Автор Тема: Бизнис идеи  (Прочитано 69391 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
Одг: Бизнис идеи
« Одговори #30 на: 25 Март 2014, 21:44:40 pm »
Ako moze jas malce ponastrana od gorenavedenava ideja bi sakal da spodelam edna moja. Da pocnam koga Gospod go sozdal svetot i najgolem del od materijalot go potrosil  sozdavajki go mazot, pa od edno celo negovo rebro ja sozdal zenata i ja blagoslovil (a tebe draga ke ti treba make-up). E sega vo kontekst na vovedov mislam deka poprilicno se dobri sansite za zarabotuvacka ako se investira vo biznis vo koj dominanten klient bi bile zenite. Samo za primer ke nabrojam mal del od kerefekiite sto zenite gi pravat za da se razubavat: sisanje, farbanje, feniranje, ladna, topla, afro, peglana, depiliranje, noktanje, trepki i uste koj znae kolku zavrzlami semo za da bida t sto po "prirodni". A za sporedba kaj nas ( za sreka poprirodno ubaviot pol) zivotot e drasticno polesen. Mozebi idejava na nekogo mu zvuci neisplatlivo ama toa mi tekna, koj znae do utre uste sto me mi tekna.

90% од кредитите 3000 евра на Владата отворија козметички салони. Секоја втора зграда има фризер.

Со другите постови се отиде ептен оф топик.

Бизнис идеја во Македонија, кога сме веќе кај автомобилизмот.

Потполна автомобилска дијагностика особено за луѓето што купуваат кола на старо. Да има да речеме некоја цена (карикирам 2000-3000 денари) каде ти прават детална компјутерска проверка, шасија, школка се до најситен детал и да ти дадат проценка што и како треба да се смени, а не надри мајстори кои го гледаат лимот и ти викаат „абе ко фарбана ми изгледа“, „од кај да знам дали е вратена“.

Знам во Австралија гледав имаше едни како сонарчиња за боја. Ја ставаш на лимот и има три сијалички. Прва боја, втора боја и кит. ако светни зелена е прва боја, ако светни жолта е префарбувана ама нема кит, ако светни црвена префарбувана и кит има.

Ова е по едноставно ама истата работа

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3082
« Одговори #31 на: 25 Март 2014, 22:09:30 pm »
Тоа го има по Скопје, мерачот на боја. И член од форумов има Бош читач за автомобилски компјутери.

За во МК треба нешто што е ефтино. Ретко кој преферира квалитет преку цена.

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #32 на: 25 Март 2014, 22:47:45 pm »
Тоа го има по Скопје, мерачот на боја. И член од форумов има Бош читач за автомобилски компјутери.

За во МК треба нешто што е ефтино. Ретко кој преферира квалитет преку цена.
Имам и јас читач за автомобилски компјутери... Само не сум почнал сеуште да го работам...
Кога ќе го запознаам подобро уредот ќе поставам и оглас.

Сите идат на цената... Речиси никој не бара квалитет.
Јас имам една бизнис идеја... Која не е многу скапа за реализирање... но заработката нема да биде огромна...

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14380
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #33 на: 25 Март 2014, 22:50:18 pm »
Многу голем проблем е шо Македончето сака со 2-3000 евра влог,за 3 дена милионер да стани.Така,на сон. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #34 на: 25 Март 2014, 23:34:27 pm »
Имаме идеи немаме пари, имаме пари немаме идеи, имаме и пари и идеи немаме храброст .........Ај да си помогнеме малку со нафрлени идеи, муабети искуства, може некој ке направи нов чекор во животот. :)

темава е... како да кажам... малку налудничава... не велам дека е лоша но се граничи на линијата помеѓу реалноста и надреалноста...

зашто?

затоа што имам еден куп идеи за работа, еден куп идеи поврзани со климатизација НО зашто да ги пишам на форум?

велиш ке се најде енкој со пари а без идеа... е па тој чека точно тоа, идеа.. пари има само идеа му фали... зашто би се јавил на мене и би ми рекол да друже, ти ја пиша идејата на форум и еве ти 50% профит... пази да не...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен freakyniki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 329
« Одговори #35 на: 26 Март 2014, 11:31:15 am »
Имаме идеи немаме пари, имаме пари немаме идеи, имаме и пари и идеи немаме храброст .........Ај да си помогнеме малку со нафрлени идеи, муабети искуства, може некој ке направи нов чекор во животот. :)

темава е... како да кажам... малку налудничава... не велам дека е лоша но се граничи на линијата помеѓу реалноста и надреалноста...

зашто?

затоа што имам еден куп идеи за работа, еден куп идеи поврзани со климатизација НО зашто да ги пишам на форум?

велиш ке се најде енкој со пари а без идеа... е па тој чека точно тоа, идеа.. пари има само идеа му фали... зашто би се јавил на мене и би ми рекол да друже, ти ја пиша идејата на форум и еве ти 50% профит... пази да не...

Така изгледа.... меѓутоа, еве јас до сега незнаев за Ading, научив нешто ново....можеби тука ке најдеш некој со идеи слични како твоите па ке станете и деловни партнери... Никој не е обврзан да ја презентира идеата. Можеш и да дадеш некој совет или да истакнеш искуство со кое може ке направиш добро на некого....

P.S. Татко ми работеше скоро 10 год климатизација. Негов пријател отвори фирма и сега го држи пола Косово, плус фирми низ МК. Направи многу многу пари, сега моментално работат 15 луге за него
Пеглал не пеглал....пегли време пролази

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #36 на: 27 Март 2014, 01:34:32 am »
тоа што пријателот твој му успеало во косово не е поврзано со бизнис идеја туку со бизнис конекции...

нај голем шупак да си или генијален идиот (има во медицината ваков термин за луге со даунов синдром), ако има кој да ти даде ут у дупе кога ке отвориш фирма има да полетиш....

и ве молам.. припазете со терминологиите кои покажуваат величина и обем на работа...  пола косово е релативно голема површина... 15 вработени се премалку и за пола приштина а не пола косово...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Баги

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 794
Одг: Re: Бизнис идеи
« Одговори #37 на: 27 Март 2014, 01:36:47 am »
Kolku pari bara lukoil ili shell, da otvoram benziska so nivno ime ? :D

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #38 на: 27 Март 2014, 01:38:44 am »
лукоил не бара пари... бара да направиш бензинска по нивни терк и да потпишеш договор на одредено време дека само до нив ке купуваш производи (вклучително и за во маркетот)...

а за шел нензнам...

пробај, види...направи шел бензинска па ке дознаеш... ;D ;D ;D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен freakyniki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 329
« Одговори #39 на: 27 Март 2014, 09:35:22 am »
тоа што пријателот твој му успеало во косово не е поврзано со бизнис идеја туку со бизнис конекции...

нај голем шупак да си или генијален идиот (има во медицината ваков термин за луге со даунов синдром), ако има кој да ти даде ут у дупе кога ке отвориш фирма има да полетиш....

и ве молам.. припазете со терминологиите кои покажуваат величина и обем на работа...  пола косово е релативно голема површина... 15 вработени се премалку и за пола приштина а не пола косово...

Ут у дупе воопшто немаше, првично продаваше јаболка на тезга на пазарче. А "пола косово" е метафоричен израз, за да се нагласи обемот на работа и успехот. Не сме се разбрале малку.

Се надевам дека ке успеееш и ти да реализираш некоја од твоите идеи
Пеглал не пеглал....пегли време пролази

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #40 на: 28 Март 2014, 02:00:56 am »
печатна грешка... Шут у дупе е правиот термин...

и мене не м дал никој шут у дупе... сам себе си се шутнав... и со мои идеи секако... е само уште да имав кеш како што немам, ке имва сега ептен добри ствари....
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #41 на: 28 Март 2014, 02:26:39 am »
За почеток препорачувам да се прочита некоја книга Стратегиски менаџмент. Тука е опфатено се она што му фали на еден просечен македонски претприемач.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #42 на: 28 Март 2014, 02:29:28 am »
имма прочитано бајаги такви книги... едно нешто фали кај нас... за се што ке почнеш треба кеш... флаери, реклами, стратегија, ангажирање на експерти... за се тоа треба кеш... а паре нису проблем, јер паре нема... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3082
« Одговори #43 на: 28 Март 2014, 08:38:19 am »
За да почнеш свој бизнис треба:

1. Памет
2. Пари
3. Многу работа

За жал најчесто кај нашите претприемачи состојбата е или/или. Ретко кога е и. Тие со и иако се најретки од 9те можни комбинации се успешни. Да, ова е генерализација но по мене одприлика така се состојбите кај нас.

Кога стратегиски менаџмент е мисловна именка кај нас за малите а некаде дури и за средните претпријатија, што остана за претприемачите?! Чим ја гледаш таа тематика значи позади тебе имаш веќе неколку години успешно работење. Да, треба од почеток да гледаш на тоа (во теорија), но во пракса толку ќе бидеш преокупиран со дневни операции и реализација на краткорочни планови да нема да имаш ни трошка време да мислиш на долг рок.

Иако на факултет се учи како да се склопи од дневна работна програма преку долгорочна стратегија до маркетинг и бизнис план, во реалност тие работи се релативни. Ако сакаш имај го и најдобриот бизнис план ако немаш приливи можеш да се сликаш. Најчесто универзитетските професори го верглаат секоја година едното па исто, само на други генерации. Да биле толкави претприемачи како што се во теорија немале да останат да работат (најчесто) папагалска работа (секоја почит кон нивната работа). Многу ретки се оние професори кои покрај предавањата практикуваат и научно-истражувачка работа.

Не се слагам со Дени дека ако сакаш да влезеш во некој бизнис треба да можеш да имаш увид во работата на фирми кои се веќе во тоа поле. Кој од нас би го дозволил тоа на било кој, а највеќе на идната конкуренција?!

Ако некој има идеја за бизнис и/или пари за отворање на бизнис, местото за тие муабети не му е тука на форумов. Освен ако не бара партнер со искуство/пари/двете за да го најде тука па после да си се договара со него очи во очи.

Има една изрека: Ортачка манџа ни кучињата не ја јадат...

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #44 на: 28 Март 2014, 09:26:05 am »
Познавам луѓе кои инвестираа во опрема за призводство на Био-дизел гориво,
инвестицијата била голема, никогаш не добија документи да отпочнат со работа, и пропаднаа.
Исто така пред многу години, поднесовме проекти за маркетинг стратегија во собрание на град
Скопје, за поставување билборди, рекламирање на автобуски станици и слично, и замислете фирма Скопска од нигде
никаде после некое време почна со работа со копија од нашиот проект, пошто информациите брзо се
шират, и се копираат. :-X
Мислам дека темава е ОК, ама пак ќе биде истото.