Автор Тема: Скутерчиња  (Прочитано 673070 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
Одг: Скутерчиња
« Одговори #555 на: 26 Април 2012, 22:27:29 pm »
Ja ќе си ќутам, само за големи мотори знам, овие 2т/4т 50ццм не се за мене :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #556 на: 26 Април 2012, 22:31:38 pm »
се менува уље на двотактна машина,200 мл или така нешто беше количината,у уптен мала амбалажа иде.
а ако мислиш дека сум измешал уље и двотактол,не сум експерт ко тебе па се да знам,ама не сум измешал;)

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #557 на: 26 Април 2012, 22:32:46 pm »
како прво нема мотор од фабрика што е искочен а да трга на 7000 RPM,за уљето,на 4Т кинески веспи по правило за минерално уље е да се мења на 1000 километри,бидејќи машината нема филтер за уље,работи на големи вртжи и брзо гори,значи ако е уљето на минерална база (ефтино) препорачливо е да се мења на 1000 километри,јас возам SELENIA K 5W-40 и го мењам на 2500 километри,ако го загреете моторот пред да го бркате,и мењате уље редовно ке го изнавозите моторчето.за оние што возат 2Т им препорачувам да ставаат поквалитетно уље бидејќи моторот работи на дупло повеќе вртежи од 4Т.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6315
« Одговори #558 на: 26 Април 2012, 22:42:49 pm »
Имам низ дома кастрол незнам баш какво во туба од 10л. 10-40.. го земавме за во комбево.. и сега да ве прашам дали да турам од него во скутерчево ??? и што е поточно тоа синтетичко уље ???

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10640
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #559 на: 26 Април 2012, 23:02:49 pm »
се менува уље на двотактна машина,200 мл или така нешто беше количината,у уптен мала амбалажа иде.
а ако мислиш дека сум измешал уље и двотактол,не сум експерт ко тебе па се да знам,ама не сум измешал;)

Се мења во пренос, тоа е малце 125ml ;)

И многу мешаш поими, и ги буниш другите што немаат поим ...

Се сложувам со ВЛАТКО, но ке додадам уште 2 работи...

На еден резервар бензин на 2Т машина не лошо да се стави едно, капаче 2Т уље... дека подобро е малце да чади, него да затаи уњната пумпа, па да го зариба клипчето...

Или, како јас што имав направено, ја имав искључено уљната пумпа, и сам си мешав :) исто као томос да возиш :) ама барем сигурна работа... нема да го цркнеш моторчето ;D ;D ;D ;D ;D

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #560 на: 26 Април 2012, 23:12:01 pm »
ако не те исправат како ќе научиш?:)

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #561 на: 27 Април 2012, 00:09:01 am »

Се мења во пренос, тоа е малце 125ml ;)

И многу мешаш поими, и ги буниш другите што немаат поим ...

Се сложувам со ВЛАТКО, но ке додадам уште 2 работи...

На еден резервар бензин на 2Т машина не лошо да се стави едно, капаче 2Т уље... дека подобро е малце да чади, него да затаи уњната пумпа, па да го зариба клипчето...

Или, како јас што имав направено, ја имав искључено уљната пумпа, и сам си мешав :) исто као томос да возиш :) ама барем сигурна работа... нема да го цркнеш моторчето ;D ;D ;D ;D ;D
[/b]

tocno mnogu korisna rabota,ama ako zaboravis otide masinata u qurac

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
Одг: Re: Скутерчиња
« Одговори #562 на: 27 Април 2012, 00:12:21 am »
Јас на веспата ставав Quicksilver ванбродско уље. Низ ауспух на елка мирисаше :)

Го пробал некој?

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #563 на: 27 Април 2012, 00:29:40 am »
Јас на веспата ставав Quicksilver ванбродско уље. Низ ауспух на елка мирисаше :)

Го пробал некој?
Да, да. Одличен вкус на елка со смрека има.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10640
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #564 на: 27 Април 2012, 00:50:46 am »
Не чини, чоек многу да знае ;)

Опасно е многу информации за другите... па ке помешаат нафта ке стават, место бензин :) :) :)

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #565 на: 27 Април 2012, 01:00:51 am »

Го пробал некој?

nemam probano ama znam deka vo grcka se prodavase edno vreme ulje so miris na jagoda i koga ke zacuri toa 2T otsabajle celo maalo na jagoda mirisa :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #566 на: 27 Април 2012, 10:01:31 am »
1.  Да, на Томос се менува масло на мотор (имам и таков дома :) )
2.  Мило ми е што конечно некој примети дека мотор НЕ тргнува на 7000 rpm, сите би ги знаеле последниците од тоа
3.  Јас сум менувал и ќе менувам уље 1 годишно во пролет пред почеток на сезона (користам 10w-40, и не поминувам повеќе од 5000 км годишно)
4.  Ова го практикувам веќе 6 година (со исклучок на разработувањето на машината) имам поминато над 23.000 км, и можам слободно да речам дека во мојот случај не сум имам последници по машината, оди без проблем 65-70 со мене на неа.
5.   @onak прашањето беше така поставено од бон-тон причини, нормално дека на тебе се однесуваше

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #567 на: 27 Април 2012, 11:42:24 am »

2.  Мило ми е што конечно некој примети дека мотор НЕ тргнува на 7000 rpm, сите би ги знаеле последниците од тоа

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #568 на: 27 Април 2012, 13:29:47 pm »
еве со стандард и 1500+ федери на колку вртежи се активира ламелата,и со нај јаките федери максимумот е негде 5000rpm,ама више губиш од старт со нив бидејќи кајшот е скоро на средина во каишниците

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #569 на: 27 Април 2012, 14:25:57 pm »

Го пробал некој?

nemam probano ama znam deka vo grcka se prodavase edno vreme ulje so miris na jagoda i koga ke zacuri toa 2T otsabajle celo maalo na jagoda mirisa :)

Од Грција го набавував, подобро уље немав ставено во веспата. Користев и Мотул. За јагоди немам слушнато, ама пробајте регулар некое па споредете со Quicksiver :).
Elf - от сличен мирис низ ауспух имаше.