Автор Тема: Скутерчиња  (Прочитано 573658 пати)

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
Одг: Скутерчиња
« Одговори #3750 на: 20 Април 2021, 23:08:05 pm »
Пред 12-13 години купив нов кинески скутер, во Охрид. Не се сеќавам точно на моделот. 4т, на документи 50цц, неофицијално, демек, така ми кажаа е 80цц, така увезен, фабрички. Километражата мереше до 60, а крајна брзина ја поминуваше и одеше цел круг, до 0 ;) На ГПС мерено, одеше околу 80км/ч.
Освен улје, свеќици и данлоп гуми ништо не беше чепкан, супер стартно беше, а на водно се качуваше без проблем со 2ца, околу 130кг.
Потрошувачка, во магла ми е, мислам дека беше 2 - 2.5л.
Го продадов после неколку години, 8000км. Ми се смачи возење низ Скопје, по ризични шахти, дупки и шофери што не те регистрираат. А го возев исто како кола, без пикање низ коли, без одење прв на семафор, жмигавци задолжително...
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Присутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1862
« Одговори #3751 на: 20 Април 2021, 23:31:16 pm »
@Ordevski нормално дека мора да биде 50цц! Без никакво ебавање со полагање и сл. Потребно е пристојно превозно градско средство..........кога ќе ми притреба или посакам да идам на поголема кубикажа што ќе налага А категорија, сигурно нема да биде скутер туку нешто како R GS, со кој ќе можам на подолги дестинации.
Во тој случај имај во предвид дека на 50цц, 100кг плус уште некој од 60ина килограми, ќе имаш отежнато движење, доколку не извадиш блокади и не смениш пренос или слични модификации. Со тоа ќе имаш и потрошувачка од 5л.

Полагањето е еднаш.

Претпоставувам дека со било која нова или зачувана 50ццм би биле во ред. Дали Ѕум, Kymco Aguility 16+...

D-r Ordevski

Мојата причина е иста како кај @zvonkog , немам возачка за А категорија, инаку во план ми е да полагам. Моментално немам време за тоа, а реално ова ќе ми биде прв мотор во живот па сакав да ги видам искуствата на повеќето членови. Сакам само да те прашам, кои скутери се најлесни за деблокада? Веспи, кимко, сим...? Не е битна цената, битно ми е што ќе биде со помала главоболка.
Најдобронамерен совет, најди време, положи :)

Од останатиот избор, јас би кимко или сим. Некако многу им верувам на косооките.

D-r Ordevski

Присутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #3752 на: 21 Април 2021, 00:48:22 am »
@AllMightyMe реален сум со муабетот, скутерот беше Kymco People s 50. Трошеше 4л/100км. Ако не се лажам тогаш кога прашував како да движам низ островот, баш ти ми препорача скутер :D Северо-западниот дел не го прошетавме целосно, на север максимум бевме до Касиопи. Баш таму на една плажа (не ми текнува името) угорницата почнуваше од самата плажа, а успонот беше огромен, мислам и пешки дека е претешко да се качуваш тука на жешкото. Кога успеа да искачи тука без да треба да слези невестава и да турка :D реков нема шанси да не остави некаде скутерот.

На сите плажи паркиравме до самиот песок, на поглавните патишта држев темпо со колите и со автобусите кои ги возат ко сами да се на патот. Првиот ден само направив грешка, го наполнив куферот поприлично и ми занесуваше в кривини. После тоа внимавав да има полесни работи во него и немав никаков проблем.

На 50киве многу влијае и како е наштелуван преносот. Кај тебе најверојатно и на двата скутери не ти се погодил преносот. 100ка двотактен треба да оди прописно, како на право така и на угорници.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #3753 на: 21 Април 2021, 08:32:49 am »
Мислам дека знам за која плажа зборуваш, тогаш скутерот мислам дека испушти облак од согорено 2 тактно уље ;D

Сигурно сум ти препорачал како најдобра варијанта од сите 50цц. Зошто нњ даваат без А категорија.
Можеби има поинаков пренос прилагоден за нагорнини, нема крајна брзина ама затоа повеќе држи во "низок" пренос.

Во секој случај, таков скутер за СК е и повеќе од доволен.

Инаку јас имам Гарели ХО 50цц 2Т веќе 4 години, скутерот е со 16"напред и 14"позади. Баш скутер за клабери во сериозни води :)
Една мала рецензија
Нов е околу 1200е (сега не знам) јас го земав 60к од еден дечко со ~1000 км. После 200 км откако го земав, цилиндерот од предниот диск ми блокираше, па го носев кај еден клабер, го среди. За кратко полна да испушта глицерин, видов не видов, уште беше под гаранција, во сервис. Го средија.
После 500 км, почна да испушта уље од кај преносот. Пак во сервис, го средија и еве до ден денес нема некој проблеми. Исто кога го носев тогаш им реков да ја средат и ламелата некако многу гризеше, немаше смирен старт. Средија и тоа.
Исто така, ова најверојатно е моја вина, ми напукна пластиката одоздола на седиштето. Изгледа не го затварав убаво, седнавме со сопругата, на прва нерамнина....
Инаку, освен ова, никаков проблем, нит со палење нит со ништо, имам приметено дека бензинот од Лукоил повеќе го сака, троши 3.5-4л.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
« Одговори #3754 на: 21 Април 2021, 09:38:09 am »
За големи луѓе, над 185 цм, топло препорачувам Кимко Гранддинк 50ка. Ја имав 10-11 години, и презадоволен бев. Јас 100 кг, невестата 65 кг, не сме имале проблеми низ Скопје да сме спори. За сам па ич. Мислам дека веќе не ги произведуваат, па на ново веројатно не може да се купи, само половно.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3755 на: 21 Април 2021, 10:00:44 am »
За големи луѓе, над 185 цм, топло препорачувам Кимко Гранддинк 50ка. Ја имав 10-11 години, и презадоволен бев. Јас 100 кг, невестата 65 кг, не сме имале проблеми низ Скопје да сме спори. За сам па ич. Мислам дека веќе не ги произведуваат, па на ново веројатно не може да се купи, само половно.
Kymco 16+ го нуди тоа, со подобар изглед. Само што мислам дека веќе и од тоа нема 2Т во продажба. Освен ако не заостанало некое златно парче.

EDIT: Сум се излажал, сепак изгледа донеле:

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #3756 на: 21 Април 2021, 10:11:12 am »
Ептен отишле со цени. Кимкото беше 1700 се сеќавам.

Инаку скутер низ град си бара агилност, инаку нема никаква предност над останатите видови превозни средства.
Секако, јас претпочитам двиѓење меѓу возила само кога истите стојат во место, при движење никако.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3757 на: 21 Април 2021, 10:14:21 am »
Ептен отишле со цени. Кимкото беше 1700 се сеќавам.

Инаку скутер низ град си бара агилност, инаку нема никаква предност над останатите видови превозни средства.
Секако, јас претпочитам двиѓење меѓу возила само кога истите стојат во место, при движење никако.
Кимкото 16+ (не Агилити Сити, различно е, тоа е поефтино, потврдо седиште, дизајнот е постар итн.) е секогаш поскапо и тука е некаде со цена во овој период. Може да се начека 100-200 еур подоле во Октомври кога заоѓа сезоната и имаат заробени пари во моторчиња. Но ако седнеш на двете едно по друго евидентна е разликата, и јас дефинитивно би одел на 16+ 2Т во случајов. Или за Веспа на пример, секако. :)

Иначе другите поголеми скутери им се бог да чува со цени.
« Последно менување: 21 Април 2021, 10:32:03 am Deni »

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
« Одговори #3758 на: 21 Април 2021, 12:42:54 pm »
Kymco 16+ го нуди тоа, со подобар изглед. Само што мислам дека веќе и од тоа нема 2Т во продажба. Освен ако не заостанало некое златно парче.

EDIT: Сум се излажал, сепак изгледа донеле:
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
На слика не личи дека е големо како Grand Dink, но најдов дека е исто долго. Но, има поголеми тркала, што е плус, за разлика од 12ките на G-Dink.

Отсутен Alk96

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
« Одговори #3759 на: 22 Август 2021, 23:29:18 pm »
Имам Peugeot Speedfight 4 50cc 2t воздушно ладење,stock е се на него. Препорачано е да се користи 98-ца или 95-ка. На Макпетрол имаат 100-тка и 95-ка. Дали може да се користи 100 октани бензин, може ли да предизвика некои штети или бенефити ?

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2241
« Одговори #3760 на: 22 Август 2021, 23:48:16 pm »
Јас го имам истото само кај мене е со водено ладење,се препорачува 95 ,јас и само 95 му ставам и Тотал  HI PERF 2T RACING 100 % synthetic.До сега околу 7200км без проблем.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 795
« Одговори #3761 на: 28 Август 2021, 12:38:18 pm »
Добар сервис за скутер Aprilia SR50, по можност во Прилеп, Битола и сл. ??
Ако треба и Скопје ќе се однеси :)
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Присутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #3762 на: 28 Август 2021, 13:05:18 pm »
Нема многу избор, но ако треба да бирам би го однесол кај Војне, сервис Боби. Што е проблемот со скутерот?
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 795
« Одговори #3763 на: 28 Август 2021, 13:17:51 pm »
Нема многу избор, но ако треба да бирам би го однесол кај Војне, сервис Боби. Што е проблемот со скутерот?
Фабричка маана. Мафтаја додека да истечи гаранцијата. При возење на моменти губи снага и исфрла тогаш чад, се случува и да изгаси во место.
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #3764 на: 28 Август 2021, 14:59:39 pm »
Отворив цени на скутери во србија, за 2021 година.
Yamaha aerox 50cc 4t 3000 евра
Yamaha neo 50cc 2500 евра.  :o
Никогаш не вели никогаш.