Автор Тема: Регистрација и технички преглед  (Прочитано 419635 пати)

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 831
  • Opel zafira 2.0 125 kw
Одг: Регистрација и технички преглед
« Одговори #435 на: 23 Август 2015, 14:45:23 pm »
Дабл пост :)

Денес регистрирана Веспата, 150 кубика.

Технички со сите остали давачки 1800 денари.

Полисата ми е 2000 денари али со осигурување за патници од скоро 700 денари, така да 1300 ми е голо осигурување со некој попуст уклучен ;)

Или вкупно 3800 со патници, 3100 без патници.

Za zadovolstvoto sto se dobiva i namalenata potrosuvacka nisto ne se 3800 denari ama na koj da mu kazis.Poarno ke platat za dvotaktol i 4-5% potrosuvacka otkolku za registracija.

Отсутен Mobista

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #436 на: 23 Август 2015, 17:34:26 pm »
За првото, секако дека може, никој не ти бара возачка дозвола за да поседуваш автомобил.  За второто прашање, мислам дека немаш проблем, се` дур си во согласност со законите на државата во која патуваш. На пример, Франција, исто така има категорија „возач почетник“, и веројатно таму ќе треба да ги почитуваш тие закони за возат почетник.

Ако си помал од 25год. подобро на некој од родителите да се води, поефтино осигурањето ќе ти е.

Фала Ви! Вашите одговори ми помогнаа многу.
Поздрав до Вас!

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7379
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #437 на: 24 Август 2015, 08:35:06 am »
Значи вака, дали може возач-почетник на свое име да регистрира кола со повеќе од 75 k.w.? Сеуште не сум положил но ме интересира дали ќе можам да ја регистрирам колата на мое име. Исто така дали може возач-почетник да патува надвор од Македонија?
Aко одиш преку граница со кола над 75kw, мислам дека уште кај нас ќе те запрат, пошто проверуваат сообраќајна дозвола, барем мене секогаш досега.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #438 на: 24 Август 2015, 10:46:05 am »
Значи вака, дали може возач-почетник на свое име да регистрира кола со повеќе од 75 k.w.? Сеуште не сум положил но ме интересира дали ќе можам да ја регистрирам колата на мое име. Исто така дали може возач-почетник да патува надвор од Македонија?
Aко одиш преку граница со кола над 75kw, мислам дека уште кај нас ќе те запрат, пошто проверуваат сообраќајна дозвола, барем мене секогаш досега.

кога на граница ти побарале возачка? увек ти зимаат пасош и понекогаш сообраќајната... во принцип тие на граница ги интересира друга работа, а не дали си возач почетник или не... 
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7379
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #439 на: 24 Август 2015, 13:20:27 pm »
Епа сега членот ако е младолик се ќе му побараат, освен ако има 30години па сега планира да полага тогаш нема да обрнат внимание на толку детали.
На брачед ми на граница и возачка му побараа и го прашаа дали татко му знае дека колата му ја зеде, за до фришоп, а тој 19 години.

Ова ти кажувам од искуство, а тебе ништо од ова ти се нема случено оти те гледаат возрасен човек, како и повеќето луѓе,
а замисли детиште со некоја бесна кола на граница да му дојди па уште и на татко му пишана...

Пример кажувам не мора да значи, и дрога се шверцува преку граница и да не те фатат ама... :)

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #440 на: 24 Август 2015, 13:39:02 pm »
Све зависи на кого ќе налеташ односно колку жацото на граничниот премин има познавање од ЗБСП, не сите го владеат законот. Ако налеташ на некој од браќата најверојатно ќе пројдеш без проблем но кај нашиве ти е 50-50. Bottom line, Македонските закони важат на целата територија вклучувајќи ги и граничните премини така да ако не си во согласност со законот постои можност да донираш во Буџетот на РМ пак ќе кажам во зависност од тоа на кого ќе налеташ.
Не гледам правна пречка зошто не би можел да регистрираш кола со повеќе од 75kw на твое име. Сопственоста е една работа а возењето како возач почетник според ЗБСП е друга работа.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 644
« Одговори #441 на: 05 Октомври 2015, 11:05:32 am »
Дајте податоци колку чини Технички преглед, давачките на уплатници за патишта се секаде исти. Винер дава 1000мкд ваучер за технички во АвтоМакедонија, но таму е 1400 мкд техничкиот а ваучерот веројатно таму треба да го потрошиш... ми рекоа дека во Асуц е 900мкд . Има ли поефтино ? АМСМ ?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #442 на: 05 Октомври 2015, 11:09:50 am »
У АМСМ мислам дека ми наплатија ~1800 за технички, така да, не ќе да е меѓу евтините. Евентуално во ПСС да се провери која цена е.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6219
  • 69
« Одговори #443 на: 05 Октомври 2015, 11:43:52 am »
Во Здружение на Возачи имате попуст од 20%.
Пополнувате ливче на шалтер и го добивате попустот.
Во петокот регистрирав...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 644
« Одговори #444 на: 05 Октомври 2015, 19:19:02 pm »
У АМСМ мислам дека ми наплатија ~1800 за технички, така да, не ќе да е меѓу евтините. Евентуално во ПСС да се провери која цена е.
Во Здружение на Возачи имате попуст од 20%.
Пополнувате ливче на шалтер и го добивате попустот.
Во петокот регистрирав...

АМСМ наплаќа спрема зафатнина и моќноста на моторот, мене ми кажа за 1292ццм и 37кв 1190мкд...
во АСУЦ даваат и цела листа на бесплатни работи, но мислам дека ништо од тоа нема во пракса, б.т.в. таму ни со плаќање не  примаат во сервис, пребукирани се ...
Работата е општа измама на потрошувачи, слично како што наведов за акомулаторите на ТАБ, датумот на производство бил шифриран, можеш да го дознаеш откако ќе го купиш акомулаторот...

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #445 на: 22 Октомври 2015, 10:42:46 am »
Ме интересира на кој начин се пресметува попустот при вадење полиса. Агентот сабајлево ми рече дека тоа идело автоматски и максимум попуст што може да се добие е 50%. Чудно е како може минатата полиса да биде со 25% исто и годинава ..

Иначе срамота е 2800 денара да се дава на фонд за патишта ..

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15246
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #446 на: 22 Октомври 2015, 10:48:40 am »
Секоја наредна година попустот се зголемува за 5% дур да стигне до максималните дозволени 45% или 50%.Вака јас знам дека беше.
Па шо не му платиш 5600 за патишта ако тие срам 2800. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #447 на: 06 Јануари 2016, 18:22:47 pm »
Вчера ја регистрирав колава и тој батката ми даде налепница за шофершајбна од 2015 годниа(само тоа кодот различен од ланската).
Го прашав да не е грешка, ми вика абе терај кога ти го давам ја, немаш гајле.

Сеуште не сум ја залепил...да не знае некој дали цела година ќе делат такви или дека презници сега па ми дадоа стара?

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30778
    • CARclub.mk
« Одговори #448 на: 06 Јануари 2016, 18:57:58 pm »
Хм.. Јас ќе ја регистрирам колата во Понеделник или Вторник, баш ме интересира мене каква ќе ми дадат. Каде ја регистрираше колата?

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #449 на: 06 Јануари 2016, 19:06:57 pm »
Хм.. Јас ќе ја регистрирам колата во Понеделник или Вторник, баш ме интересира мене каква ќе ми дадат. Каде ја регистрираше колата?
Во ПСС - Зајчев Рид.