Автор Тема: Регистрација и технички преглед  (Прочитано 419696 пати)

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2855
Одг: Регистрација и технички преглед
« Одговори #600 на: 08 Јули 2016, 13:42:20 pm »
Знам, ама не беше баш јасно.. Како мислиш документ за идентификација ? Тоа за новиот сопственик или ?

Пример купувам мотор од 2002ра на бугарски документи. Ни го знам ни го познавам газдата.. Подобро ќе биди да им речам нема документи или ?
Лична карта од тој што ке биде сопственик на моторот. На пример ако однесдам јас мотор без документи и треба да гласи моторот на мое име ке однесам моја лична карта.
Не се изјаснив јас убаво

Отсутен Diablo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 465
« Одговори #601 на: 08 Јули 2016, 14:57:30 pm »
Незнам дали знаете дека сега доколку имате мотор без документи можете да го легализирате.Тоа ке ве чини околу 2 000 денари
Треба да отидете на технички преглед со моторот.Ке ви го сликаат и обавезно ви треба документ за идентификација(на сопственикот).Ке започне постапката и за околу 30 дена ке имате документи.
Истото може да го направите и со мотор кој е на странски таблици а не исполнува услов за увоз.Само ке отидете и ке кажете дека нема документи моторот и за 30 дена легално ке си добиете македонски документи.
Оваа процедура мора на Машински или во секоја станица за тех.преглед?

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 465
« Одговори #602 на: 08 Јули 2016, 17:34:49 pm »
Малку е нелогично. Како би се знаело дека не е краден?

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #603 на: 08 Јули 2016, 22:26:46 pm »
2000ден да, ама после се вади и тив и хомологаџија нешто околу 100е, така да ќе излезе повеќе. ама има многу такви моторчиња ќе се средат.
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4234
« Одговори #604 на: 08 Јули 2016, 22:31:51 pm »
Одлична солуција за сите што имаат мотор на БГ табли.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2855
« Одговори #605 на: 08 Јули 2016, 23:30:13 pm »
Незнам дали знаете дека сега доколку имате мотор без документи можете да го легализирате.Тоа ке ве чини околу 2 000 денари
Треба да отидете на технички преглед со моторот.Ке ви го сликаат и обавезно ви треба документ за идентификација(на сопственикот).Ке започне постапката и за околу 30 дена ке имате документи.
Истото може да го направите и со мотор кој е на странски таблици а не исполнува услов за увоз.Само ке отидете и ке кажете дека нема документи моторот и за 30 дена легално ке си добиете македонски документи.
Оваа процедура мора на Машински или во секоја станица за тех.преглед?
Во секоја станица за технички преглед.
Иначе важи за трактори,моторцикли,приколки и мислам дека и за камп приколки ама не сум сигурен треба да се праша.
Заинтересираноста од ден на ден е се поголема.Некна во еден ден пријавени 90 трактори без документи.

Малку е нелогично. Како би се знаело дека не е краден?
Се проверува по број на шасија дали е пријавен како украден.Заради тоа што кога некој ке пријави украден мотор на пример го пријавува по регистарска табличка и боја.На таа регистарска табличка оди тој и тој број на шасија.Така да тоа најлесно ке се најде дали е краден.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6315
« Одговори #606 на: 03 Август 2016, 12:39:34 pm »
.
« Последно менување: 20 Август 2016, 22:51:33 pm Бузуки »

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #607 на: 20 Август 2016, 22:50:55 pm »
Некој да ми кажи како одат документиве..

Најдов мотор кој е царинет до регистрација.. е сега..
Дали може така да се изврши купопродажен договор ? Пошто нели во договорот стои број на таблица едно друго...
И како може да се извадат пробни таблици (кои документи се потребни) за да можам моторот да го донесам од Радовиш до Кичево ?
Фала

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5492
Одг:
« Одговори #608 на: 21 Август 2016, 11:53:02 am »
Nemozes probni. Znaci celata dupka u zakonot e kupuvas motor i vikas ej jas imam eden motor od porano nemam dokumenti ama ke potpisam deka ne e karaden i aj dajte mi dok... Ako e vise carinet neznam da ne proverat toa

Sent from my COOLPAD 8297W using Tapatalk

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #609 на: 21 Август 2016, 15:18:11 pm »
Не е до тоа.. моторот е царинет на име од сопственикот.. Уште да се регистрира..

Исто како и со колите по плацевите што се царинети до регистрација.. Чичкоми зема пасат така.. али не памти што како било..

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5492
« Одговори #610 на: 21 Август 2016, 18:46:49 pm »
Значи има ли моторот поминато хомологација? Ако нема можно е и да неможе да помине

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #611 на: 21 Август 2016, 19:18:09 pm »
Има.. бил типот во технички и му кажале дека неможи да се извадат пробни таблици пошто моторот не бил регистриран досега во Мк.. ЛОЛ

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15246
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #612 на: 21 Август 2016, 19:58:10 pm »
Evtini prikazni...Motorite se mnogu problematicni da pominat homologacija,taka da ne se zaletuvaj.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #613 на: 21 Август 2016, 20:00:07 pm »
И тоа што викаш али не е проблем сеа со новиот закон за 1300 денари се добива и тив и хомологација.. Јас на јамахата и извадив..

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
« Одговори #614 на: 27 Август 2016, 20:10:26 pm »
ме интересира дали постои можност да се откаже полиса за автоодговорност пред истек на осигурувањето. Колата не ми е во возна состојба а ратите за полисата не ми се доплатени, дали ќе може да ја откажам регистрацијата и полисата пред времено или сепак ќе морам да ги доплатам ратите за кола што само ќе стои паркирана пред зграда