Автор Тема: Регистрација и технички преглед  (Прочитано 300466 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6366
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Регистрација и технички преглед
« Одговори #1425 на: 22 Декември 2021, 07:15:52 am »
Се зема кола и со 200€ трошоци...

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7050
  • хаУс мајстор
« Одговори #1426 на: 31 Декември 2021, 10:05:39 am »
Дечки, вртам во АМСМ ама неможам да добијам никој.
За да го префрлам попустот од осигурувањето на колата што ја продадов на колата што ќе ја земам, дали новиот сопственик на колата што ја продадов кој е во друг град, треба прво да одјави таблици и смени сообраќајна или тоа не е никако поврзано?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17443
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1427 на: 31 Декември 2021, 10:12:54 am »
Врти во осигурителната кај што си осигуран поарно.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1779
« Одговори #1428 на: 31 Декември 2021, 10:31:42 am »
Како што кажа Мартин, види во осигурителната. Макар што мене ме зае*аја малку со попустот. Ја продадов колата на која имав 10% попуст на последната регистрација, а на наредната требаше да имам 15%. На другата кола што ја купив ми дадоја само 5% оти така му давало од национално биро, ми пратија и скриншот. Демек и тие од осигурителнава се чудеа зошто така, оти сум немал 15%. Не се позамарав да видам колку и што следува, но ете можно е да немаш попуст колку што очекуваш.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #1429 на: 31 Декември 2021, 10:36:27 am »
Мислам дека не е никако поврзано, ако добро се сеќавам,  тебе ти треба купопродажен договор од новата кола за да си го префрлиш бонусот.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43642
  • Il Moderatore
« Одговори #1430 на: 31 Декември 2021, 10:39:20 am »
Мислам дека не е никако поврзано, ако добро се сеќавам,  тебе ти треба купопродажен договор од новата кола за да си го префрлиш бонусот.
Од кај ќе знаат дека старата веќе не е твоја и дека нема да го користиш бонусот и на следна регистрација?
Мислам дека треба купопродажниот од продадената кола при прва регистрација на новата. Ама не ме држете за збор, пошто никогаш не сум купил нова кола откако ќе ја продадам старата. Обично обратно, прво купувам нова, па шиткам стара.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1431 на: 31 Декември 2021, 10:49:57 am »
Сум го зачувал фолдерот :)

Фактура од новата кола и купопродажен договор за претходната кола.
Меганот го продадов во Април, i30 стигна во Јуни.

Е сега, во бившо Вардар осигурување каде ми беше осигуран Меганот ми комплицираа, ори што трбаше да го малтретирам новиот сопственик...па го исконтактирав агентот во Уника кој ми го препорачаа од Кореа кога ја купив i10...тој ми ги побара само тие 2 документа и он си ја збрка понатаму работата.

Претпоставувам дека и за 2 половни возила е иста постапката.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7783
  • Плинаш!!!
« Одговори #1432 на: 31 Декември 2021, 10:59:02 am »
За да го префрлам попустот од осигурувањето на колата што ја продадов на колата што ќе ја земам, дали новиот сопственик на колата што ја продадов кој е во друг град, треба прво да одјави таблици и смени сообраќајна или тоа не е никако поврзано?
Нема никаква врска тоа. Ти треба купопродажниот договор од колата што си ја продал. Одиш на технички со него и нагласуваш дека сакаш да си го префрлиш попустот. Агентот се јавува во осигурителната компанија каде што ти била осигурана колата и завршува работа. Битна работа е кога ке одиш на технички да биде тоа пред 16 часот во спротивно осигурителната можно е да не работи и агентот ке неможе да се слушне со осигурителната за да ти го префрлат попустот.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1433 на: 31 Декември 2021, 11:07:27 am »
Нема никаква врска тоа. Ти треба купопродажниот договор од колата што си ја продал. Одиш на технички со него и нагласуваш дека сакаш да си го префрлиш попустот. Агентот се јавува во осигурителната компанија каде што ти била осигурана колата и завршува работа. Битна работа е кога ке одиш на технички да биде тоа пред 16 часот во спротивно осигурителната можно е да не работи и агентот ке неможе да се слушне со осигурителната за да ти го префрлат попустот.

Претпоставувам тоа доколку купил нова/друга кола, а ако нема купено сеуште?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11735
  • Архитект
« Одговори #1434 на: 31 Декември 2021, 11:11:18 am »
Со осигурителната компанија треба тоа да си го средиш.
Кај нив добиваш попусти.

Јас така направив со мојата нова. Од старата кола треба да доставиш купопродажен договор.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7050
  • хаУс мајстор
« Одговори #1435 на: 31 Декември 2021, 11:34:28 am »
Океј момци, фала пуно!

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #1436 на: 31 Декември 2021, 11:44:44 am »

Претпоставувам тоа доколку купил нова/друга кола, а ако нема купено сеуште?
Ако нема, попустот му стои во ваздух ама мислам дека има определено време на пример 3 месеци и после тоа почнува од нула. Исто ако не му спомнеш на агентот да ти го префрли попустот, многу веројатно дека ке почнеш од нула.

Отсутен PetarPano

• Почетник
  • *
  • Пораки: 18
« Одговори #1437 на: 31 Декември 2021, 11:53:31 am »
Последно кога менував автомобил пред 4 месеци беше дека освен купопродажниот договор, како доказ треба да им се даде и слика/копија од сообраќајната на оттуѓеното возило со податоците од новиот сопственик. Иако им укажував дека ваквото барање е небулозно, одговорот беше дека тоа е така поради голем број на злоупотреби од препродавачи на автомобили.
За роковите не сум упатен, мене ми се поклопија регистрациите.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1438 на: 31 Декември 2021, 12:14:33 pm »
Последно кога менував автомобил пред 4 месеци беше дека освен купопродажниот договор, како доказ треба да им се даде и слика/копија од сообраќајната на оттуѓеното возило со податоците од новиот сопственик. Иако им укажував дека ваквото барање е небулозно, одговорот беше дека тоа е така поради голем број на злоупотреби од препродавачи на автомобили.
За роковите не сум упатен, мене ми се поклопија регистрациите.
Е, покрај другите документи, и тоа ми го бараа од Вардар, но уште во 2016, а како што разбрав, скорешна била таа новина за можност на префрлување на бонусот.
Да не ми кажеа од салонот на Хјундаи, немаше да ни да дознам и ќе си почнев од нула.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #1439 на: 31 Декември 2021, 15:24:06 pm »
Во ПСС пред две години само купопродажен ми побараа и за две минути агентот заврши работа.

Едит: нема логика да бараат копија од сообраќајна на отуѓено возило со податоци од новиот сопственик.
Не логично е бидејќи новиот сопственик сообраќајната ке ја смени на наредна регистрација, а што ако таа е за 5-6 месеци а јас веќе сум купил друго возило кое сакам да го регистрирам и да си го добијам попустот назад.

« Последно менување: 31 Декември 2021, 15:29:55 pm Zile »