларни трки би била отворена за секој кој би сакал да вози брзо а притоа да не крши ниеден закон.

Главни цели на овој проект би биле:

1. Намалување на сообраќајните незгоди причинети од брзо и несовесно возење.
2. Развој во авто-мото спортот во Македонија.
3. Остварување на приход од котизации за тркачки настани како и од продажба на карти за користење на патеката.

Благодарам за одвоеното време.

Текстот е пратен на следниов линк: http://vmro-dpmne.org.mk/index.php?option=com_jforms&view=form&id=3

Се надевам дека ќе одвоите сите по малку од вашето драгоцено време и заеднички ќе го дополниме текстот, правниците ќе го проверат (да не има за нешто да го јадеме) и после сите заедно барем по еднаш ќе го испратиме до некој од горе наведените линкови, весници, телевизии и слично па се надевам дека некој некогаш ќе слушне и за нас...

Секакви разумни дополнувања и размислувања се добредојдени! Ќе ве замолам само без труење на темата...

Спортски поздрав,
Филип4о!  :D
« Последно менување: 17 Август 2011, 19:37:45 pm Bad-Gamer »
No more Project Seicento, it is gone forever... :cry:
Race Project Yugo 1150ccm3 - Gr.A so aneks - Nacional Class :)
New Project Clio 2.0 16V Sport is here, going on... :P

Just do it! :P

Отсутен Bad-Gamer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 430
  • Тркач! Брм брм!
    • Официјален сајт на АКК „Никола Карев“ - Скопје
Одг: Сакам вистинска патека за ТРКИ!
« Одговори #1 на: 17 Август 2011, 19:43:12 pm »
Пример идеја моја е дополнително на овој текст да се додаде некој линк со видео од диви трки, реална неубава случка за која пишувало по нашите весници или е прикажана по телевизии кога при незаконска трка се случила незгода и за жал се случуваат секојдневно... Ако ништо друго барем и тие имаат деца по може ќе се свестат дека и нивните деца може еден ден да настрадаат баш поради тие нелегални трки и слично...
No more Project Seicento, it is gone forever... :cry:
Race Project Yugo 1150ccm3 - Gr.A so aneks - Nacional Class :)
New Project Clio 2.0 16V Sport is here, going on... :P

Just do it! :P

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #2 на: 17 Август 2011, 20:02:32 pm »
Џабе Гејмер, ќе направат уште 100 споменици ама патека не прават...
А го видов градоначалникот колку е заинтересиран за овој спорт на водно кога беше, сиротиот едвај чекаше да заврши за да си оди. Они сакаат брзи пари, а не размислуваат дека ако направат патека и се организираат track days ќе си се влеваат пари во касата, ќе доаѓаат и соседиве како што е случај со гробник (си возат италијани, хрвати, и секој кој има желба и можности). Јас мислам дека само ако дојде некој бивши тркач на власт може да се залага за такво нешто инаку од овие ништо ..

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #3 на: 17 Август 2011, 20:05:05 pm »
Вреди да се проба. Само ако најдеш начин да направиш „брзи пари“ од ова да знаеш дека одма ќе го направат!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4 на: 17 Август 2011, 20:06:38 pm »
Гејмер, едино одговор можеш да добиеш од градоначалникот на Чучер Сандево, дечкото е болен по трки, имаше доста јаки коли на времето. Изгоре неколку Хонди и Бенџовци. Општината располага со невероватно голема територија ( Од Бутел до Србија, преку Стенковац до Визбегово ) + има сопствена механизација и мислам дека едина шанса ни е он.

Ако чита нека се укључи и Skopxy у дискусија.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #5 на: 17 Август 2011, 20:50:39 pm »
Temava ima potencijal.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10987
  • 430i
« Одговори #6 на: 17 Август 2011, 21:12:07 pm »
Прво би требало бар да се потсреди онаа што ја имаме, и тоа би било добро за почеток.
Сега во моментов ваква идеја е само за на крајот на универзумот со оглед на тоа во каква ситуација е економијата во Македонија и барањето на секаков можен начин за екстра приход во државна каса. Башка наредни 4год, или 2 мислам има до локални избори, нема шанси ни одговор да се добие ( мое мислење), пошто кај нас одговорните се будат на копче, само пред избори. Што не значи дека доколку има иницијатива не треба сите да ја поддржиме.

Инаку имаше фикс идеи, лани или преклани мислам:

Груевски сака патека за Формула 1

Патека за Формула 1 е новата идеја на премиерот Никола Груевски, кој за ваков спектакуларен проект, кој државата би ја чинел околу 300 милиони евра, веќе разговарал со неколку компетентни личности, дознава „Шпиц“.
Претседателот на владата остварил контакт со одредени лица што важат за најстручни околу Ф1-спортот во нашата држава, при што ги добил и основните информации за изградба на патека за Формула 1. Меѓу другото, Груевски побарал да му биде доставен и детален проект за тоа колку точно пари ќе бидат потребни за реализација, во која премиерот, како што пренесуваат нашите извори, гледа уште еден добар начин за промоција на државата.
Портпаролот на Агенцијата за млади и за спорт, Тане Димовски не даде коментар на овие информации.
- Ние како Агенција за млади и за спорт не сме биле во контакт за реализација на ваква идеја. За сите поконкретни информации најдобро би било да побарате одговор од владата на Република Македонија - рече Димовски.
Идејата официјално не ја потврдува ниту владиниот портпарол Мартин Мартиновски.
- Засега, на ниту една владина седница не станало збор за изградба на патека за Формула 1 - изјави Мартиновски.
Со оглед на фактот дека се уште станува збор само за идеја, нормално е што во владиниот кабинет немало конкретни разговори на оваа тема, велат упатените во планот на Груевски.
Патека за шампионатот во Формула 1 мора да ги задоволува највисоките стандарди што ги поставува првиот човек на Ф1, Берни Еклстон. Впрочем, токму Еклстон дава јасни препораки за тоа какви се материјали треба да се користат при изградбата на патеката, и со самото тоа, ја диктира високата цена за изградба на еден ваков сериозен проект. Сумата достигнува и до огромни 300 милиони евра, пари колку што потроши Турција за изградбата на својата патека во Истанбул. Слична е и инвестицијата на Русија, која најавува градска трка низ улиците на Москва.
Сепак, главен проблем претставува фактот што Македонија нема да може да добие никакви гаранции дека со изградбата на ваква патека сигурно ќе добие организација на трка во Ф1-шампионатот. Имено, дури по евентуалната изградба на патеката, претставниците на Формула 1, предводени од нејзиниот шеф Берни Еклстон би допатувале во Македонија за да дадат зелено светло. Сепак, постои и реална опасност тоа да не се оствари.
Ваквата идеја на владејачката гарнитура наидува на големо изненадување кај финансиските експерти. Слободан Најдовски смета дека е потребен сериозен проект за реализација на ваков инфраструктурен зафат, но во секој случај тоа не би требало да биде приоритет на владата.
- Како граѓанин на Македонија секако дека би сакал да видам трка во Формула 1 во нашата држава, но гледано од економски аспект, сметам дека тоа е невозможна мисија. Дури и доколку постои можност за такво нешто, тоа никако не смее да биде приоритет на владата, која мора да се грижи за далеку посериозните проблеми со кои се соочува - вели Најдовски.
Ако навистина има интерес за реализација на проектот за патека за Формула 1, него, според Најдовски, мора да го водат спонзори, а не македонските власти.
- Треба да се направи целосна програма, да се утврди кога би можеле да се вратат овие пари. Ако владата навистина има толку многу пари за вложување, би им порачал тие средства да бидат насочени за подобрување на инфраструктурата на патиштата. Тоа ќе бидат далеку подобро искористени пари, отколку за евентуална изградба на Ф1-патека - коментира Најдовски.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7 на: 17 Август 2011, 21:19:21 pm »
F1 pateka vo Makedonija bi storila cuda za nasata nadvoresna politka!

Отсутен marjanot

• Легенда
  • 430i
« Одговори #8 на: 17 Август 2011, 21:20:27 pm »
F1 pateka vo Makedonija bi storila cuda za nasata nadvoresna politka!
Да, ама е нереално, да бидеме реални

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #9 на: 17 Август 2011, 21:22:53 pm »
Zosto, tolku pari cinea spomenicite. Izvodlivo e, no posle 2014 ;)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #10 на: 17 Август 2011, 21:26:49 pm »
Проектот 2014 ќе изеде многу повеќе пари од комплетна Ф1 стаза се комплет до болид на стаза. А ќе носи купишта пари секоја година. Ама далеко е Ф1 ако одеш пеш. Нема таму брзи пари. Таму има многу пари, ама ќе доаѓаат на рати. А тоа не одговара.

Стандардна стаза близу Скопје ќе биде одлично. Ако може да се отиде да се извози, да се искористи, да се испроба. Ама и тоа не би сакале зошто тоа ќе ги намали казните на Словенија, Автокоманда и Обиколница.

Значи мора да има систем кој ќе ги врати инвестираните пари од стазата во рок од 1 година. Единствен бизнис план кој би бил прифатен е таков.

Што би можело да се организира еднаш месечно (отприлика) што ќе привлече многу странци и екстремно многу пари?

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #11 на: 17 Август 2011, 21:33:44 pm »
Ова беше жива глупост што искочи во шпиц и верувам никој сериозно не ја сфати веста. Не сме спремни за толкав залак, доволно е и патека од рангот на кичево (само малку повеќе да личи на патека), средена со зони за излетување, нов асфалт и добра организација.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #12 на: 17 Август 2011, 21:39:22 pm »
Spremni sme, spremni sme. Bas ni treba nesto takvo golemo, da ne katapultira vo civilizacija!

Отсутен marjanot

• Легенда
  • 430i
« Одговори #13 на: 17 Август 2011, 21:41:14 pm »
Zosto, tolku pari cinea spomenicite. Izvodlivo e, no posle 2014 ;)

Само што Скопје 2014 ќе го отплаќаме до Скопје 3014 ;)
Мислам дека ако може нешто да се издејствува на тоа поле, тоа е да се среди патеката во Кичево. Со помош на државата, но и спонзорства, ЛукОил, Макпетрол, Окта, Македонија пат, АМСМ, дилериве на автомобили, осигурителни компании...

Отсутен DareBmw

• Сениор
  • Пораки: 4305
  • К’мет
« Одговори #14 на: 17 Август 2011, 21:45:18 pm »
Ништо од таа Ф1 патека нема да има , а ова што е прашај го никола , прашај го племиелот , радмила станко или бранко е џабе , бидејќи никој нема да ти одговори , и ако ти одговори ќе ти каже . Добра идеа ќе расмислиме , ама да не гинат млади луѓе како ќе ја прифатат граѓаните , да не кажат нема пари , во државата и т.н и т.н а има за други ствари . Или пократкиот одговор би гласел вака . Дечко тебе да не ти чади главата , затоа тешко изводливо а идеата е одлична , и верувам дека ќе има многу љубители на колите кој што ќе не поддржат ако направиме страни  по социјалните мрежи .